A na śniadanie parówki czy jajecznica? To pytanie pewnie słyszałeś nie raz, albo sam je sobie zadawałeś. A może nie trzeba wybierać? My dziś proponujemy na śniadanie jajecznicę z parówkami, a żeby nie było nudno, na patelnię dorzucamy jeszcze brokuły.
Jak zrobić jajecznicę z parówkami i brokułami?
Jajecznicę z parówkami robi się bardzo łatwo. Wystarczy wziąć ulubione parówki (celowo nie podajmy w przepisie, jakie – mogą to być zarówno parówki wieprzowe, jak i drobiowe) i przesmażyć je na patelni, a potem dodać jajka. My to danie urozmaicamy jeszcze dodatkiem brokułów, które dodają koloru i sprawiają, że danie jest zdrowsze.
Przepis: Jajecznica z parówkami i brokułem
Pyszny pomysł na sycące śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 441 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 2 parówki
- 10 różyczek brokuła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówParówki pokrój w plasterki, rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć parówki, niewielkie różyczki brokułów (w razie potrzeby podziel na mniejsze) i smaż, aż parówki zaczną się rumienić. Dodaj masło.
- Robienie jajecznicyNa patelnię wbij jajka i wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż jajka się zetną.
Jajecznicę należy podawać od razu, najlepiej w towarzystwie dobrego, świeżego pieczywa albo grzanek. Można posypać ją posiekanym koperkiem albo szczypiorkiem.
Co można dodać do jajecznicy z parówkami?
Brokuły to nasz typ, jeśli chodzi o dodatki do jajecznicy z parówkami. Ale taką jajecznicę można zrobić również z innymi dodatkami. Do jajecznicy z parówkami idealnie pasują także:
- pieczarki – powinny być dobrze przesmażone, zanim dodasz jajka,
- żółty ser – jajka wymieszaj w misce z tartym, żółtym serem i dopiero wylej na patelnię z parówkami, do takiej jajecznicy koniecznie dodaj coś zielonego, np. posiekany szczypiorek,
- kolorowa papryka – pokrój w kostkę i dodaj na patelnię razem z jajkami, pozostaną przyjemnie chrupiące,
- pomidorki koktajlowe – przekrój na połówki i smaż razem z parówkami,
- cebula – przesmaż razem z parówkami,
- zielone szparagi – również smaż je pokrojone na małe kawałki razem z parówkami,
- biały, wędzony ser – pokruszony ser smaż razem z parówkami i dopiero dodaj jajka.
Oczywiście możesz wymyślić również własną wersję jajecznicy z parówkami, albo po prostu zrobić... jajecznicę z parówkami. Bez żadnych innych dodatków.
Czytaj też:
Lepsze od jajecznicy i jajek na miękko. Jajka po turecku wyglądają i smakują, że palce lizaćCzytaj też:
Uwielbiam połączenie chrupiącego chleba z jajkiem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie