Zielone pomidory zamykam w słoikach i kiszę. Poznaj mój patent na pyszną przekąskę przez cały rok

Zielone pomidory zamykam w słoikach i kiszę. Poznaj mój patent na pyszną przekąskę przez cały rok

Dodano: 
Kiszone zielone pomidory
Kiszone zielone pomidory Źródło: Shutterstock / pilipphoto
Zielone pomidory nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale możesz z nich przygotować pyszne przetwory na zimę. Zachęcam do wypróbowania przepisu na kiszone zielone pomidory o pikantnym smaku.

Zielone pomidory można nie tylko marynować w zalewie na bazie wody, cukru i octu spirytusowego, ale także kisić z różnymi dodatkami. Najbardziej przypadło mi do gustu połączenie zielonych pomidorów z ostrą papryką, czosnkiem, gorczycą oraz natką pietruszki.

Jak zrobić kiszone zielone pomidory?

Przygotowanie wszystkich kiszonek uwzględnia zalanie warzyw lub owoców wodą z solą. Do przygotowania przetworów nadają się jedynie zdrowe i nieuszkodzone zielone pomidory – zwróć uwagę, czy na skórce nie są widoczne pęknięcia, w których może rozwijać się pleśń lub wskazujące na choroby plamy.

Zielone pomidory są twarde i mniej soczyste niż pomidory dojrzałe, co znacząco ułatwia ich krojenie i przekładanie do słoików. Kroję zielone pomidory na ćwiartki, ale możesz również pokroić je na plastry o grubości około 1 cm.

Solankę do pomidorów przygotowuje się z wody i soli kamiennej niejodowanej. Zestaw dodatków do kiszonki możesz dowolnie modyfikować, dodając również np. korzeń lub liście chrzanu, koper do przetworów (koper, który wykształcił kwiatostany), czarny lub kolorowy pieprz ziarnisty, ziarna lub liście kolendry, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę lub marchewkę. Jeżeli nie przepadasz za ostrymi kiszonkami, to możesz zmniejszyć ilość papryczki chili, pozbawić ją gniazd nasiennych przed dodaniem do słoików lub pominąć ten składnik.

Ponieważ znajdujące się w zielonych pomidorach szkodliwe związki (tomatyna, solanina) ulegają rozpadowi w wysokiej temperaturze, to zalewam zawartość słoików solanką o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Nie musisz sprawdzać temperatury zalewy – wystarczy po zagotowaniu odczekać kilka minut, żeby woda nie była wrząca.

Przepis: Kiszone zielone pomidory

Ze składników w tym przepisie przygotujesz 5 słoików kiszonych zielonych pomidorów o pojemności 450 ml.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Ukraińska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg małych zielonych pomidorów
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 łyżeczek gorczycy
  • 5 małych papryczek chili
  • 1 pęczek natki pietruszki

Na solankę:

  • 1300 ml przegotowanej wody
  • 1 i 1/3 łyżki soli kamiennej do przetworów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pomidorów i dodatkówPomidory umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój pomidory na ćwiartki. Czosnek obierz. Każdy ząbek delikatnie rozgnieć dłonią lub przekrój na pół. Papryczkę chili umyj, osusz i pokrój w paseczki lub plasterki. Możesz zastąpić świeżą papryczkę chili papryczką suszoną. Natkę pietruszki umyj, osusz i pozbaw ogonków, pozostawiając jedynie część z liśćmi.
  2. Przekładanie pomidorów do słoikówWypełnij słoiki pomidorami do 3/4 wysokości. Nakładaj pomidory porcjami, przekładając je kawałkami czosnku (2 ząbki na słoik), papryczką chili (1 papryczka na słoik), natką pietruszki (2-3 gałązki na słoik) oraz przesypując gorczycą (1 łyżeczka na słoik).
  3. Przygotowanie i dodanie solankiZagotuj wodę i dodaj do niej sól. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj sól i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu rozpuszczenia się soli. Wlej gorącą solankę do słoików – solanka powinna zakryć warzywa, ale nie może sięgać do rantów słoików.
  4. Zakręcanie słoikówStarannie wytrzyj ranty słoików czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i zakręć słoiki. Szczelnie zamknięte słoiki zostaw na 7-10 dni w ciepłym i zacienionym miejscu – temperatura około 20 stopni Celsjusza. Po 2-3 dniach zalewa powinna zacząć musować. Jeżeli zalewa zmętnieje, to nie oznacza, że pomidory się zepsuły – mętnienie płynu związane jest z działaniem bakterii kwasu mlekowego i wskazuje, że zachodzi proces fermentacji.

Wskazówka: Kiszone zielone pomidory nadają się do spożycia po około 30 dniach.

Jak przechowywać kiszone zielone pomidory?

Po wstępnym kiszeniu w cieple trzeba przenieść słoiki z kiszonymi pomidorami do spiżarni lub wstawić do szafki z przetworami. Czas przechowywania kiszonek w zamkniętych słoikach to 6-12 miesięcy. Zawartość otwartego słoika z kiszonymi zielonymi pomidorami najlepiej zużyć w ciągu 2-3 dni. Otwarty słoik powinien być przechowywany w lodówce.

Do czego podawać kiszone zielone pomidory?

Kiszone zielone pomidory można podawać m.in. jako dodatek do dań obiadowych, kanapek, domowych fast-foodów np. burgerów oraz sałatek. Doskonale sprawdzają się również jako samodzielna przekąska.

Czytaj też:
Już wiem, jakich ogórków na zimę zrobię najwięcej. Ta sałatka teściowej po prostu mnie zachwyciła
Czytaj też:
Te ogórki znikają u mnie szybciej od kiszonych. Zamykam je w słoikach razem z musztardą francuską