Nacinam kilka razy filet z kurczaka i wciskam 3 pyszne składniki. Uwielbiam ten obiad z piekarnika

Nacinam kilka razy filet z kurczaka i wciskam 3 pyszne składniki. Uwielbiam ten obiad z piekarnika

Dodano: 
Pieczony filet kurczaka
Pieczony filet kurczaka Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Oto kolejna odsłona możliwości fileta z piersi kurczaka. Dziś przygotujemy go w niezwykle efektownej i smacznej postaci. Będzie to kurczak obiadowy z  piekarnika z dodatkiem trzech pysznych dodatków.

Moje dzieci filet z piersi kurczaka mogą jeść ciągle. Smakuje im w wersji obiadowej, jako dodatek do pożywnej sałatki czy do tortilli. Dlatego zawsze mam mały zapas tego mięsa w zamrażarce. Gdy zajdzie potrzeba, szybko rozmrażam je w kuchence mikrofalowej i ekspresowo robię z niego pyszne danie. Do przygotowania dzisiejszej potrawy zainspirowały mnie ziemniaki Hasselback. Ponacinane, nafaszerowane smacznymi składnikami i upieczone. Danie wygląda bardzo apetycznie i doskonale smakuje.

Jak zrobić filet z kurczaka a la ziemniaki Hasselback?

Przygotowanie fileta z kurczaka w wersji Hasselback wymaga nacięcia mięsa w kilku miejscach i powciskania w niego plasterków dodatków. Dodają one mięsu smaku, nawilżają je i uatrakcyjniają wygląd dania. Taki obiad robi się ok. 15 minut, a piecze ok. 30 minut.

Przepis: Filet z kurczaka pieczony z dodatkami

Nacinany filet z piersi kurczaka pieczony z dodatkiem boczku wędzonego, cukinii i sera mozzarella

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1/4 małej, młodej cukinii
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Nacinanie i przyprawianie mięsaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz. Każdy natnij od góry mniej więcej do połowy w 5-6 miejscach. Mięso natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, bazylią, solą, pieprzem i olejem.
  2. Nadziewanie mięsaCukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w dość cienkie półplasterki. Plasterki boczku przekrój na pół i złóż na połowę, by kawałek miał mniej więcej szerokość fileta. Mozzarellę przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój ją w cienkie plasterki. W nacięcia mięsa wkładaj na przemian plasterki boczku i mozzarelli oraz plasterki cukinii i mozzarelli.
  3. Pieczenie filetówNafaszerowane filety z piersi kurczaka ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przykryj pokrywą. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190-200 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut. W czasie pieczenia mięso możesz 1-2 razy polać wytworzonym sosem.

Wskazówka: Po upieczeniu naczynie z mięsem należy wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5-7 minut, by soki równomiernie się rozeszły.

Czym jeszcze można nadziać pierś z kurczaka?

Ja w nacięcia w filecie z kurczaka włożyłam plasterki wędzonego boczku, cukinii i sera mozzarella. Składniki te zapobiegają wysuszeniu mięsa, a jednocześnie dodają mu smaku. Jednak bez problemu możesz je zastąpić innymi składnikami. Dobrze tu sprawdzą się: plastry szynki dojrzewającej, pieczarek, pomidorów, suszone pomidory, talarki cebuli czy liście szpinaku. Możesz je dowolnie łączyć, tworząc pyszne, kolorowe kompozycje.

Z czym podać filet z kurczaka a la ziemniaki Hasselback?

Upieczony filet z piersi kurczaka najlepiej smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem. Można go też podać z ziemniakami gotowanymi, z kaszą np. kuskus, a nawet z makaronem. Obowiązkowym dodatkiem do tego obiadu powinna też być duża porcja surówki. Tu świetnie sprawdzi się zielona sałata z dodatkami czy surówki na bazie młodej kapusty.

Czytaj też:
Kładę filet z kurczaka na patelnię i dodaję 3 składniki. Cała rodzina szaleje na punkcie tego obiadu
Czytaj też:
Smaruję filet z kurczaka, kładę 2 plastry i zwijam roladkę. To mój ulubiony obiad z piekarnika