Kotlety mielone w wersji dietetycznej. Mięso i jeden składnik sprawiają, że są pyszne i zdrowe

Kotlety mielone w wersji dietetycznej. Mięso i jeden składnik sprawiają, że są pyszne i zdrowe

Dodano: 
Dietetyczne kotlety mielone
Dietetyczne kotlety mielone Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. A ja mam dla was ich bardzo zdrową odsłonę. Bez nadmiaru tłuszczu, za to z mnóstwem składników odżywczych. Takie kotlety możecie jeść bez wyrzutów sumienia.

Na kotlety mielone zwykle przeznacza się mięso wieprzowe, ewentualnie z dodatkiem wołowiny. Wieprzowina ma sporą zawartość tłuszczu, dzięki czemu kotlety z niej wychodzą soczyste i miękkie. Wołowina to dość chude mięso, które dodaje się czasem do wieprzowiny dla poprawienia smaku dania. Ja dziś zrobię kotlety mielone wyłącznie z mięsa wołowego. By jednak nie wyszły zbyt suche i zbite, dodam do niego bardzo zdrowy składnik, a mianowicie kaszę gryczaną. Dzięki tym dwóm składnikom to danie będzie pełne wartościowego białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu.

Jak zapewnić soczystość kotletom mielonym?

Na soczystość kotletów mielonych duży wpływ ma rodzaj użytego mięsa. Jeśli zawiera trochę tłuszczu, kotlety bez problemu wyjdą soczyste. Przy chudszym mięsie typu drobiowe czy wołowina, warto pokusić się o odpowiednie dodatki. Takie, które nieco nawodnią i spulchnią mięsną masę, dając kotletom soczystość. Tradycyjnie do mięsnej masy w tym celu dodaje się namoczoną i odciśniętą bułkę. Jednak można ją zastąpić np. startą cukinią. Jej smak nie będzie wyczuwalny w gotowych kotletach, nie będzie też ona zauważalna, bo rozpadnie się w czasie smażenia. Dobrymi dodatkami zwiększającymi soczystość kotletów mielonych są też: ziemniak surowy lub ugotowany, ugotowany ryż albo kasza. Wystarczy dobrze je wyrobić z mielonym mięsem i całość doprawić.

Jak zrobić kotlety mielone z wołowiny i kaszy gryczanej?

Kotlety mielone z wołowiny są chudsze niż z wieprzowiny. A dzięki dodatkowi zdrowej kaszy gryczanej stają się wprost dietetycznym daniem. Przed przygotowaniem tej potrawy kaszę gryczaną trzeba ugotować i wystudzić.

Przepis: Dietetyczne kotlety mielone

Kotlety mielone z wołowiny z dodatkiem kaszy gryczanej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówKaszę gryczaną opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Przemieszaj ją widelcem, wystudź. Cebulę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę.
  2. Wyrabianie masyW misce umieść mieloną wołowinę, ugotowaną kaszę, rozdrobnioną cebulę i czosnek oraz jajko, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrób jednolitą masę. Odstaw ją na pół godziny do lodówki.
  3. Formowanie i smażenie kotletówZ mięsnej masy uformuj zwilżonymi w wodzie dłońmi kształtne kotlety. Każdy obtocz w mące. Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym olejem po ok. 4 minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Dietetyczne kotlety mielone można też upiec. Wystarczy trzymać je ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać kotlety mielone z wołowiny i kaszy gryczanej?

Dietetyczne kotlety mielone z wołowiny i kaszy gryczanej najlepiej podać z lekkimi i zdrowymi dodatkami. Można więc zaserwować do nich kaszą gryczaną, bo w sumie w kotletach jest jej niewiele. Danie to dobrze też będzie smakować podane z kaszą jęczmienną, kuskusem, ryżem lub ziemniakami. Obowiązkowym dodatkiem do mielonych jest duża porcja surówki. Może to być np. surówka z młodej kapusty albo surówka z pomidora, ogórka i cebuli.

Czytaj też:
To najlepsza wersja kotletów mielonych, jaką znam. Zapiekam je z dodatkami i cały obiad gotowy
Czytaj też:
Moje kotlety mielone robią furorę. Ich sekretem jest mięso i jeden nietypowy dodatek

Źródło: smaki.pl