Moje kotlety mielone robią furorę. Ich sekretem jest mięso i jeden nietypowy dodatek

Moje kotlety mielone robią furorę. Ich sekretem jest mięso i jeden nietypowy dodatek

Dodano: 
Kotlety mielone z kurczaka z semoliną
Kotlety mielone z kurczaka z semoliną Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Dobre kotlety mielone wcale nie tak prosto przygotować. Lekka i pełna smaku propozycja z kurczaka zachwyciła jednak moich bliskich. Dodałam do niej zdrową kaszę.

Kotlety mielone od dawna kojarzyły mi się z daniem tłustym, po którym nie sposób czuć się lekko i przyjemnie. Wystarczyło jednak zamienić mięso wieprzowe na kurczaka, bym zmieniła zdanie. Siekany drób w połączeniu z kilkoma dodatkami od razu podbił podniebienia członków mojej rodziny.

Jednym z produktów, które wykorzystałam w przygotowaniu tego dania obiadowego była semolina. Wsypałam ją zamiast bułki tartej. Drobna kasza otrzymywana z pszenicy twardej świetnie sprawdziła się jako „wypełnienie” moich kotletów mielonych i wzbogaciła je o dodatkowe wartości odżywcze.

W semolinie znajduję się całkiem sporo białka błonnika pokarmowego. W zwykłych bułkach z piekarni nie znajdziemy ich aż tak dużo szukać. Dobra wymiana.

Jak przygotować kotlety mielone z kurczaka z semoliną?

Zrobienie tego prostego obiadu jest bardzo podobne do przyrządzania klasycznych kotletów mielonych z łopatki wieprzowej. Wprowadziłam tylko dwie modyfikacje. Najpierw dolałam do mięsnej masy zimną wodę. To sprawiło, że po usmażeniu kurczak nie był suchy, a semolina zmiękła. Zamieniłam standardowo sypaną przez wiele gospodyń domowych bułkę tartą na wspomnianą już zdrową kaszę. Reszta przebiegała jak zawsze. Rumieniłam mięsne danie na dobrze rozgrzanym, zdrowym tłuszczu i osuszałam z jego nadmiaru przed podaniem.

Przepis: Kotlety mielone z kurczaka z semoliną

Smaczne danie obiadowe dla całej rodziny, które syci na długie godziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 100 g semoliny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 średnia cebula
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki oregano
  • pieprz
  • sól
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na kotletyPierś z kurczaka zmiel w maszynce, usuwając uprzednio tłuste fragmenty i błonki. Wrzuć do większej miski, a następnie wlej wodę. Połącz. Teraz dodaj semolinę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dopraw masę słodką papryką, oregano, pieprzem oraz solą. Wyrabiaj owalne kotlety wielkości dłoni.
  2. Smażenie kotletów mielonych z kurczaka z semolinąNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe przenoś na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać kotlety mielone z semoliną?

Delikatne w smaku danie drobiowe o lekkim ziołowym posmaku będzie smakowało idealnie ze świeżymi domowymi sałatkami. Polecam zwłaszcza kompozycje ze świeżej marchewki. Do tych znakomitych kotletów warto też podać gotowaną fasolkę szparagową skropioną oliwą i posypaną pestkami słonecznika lub dyni. Ze względu na zawartość kaszy w masie na kotlety nie jest już konieczne serwowanie tradycyjnego dodatku do obiadu z kotletami mielonymi, czyli ziemniaków.

Czytaj też:
Te kotlety nie zawierają grama mięsa, a smakują obłędnie. Robię je z 2 tanich składników
Czytaj też:
Siekam filet z kurczaka i robię z niego delikatne, soczyste kotlety. Cała rodzina je uwielbia