Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Zwykle smaży się je na patelni, ale o wiele zdrowszą wersją są kotlety mielone z piekarnika. Pominięcie procesu smażenia powoduje, że kotlety są wtedy mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka. Przy okazji można je obłożyć smacznymi składnikami, które podniosą ich wartość odżywczą i sprawią, że całe danie stanie się pełniejsze.
Czym warto obłożyć kotlety przed zapiekaniem?
Kotlety mielone przeznaczone do zapiekania nie wymagają obtaczania w mące czy w tartej bułce, ale ewentualnie można je obtoczyć. By nie wysuszyły się zbytnio w czasie pieczenia i stanowiły pełniejsze danie, warto obłożyć je dodatkami. Tu dobrze sprawdzą się warzywa, np.: marchewka, cukinia, ziemniak, fasolka szparagowa, brokuł. By warzywa upiekły się w tym samym czasie, co kotlety, te większe warto zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić w słupki. Można też sięgnąć po plastry szynki albo wędzonego boczku, które nadadzą daniu przyjemnego smaku i i przy okazji zwiększą jego soczystość. Do dania z piekarnika warto dodać sos typu śmietana, jogurt naturalny czy pomidorowy, które zwiększą soczystość potrawy. Dopełnieniem całości może być też starty ser. Zespoli on warstwy zapiekanych kotletów w jedną całość i zapobiegnie ich wysuszeniu.
Jak zrobić kotlety mielone zapiekane z dodatkami?
Przygotowanie kotletów mielonych zapiekanych z dodatkami jest bardzo proste. Wystarczy bowiem uformować kotlety i ułożyć na nich kilka warstw dodatków. Potem pozostaje je już tylko upiec.
Przepis: Kotlety mielone zapiekane z dodatkami
Kotlety mielone zapiekane z ziemniakami, śmietaną i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 cebuli
- majeranek
- 4-5 ziemniaków
- 1 jajko
- 100 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 100 g startego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kotletówKajzerkę namocz w mleku, odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Do mięsa zetrzyj też cebulę, dodaj pół rozkłóconego jajka, trochę majeranku, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę. Jeśli jest zbyt rzadka, możesz dodać 2-3 łyżki tartej bułki. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej średniej wielkości kotlety mielone. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotowanie dodatkówZiemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij z nich nadmiar płynu. Ziemniaczane wiórki wymieszaj z resztą jajka, dopraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z majonezem i przeciśniętym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Obkładanie i pieczenie kotletówKażdy kotlet posmaruj przygotowanym sosem, obłóż warstwą ziemniaków, posyp startym serem. Na wierzchu każdej piramidki połóż łyżeczkę sosu. Kotlety piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podawać kotlety mielone z piekarnika?
Kotlety mielone zapiekane z kilkoma dodatkami, mogą stanowić niemal pełne danie. Jeśli jednak ilość ziemniaków jest dla was za mała, możecie podać do dania np. ugotowany ryż czy kuskus. Nie zaszkodzi też z pewnością dodatkowy sos, np. jogurtowo-czosnkowy albo pomidorowy. Obowiązkowym dodatkiem będzie natomiast duża porcja surówki. Podniesie ona smak dania, a jednocześnie dostarczy wielu składników odżywczych.
Czytaj też:
Mięso mielone zawijam w to pyszne warzywo. Moja rodzina kocha letni obiad w tym wydaniuCzytaj też:
Robię mięsno-ryżowe pulpety i zapiekam z sosem. Ten prosty obiad smakuje obłędnie