Cukinia to jedno z tańszych warzyw, które jest dostępne praktycznie przez cały rok. Ponieważ ma delikatny smak, doskonale pasują do niej różne dodatki. Można ją smażyć, dusić i piec. Świetnie smakuje smażona w mące, warto też ją dodać do leczo czy nadziać ją farszem i zapiec. Dziś jednak zrobimy z niej pyszną przekąskę. Wygląda podobnie do frytek, więc jest wygodna do jedzenia. Upieczone w serze słupki cukinii, najlepiej smakują podane z sosem.
Z jakimi składnikami można łączyć cukinię?
Cukinia ma łagodny smak, dlatego warto łączyć ją z bardziej wyrazistymi dodatkami. Dobrze harmonizuje z pomidorami, papryką, bakłażanem, szpinakiem, jarmużem, cebulą i czosnkiem. Warto zestawić ją też z aromatycznym serem, np. z parmezanem, cheddarem, fetą. Jej smak podniosą też orzechy i nasiona, np.: pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie i migdały. Jeśli zaś chodzi o przyprawy i zioła, to doskonale pasują do niej: curry, kolendra, papryka, bazylia, tymianek, rozmaryn i oregano.
Jak zrobić cukinię pieczoną w serze?
Cukinię przeznaczoną do pieczenia w serze można pokroić w plastry lub w słupki. Druga wersja, podobna do frytek, jest jednak wygodniejsza do jedzenia.
Przepis: Cukinia pieczona w serze na przekąskę
Słupki cukinii pieczone w chrupiącej panierce
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 2 nieduże, młode cukinie
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- papryka mielona ostra i słodka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukinii i panierkiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój je w słupki o wielkości podobnej do frytek. Na jeden talerzyk wysyp mąkę. W drugim, głębszym rozkłóć jajka z mlekiem. W trzecim wymieszaj tartą bułkę z serem i przyprawami.
- Panierowanie i pieczenie cukiniiPiekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kawałki cukinii obtocz w najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce z dodatkami. Ułóż w pojedynczej warstwie na blasze, skrop olejem. Piecz 20-25 minut.
Z jakim sosem podać cukinię pieczoną w serze?
Cukinia pieczona w serze smakuje doskonale, zwłaszcza jeśli poda się ją z aromatycznym sosem. Tu dobrze sprawdzi się np. sos jogurtowo-czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy. Dobrym dodatkiem będzie też sos pomidorowy, doprawiony na ostro. Możesz go zrobić na bazie przecieru pomidorowego podduszonego z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dopraw go solą, pieprzem i ostrą papryką.
Czytaj też:
Z grillowanych plastrów cukinii robię pyszną przekąskę. Potrzebuję tylko 3 dodatkówCzytaj też:
Grilluję plastry cukinii i nadziewam prostym farszem. Tę przekąskę mogę jeść bez końca