Cukinia to dość uniwersalne warzywo. A to dlatego, że ma łagodny smak i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Dziś jednak cukinia nie będzie stanowić dodatku, a zagra rolę główną. Zrobimy z niej bowiem przekąskę na ciepło. Tak naprawdę niektórym ta potrawa zastąpi nawet obiad. Wystarczy podać ją np. z ugotowanym ryżem czy kaszą, a stanie się smacznym, jarskim daniem.
Czy cukinię trzeba obierać?
O tej porze roku dostępne są młode cukinie, które mają jędrną, cienką skórkę. Nie trzeba jej więc usuwać. Co więcej, lepiej nie kusić się na taki zabieg, bo w skórce cukinii znajduje się najwięcej wartościowych składników. A poza tym cukinia ze skórką prezentuje się znacznie lepiej.
Oczywiście, jeśli korzystacie z ogrodowej cukinii późnym latem lub jesienią, może się zdarzyć, że będzie konieczne jej obranie. Wszystko zależy od grubości i twardości skórki.
Jak zrobić smażoną cukinię?
Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste. Umyte warzywo wystarczy pokroić w grubsze talarki, obtoczyć w panierce i usmażyć.
Przepis: Smażone plastry cukinii
Ciepła przekąska z cukinii prosto z patelni
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 2 małe, młode cukinie
- 3-4 łyżki mąki
- 1 jajko
- ostra mielona papryka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Krojenie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze talarki. Oprósz ją solą i pieprzem, odstaw na 5 minut.
- Przygotowanie panierkiMąkę wymieszaj z odrobiną mielonej papryki i czosnku. Jajko rozkłóć.
- Smażenie cukiniiNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Krążki cukinii panieruj najpierw w mące, a potem w jajku. Kładź na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż zrumienią się z obu stron. Plastry cukinii zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Wskazówka: Cukinię możesz też panierować w samej mące lub w pełnej panierce składającej się z mąki, jajka i tartej bułki.
Jaki sos podać do smażonej cukinii?
Do smażonej cukinii doskonale sprawdzi się kilka sosów. Jeden z najprostszych to sos jogurtowo-czosnkowy. By go przygotować, wystarczy wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą i pieprzem. Sos ten można też wzbogacić odrobiną majonezu, a także posiekanym koperkiem lub miętą. Do smażonej cukinii możesz też podać azjatycki słodko-kwaśny sos paprykowy czy ketchup.
Czytaj też:
Smaruję plastry cukinii i zwijam roladki. Pół godziny w piekarniku i pyszny obiad gotowyCzytaj też:
Biorę cukinię i kilka prostych składników. W niecałą godzinę podaję rodzinie pyszną, sycącą zupę