Z grillowanych plastrów cukinii robię pyszną przekąskę. Potrzebuję tylko 3 dodatków

Z grillowanych plastrów cukinii robię pyszną przekąskę. Potrzebuję tylko 3 dodatków

Dodano: 
Grillowana cukinia na przekąskę
Grillowana cukinia na przekąskę Źródło:Pixabay
Jeśli macie ochotę na smaczną i zdrową przekąskę, postawcie na cukinię. W przygotowaniu tego przysmaku pomoże wam grill, opiekacz lub patelnia. Tak przyrządzone warzywo możecie też podać do mięs z grilla.

Choć nie ma jeszcze prawdziwego sezonu na cukinię, to w sklepach można kupić to warzywo w dobrych cenach. Zwykle jest młode, jędrne i z cieniutką skórką. Aż prosi się, by je kupić i przerobić na coś pysznego. Dziś proponujemy wam wyśmienitą przekąskę z cukinii. Mało przy niej pracy, robi się ją szybko, a efekt zachwyca.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to warzywo o delikatnym smaku i strukturze. To dlatego, że w dużej mierze składa się z wody. Dzięki temu jest też niskokaloryczna. 100 g tego warzywa dostarcza nam tylko ok. 15 kcal. Warzywo to, jedzone zwłaszcza ze skórką, stanowi dla nas doskonałe źródło błonnika oraz beta-karotenu. Pierwszy składnik poprawia przemianę materii, długo utrzymuje uczucie sytości i dba o naszą sylwetkę. Drugi ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni nas przed wieloma chorobami i opóźnia procesy starzeniowe. Cukinia zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminę C i K, a także potas, magnez, mangan, fosfor i cynk. Wzmacniają one organizm i są potrzebne do jego prawidłowej pracy.

Jak zrobić aromatyczną przekąskę z cukinii?

Cukinię można jeść surową, jednak zrumieniona na grillu czy patelni zyskuje doskonały smak. I właśnie od podpieczenia plastrów warzywa zaczniemy robić tę przekąskę.

Przepis: Aromatyczna przekąska z cukinii

Grillowane plastry cukinii podane z aromatycznymi dodatkami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 2 nieduże, młode cukinie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Grillowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój je w plasterki o grubości ok. 1/2-1 cm. Zrumień z dwóch stron na grillu, w opiekaczu do kanapek lub na patelni grillowej. Ułóż je na płaskim talerzu, wystudź.
  2. Przygotowanie sosuZ oliwy i octu balsamicznego przygotuj sos, skrop nim cukinię. Posyp ją posiekanymi ząbkami czosnku i listkami natki pietruszki. Delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Jakie inne dodatki pasują do przekąski z cukinii?

Jeśli chcecie nieco przełamać smak przekąski z cukinii, do sosu możecie też dodać trochę płynnego miodu. Sos do cukinii da się też przygotować z bazyliowego pesto i oliwy z oliwek. Zamiast natką pietruszki, cukinię można posypać inną zieleniną. Tu dobrze sprawdzą się np.: listki bazylii, mięty, a nawet melisy.

Czytaj też:
Grilluję plastry cukinii i nadziewam prostym farszem. Tę przekąskę mogę jeść bez końca
Czytaj też:
Obtaczam krążki cukinii i smażę na patelni. To jedna z tańszych przekąsek, jaką znam