Obtaczam krążki cukinii i smażę na patelni. To jedna z tańszych przekąsek, jaką znam

Obtaczam krążki cukinii i smażę na patelni. To jedna z tańszych przekąsek, jaką znam

Dodano: 
Smażona cukinia
Smażona cukinia Źródło:Pixabay
Masz ochotę na smaczną przekąskę na ciepło? Jeśli w swoich zapasach odnajdziesz cukinię, możesz skorzystać z naszego przepisu. Te smażone krążki cukinii doskonale smakują podane z sosem.

Cukinia to dość uniwersalne warzywo. A to dlatego, że ma łagodny smak i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Dziś jednak cukinia nie będzie stanowić dodatku, a zagra rolę główną. Zrobimy z niej bowiem przekąskę na ciepło. Tak naprawdę niektórym ta potrawa zastąpi nawet obiad. Wystarczy podać ją np. z ugotowanym ryżem czy kaszą, a stanie się smacznym, jarskim daniem.

Czy cukinię trzeba obierać?

O tej porze roku dostępne są młode cukinie, które mają jędrną, cienką skórkę. Nie trzeba jej więc usuwać. Co więcej, lepiej nie kusić się na taki zabieg, bo w skórce cukinii znajduje się najwięcej wartościowych składników. A poza tym cukinia ze skórką prezentuje się znacznie lepiej.

Oczywiście, jeśli korzystacie z ogrodowej cukinii późnym latem lub jesienią, może się zdarzyć, że będzie konieczne jej obranie. Wszystko zależy od grubości i twardości skórki.

Jak zrobić smażoną cukinię?

Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste. Umyte warzywo wystarczy pokroić w grubsze talarki, obtoczyć w panierce i usmażyć.

Przepis: Smażone plastry cukinii

Ciepła przekąska z cukinii prosto z patelni

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 2 małe, młode cukinie
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • ostra mielona papryka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Krojenie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze talarki. Oprósz ją solą i pieprzem, odstaw na 5 minut.
  2. Przygotowanie panierkiMąkę wymieszaj z odrobiną mielonej papryki i czosnku. Jajko rozkłóć.
  3. Smażenie cukiniiNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Krążki cukinii panieruj najpierw w mące, a potem w jajku. Kładź na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż zrumienią się z obu stron. Plastry cukinii zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wskazówka: Cukinię możesz też panierować w samej mące lub w pełnej panierce składającej się z mąki, jajka i tartej bułki.

Jaki sos podać do smażonej cukinii?

Do smażonej cukinii doskonale sprawdzi się kilka sosów. Jeden z najprostszych to sos jogurtowo-czosnkowy. By go przygotować, wystarczy wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą i pieprzem. Sos ten można też wzbogacić odrobiną majonezu, a także posiekanym koperkiem lub miętą. Do smażonej cukinii możesz też podać azjatycki słodko-kwaśny sos paprykowy czy ketchup.

Czytaj też:
Smaruję plastry cukinii i zwijam roladki. Pół godziny w piekarniku i pyszny obiad gotowy
Czytaj też:
Biorę cukinię i kilka prostych składników. W niecałą godzinę podaję rodzinie pyszną, sycącą zupę