Do jajecznicy z parówkami dodaję nieoczywisty składnik. Sycące śniadanie w kilka chwil

Do jajecznicy z parówkami dodaję nieoczywisty składnik. Sycące śniadanie w kilka chwil

Dodano: 
Jajecznica z parówkami i brokułami
Jajecznica z parówkami i brokułami Źródło:Shutterstock / from my point of view
Jajecznica z parówkami i brokułami to pomysł na sycące śniadanie, które da energię na kolejne godziny. Ze smakiem jedzą ją także dzieci.

A na śniadanie parówki czy jajecznica? To pytanie pewnie słyszałeś nie raz, albo sam je sobie zadawałeś. A może nie trzeba wybierać? My dziś proponujemy na śniadanie jajecznicę z parówkami, a żeby nie było nudno, na patelnię dorzucamy jeszcze brokuły.

Jak zrobić jajecznicę z parówkami i brokułami?

Jajecznicę z parówkami robi się bardzo łatwo. Wystarczy wziąć ulubione parówki (celowo nie podajmy w przepisie, jakie – mogą to być zarówno parówki wieprzowe, jak i drobiowe) i przesmażyć je na patelni, a potem dodać jajka. My to danie urozmaicamy jeszcze dodatkiem brokułów, które dodają koloru i sprawiają, że danie jest zdrowsze.

Przepis: Jajecznica z parówkami i brokułem

Pyszny pomysł na sycące śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
441 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 parówki
  • 10 różyczek brokuła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówParówki pokrój w plasterki, rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć parówki, niewielkie różyczki brokułów (w razie potrzeby podziel na mniejsze) i smaż, aż parówki zaczną się rumienić. Dodaj masło.
  2. Robienie jajecznicyNa patelnię wbij jajka i wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż jajka się zetną.

Jajecznicę należy podawać od razu, najlepiej w towarzystwie dobrego, świeżego pieczywa albo grzanek. Można posypać ją posiekanym koperkiem albo szczypiorkiem.

Co można dodać do jajecznicy z parówkami?

Brokuły to nasz typ, jeśli chodzi o dodatki do jajecznicy z parówkami. Ale taką jajecznicę można zrobić również z innymi dodatkami. Do jajecznicy z parówkami idealnie pasują także:

  • pieczarki – powinny być dobrze przesmażone, zanim dodasz jajka,
  • żółty ser – jajka wymieszaj w misce z tartym, żółtym serem i dopiero wylej na patelnię z parówkami, do takiej jajecznicy koniecznie dodaj coś zielonego, np. posiekany szczypiorek,
  • kolorowa papryka – pokrój w kostkę i dodaj na patelnię razem z jajkami, pozostaną przyjemnie chrupiące,
  • pomidorki koktajlowe – przekrój na połówki i smaż razem z parówkami,
  • cebula – przesmaż razem z parówkami,
  • zielone szparagi – również smaż je pokrojone na małe kawałki razem z parówkami,
  • biały, wędzony ser – pokruszony ser smaż razem z parówkami i dopiero dodaj jajka.

Oczywiście możesz wymyślić również własną wersję jajecznicy z parówkami, albo po prostu zrobić... jajecznicę z parówkami. Bez żadnych innych dodatków.

Czytaj też:
Lepsze od jajecznicy i jajek na miękko. Jajka po turecku wyglądają i smakują, że palce lizać
Czytaj też:
Uwielbiam połączenie chrupiącego chleba z jajkiem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl