Cukinia to kolejny, uniwersalny produkt, który lubię mieć w kuchennych zapasach. Dzięki temu, że sama nie ma wyrazistego smaku, doskonale łączy się z wieloma składnikami. Jednocześnie jest niskokaloryczna i stanowi w potrawach swego rodzaju wypełniacz. Ostatnio przygotowałam na jej bazie pyszne roladki. Wcześniej jednak opiekłam plastry cukinii na grillu. Przekąska wyglądała naprawdę szykownie i doskonale smakowała.
Jak opiec plastry cukinii?
Plastry cukinii idealnie nadają się na roladki, zwłaszcza jeśli są delikatnie zrumienione. Dzięki temu robią się miękkie i elastyczne, nabierają też apetycznego wyglądu i doskonałego smaku. By osiągnąć taki efekt, można je podpiec na grillu. Wcześniej warto jednak posmarować je odrobiną oliwy, by zbytnio nie wyschły i ładniej się przyrumieniły. Plastry cukinii można też zrumienić w opiekaczu do kanapek, podsmażyć na patelni grillowej lub na zwykłej patelni z odrobiną oleju.
Jak zrobić roladki z cukinii?
Przygotowanie roladek z cukinii warto zacząć od zrumienienia jej plastrów. W czasie, gdy będą stygły robi się farsz.
Przepis: Roladki z cukinii
Grillowane plastry cukinii zrolowane z farszem twarogowym z dodatkiem orzeszków pinii
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości młode cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g twarożku kanapkowego
- 50 g sera feta
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- pieprz, oregano
Sposób przygotowania
- Krojenie i pieczenie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Każdy posmaruj oliwą, zrumień na grillu lub grillowej patelni. Wystudź.
- Przygotowanie farszuOrzeszki podpraż na suchej patelni, wystudź. Do twarożku kanapkowego wkrusz ser feta, dodaj też zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane orzeszki. Wymieszaj, dopraw pieprzem i oregano.
- Zwijanie roladekKażdy plaster cukinii posmaruj przygotowanym farszem. Zwiń roladki, możesz spiąć je wykałaczką, by się nie rozwijały.
Czym jeszcze można nadziać roladki z cukinii?
Farsz z twarogu, fety i czosnku jest prosty do przygotowania i idealnie pasuje do cukinii. My wzbogaciliśmy go orzeszkami pinii, jednak doskonale będą też do niego pasować pokrojone, suszone pomidory, a także szpinak czy listki bazylii. Jednak zgrillowane plastry cukinii można też zrolować z innym farszem. Tu dobrze sprawdzi się np. ugotowany kuskus, soczewica czy tofu, wymieszane z pokrojonymi warzywami i doprawione. Do nadziania plastrów cukinii można też użyć farszu z tuńczyka z puszki, wzbogaconego np. ryżem, cytryną i kaparami. Niezawodne są też plastry szynki dojrzewającej, które można połączyć np. z kawałkami białej mozzarelli i suszonymi pomidorami.
Czytaj też:
Smaruję plastry cukinii i zwijam roladki. Pół godziny w piekarniku i pyszny obiad gotowyCzytaj też:
Biorę cukinię i kilka prostych składników. W niecałą godzinę podaję rodzinie pyszną, sycącą zupę