Grilluję plastry cukinii i nadziewam prostym farszem. Tę przekąskę mogę jeść bez końca

Grilluję plastry cukinii i nadziewam prostym farszem. Tę przekąskę mogę jeść bez końca

Dodano: 
Roladki z cukinii
Roladki z cukinii Źródło:Shutterstock / Elena Shashkina
Cukinia sama w sobie nie ma szczególnego smaku. Jednak doskonale nadaje się do grillowania, a wtedy można z niej przygotować pyszne roladki. Wystarczy jej plastry posmarować prostym farszem i zrolować.

Cukinia to kolejny, uniwersalny produkt, który lubię mieć w kuchennych zapasach. Dzięki temu, że sama nie ma wyrazistego smaku, doskonale łączy się z wieloma składnikami. Jednocześnie jest niskokaloryczna i stanowi w potrawach swego rodzaju wypełniacz. Ostatnio przygotowałam na jej bazie pyszne roladki. Wcześniej jednak opiekłam plastry cukinii na grillu. Przekąska wyglądała naprawdę szykownie i doskonale smakowała.

Jak opiec plastry cukinii?

Plastry cukinii idealnie nadają się na roladki, zwłaszcza jeśli są delikatnie zrumienione. Dzięki temu robią się miękkie i elastyczne, nabierają też apetycznego wyglądu i doskonałego smaku. By osiągnąć taki efekt, można je podpiec na grillu. Wcześniej warto jednak posmarować je odrobiną oliwy, by zbytnio nie wyschły i ładniej się przyrumieniły. Plastry cukinii można też zrumienić w opiekaczu do kanapek, podsmażyć na patelni grillowej lub na zwykłej patelni z odrobiną oleju.

Jak zrobić roladki z cukinii?

Przygotowanie roladek z cukinii warto zacząć od zrumienienia jej plastrów. W czasie, gdy będą stygły robi się farsz.

Przepis: Roladki z cukinii

Grillowane plastry cukinii zrolowane z farszem twarogowym z dodatkiem orzeszków pinii

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g twarożku kanapkowego
  • 50 g sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • pieprz, oregano

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i pieczenie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Każdy posmaruj oliwą, zrumień na grillu lub grillowej patelni. Wystudź.
  2. Przygotowanie farszuOrzeszki podpraż na suchej patelni, wystudź. Do twarożku kanapkowego wkrusz ser feta, dodaj też zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane orzeszki. Wymieszaj, dopraw pieprzem i oregano.
  3. Zwijanie roladekKażdy plaster cukinii posmaruj przygotowanym farszem. Zwiń roladki, możesz spiąć je wykałaczką, by się nie rozwijały.

Czym jeszcze można nadziać roladki z cukinii?

Farsz z twarogu, fety i czosnku jest prosty do przygotowania i idealnie pasuje do cukinii. My wzbogaciliśmy go orzeszkami pinii, jednak doskonale będą też do niego pasować pokrojone, suszone pomidory, a także szpinak czy listki bazylii. Jednak zgrillowane plastry cukinii można też zrolować z innym farszem. Tu dobrze sprawdzi się np. ugotowany kuskus, soczewica czy tofu, wymieszane z pokrojonymi warzywami i doprawione. Do nadziania plastrów cukinii można też użyć farszu z tuńczyka z puszki, wzbogaconego np. ryżem, cytryną i kaparami. Niezawodne są też plastry szynki dojrzewającej, które można połączyć np. z kawałkami białej mozzarelli i suszonymi pomidorami.

Czytaj też:
Smaruję plastry cukinii i zwijam roladki. Pół godziny w piekarniku i pyszny obiad gotowy
Czytaj też:
Biorę cukinię i kilka prostych składników. W niecałą godzinę podaję rodzinie pyszną, sycącą zupę