Te warzywa zwykle mam pod ręką, więc często robię z nich surówkę. Jest idealna do obiadu

Te warzywa zwykle mam pod ręką, więc często robię z nich surówkę. Jest idealna do obiadu

Dodano: 
Sałatka ze świeżych warzyw
Sałatka ze świeżych warzyw Źródło:Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Pyszny obiad nie obędzie się bez zdrowego, soczystego dodatku, jakim jest surówka czy sałatka. Ja często robię ją z trzech warzyw, które zwykle mam pod ręką. Pasuje do wielu dań i cała rodzina ją uwielbia.

Dodatek warzyw do obiadu ma znaczenie nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia. Wraz z nim nasz organizm dostaje porcję witamin, soli mineralnych i błonnika. A poza tym mnóstwo przeciwutleniaczy. Na dodatek surówki czy sałatki są pełne smaku, zwiększają też soczystość i chrupkość obiadu. Dlatego nigdy nie pomijajcie tego wartościowego dodatku.

Czym się różni sałatka od surówki?

Surówki są typowym dodatkiem do obiadów, składającym się niemal wyłącznie z surowych warzyw. Są one rozdrobnione, np. starte czy pokrojone w kostkę, skropione lekkim sosem i odpowiednio doprawione. Sałatki mają zwykle bardziej zróżnicowany skład, niż surówki. Oprócz warzyw, które mogą być nie tylko surowe, ale też pieczone czy gotowane, często zawierają dodatek np. makaronu, ryżu, serów, jaj, orzechów czy owoców. Dodaje się do nich różne sosy, np. winegret, jogurtowy, majonezowy. W zależności od użytych składników podaje się je na przekąskę, ale mogą też stanowić doskonałe uzupełnienie obiadu.

Jak zrobić surówkę z 3 warzyw?

Pomidor, ogórek i cebula to jedne z tych warzyw, które zawsze staram się mieć w domowych zapasach. Za dwoma pierwszymi przepadają dzieci, lubią je zajadać same lub na kanapkach. A bez cebuli trudno wyobrazić sobie wiele potraw. Dlatego tę surówkę, czy też sałatkę często serwuję do dań. A pasje do naprawdę wielu potraw.

Przepis: Surówka z 3 warzyw

Surówka do obiadu z pomidora, ogórka i cebuli

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 3 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówPomidory umyj, przekrój na ćwiartki, usuń stwardniałe kawałki. Jeśli są bardzo wodniste, usuń z nich też miąższ z nasionkami. Twardy miąższ pokrój w większą kostkę. Ogórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na cztery części, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w talarki. Natkę pietruszki opłucz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa wsyp do salaterki, oprósz je solą i pieprzem, wymieszaj. Oliwę z oliwek połącz z octem i miodem, sosem polej surówkę, wymieszaj.

Jak zamienić surówkę z 3 warzyw w sałatkę?

Mojej surówce blisko jest do sałatki. Zresztą nieraz sama nazywam ją sałatką. Ogórek, pomidor i cebula doskonale komponują się z wieloma dodatkami, które mogą zamienić tę surówkę, w pyszną, przekąskową sałatkę. Wystarczy, że dodacie do nich np. pokrojony ser feta czy pleśniowy albo kawałki podsmażonego kurczaka, czy też szynki. Do takiej sałatki możecie też dodać podprażone pestki słonecznika, a także posiekaną bazylię czy miętę.

Czytaj też:
To najlepsza sałatka z marchewki. Przepis na nią dostałam od znajomego szefa kuchni
Czytaj też:
Do jabłek wkrajam soczyste warzywo i robię orzeźwiającą sałatkę. Jest idealna na diecie