To mój sposób na lekką, puszystą jajecznicę. Jem ją bez wyrzutów sumienia

To mój sposób na lekką, puszystą jajecznicę. Jem ją bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Wlewanie mleka do jajek
Wlewanie mleka do jajek Źródło: Shutterstock / FoodVideoPhoto
Niektórzy unikają jedzenia jajecznicy, bo jest kaloryczna. Ja jednak mam swój sposób na to by była lekka i puszysta. Dzięki temu to szybkie i pożywne śniadanie zjadam bez większych wyrzutów sumienia.

Jajecznica to jedno z prostszych i szybszych dań, jakie da się przygotować z jajek. I można ją przyrządzić na wiele sposobów. Większość z nich bazuje jednak na smażeniu na tłuszczu lub z dodatkiem boczku albo szynki. Ja jednak unikam zbędnych kalorii i robię jajecznicę bez dodatku tłuszczu. Jest prosta i pyszna.

Najpopularniejsze wersje jajecznicy

Większości osób jajecznica kojarzy się z dość sycącym daniem, które zawiera sporo tłuszczu. To dlatego, że zazwyczaj smaży się ją na maśle lub dodaje do niej boczek, szynkę lub kiełbasę. Najpopularniejsza jajecznica jest smażona na boczku z dodatkiem cebuli. Niektórzy boczek zastępują szynką lub kiełbasą, co i owszem dodaje potrawie smaku, jednak również podnosi jej kaloryczność. Można też przyrządzić jajecznicę z grzybami, pomidorami czy szczypiorkiem. Lekkostrawna i niemal bez dodatku tłuszczu jest jajecznica gotowana na parze.

Jak zrobić puszystą jajecznicę?

Mój sposób na puszystą jajecznicę jest bardzo prosty. A przy okazji pozwala mi zaoszczędzić sporo kalorii. Na czym on polega? Otóż przed wylaniem jajek na patelnię, rozkłócam je z mlekiem. Robię to energicznie przy użyciu widelca, dzięki czemu jajka zaczynają się pienić i nabierają lżejszej konsystencji. Jaką ilość mleka należy dodać do jajek? Ja zwykle wlewam 1-2 łyżki na jedno jajko. Ilość ta zależy oczywiście od wielkości jajka. Tak przygotowaną masę wylewam na rozgrzaną patelnię z nieprzywieralną powłoką, na którą nie dodaję wcześniej tłuszczu. Jest to zbędne, bo doskonale zastępuje go mleko, które zawiera co nieco naturalnego tłuszczu.

Inny sposób na jajecznicę z mlekiem

Jajecznicę z mlekiem da się też przygotować nieco inaczej. Mleko można bowiem użyć w zastępstwie tłuszczu i na podgrzane wylać rozkłócone jajka. Gorące mleko stworzy warstwę chroniącą jajka przed przywieraniem do patelni. Jednocześnie sprawi, że jajecznica będzie lżejsza i bardziej soczysta.

Czytaj też:
Do jajecznicy z parówkami dodaję nieoczywisty składnik. Sycące śniadanie w kilka chwil
Czytaj też:
Dorzuć do jajek garść liści. Jajecznica wyjdzie zdrowsza niż kiedykolwiek

Źródło: smaki.pl