Obkładam filet z kurczaka 2 składnikami i piekę 30 minut. Ten obiad jest prosty i pyszny

Obkładam filet z kurczaka 2 składnikami i piekę 30 minut. Ten obiad jest prosty i pyszny

Dodano: 
Filet z kurczaka z piekarnika
Filet z kurczaka z piekarnika Źródło:Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Jak przygotować filet z kurczaka na obiad? Mamy świetną propozycję, która nie wymaga dużo pracy. Wystarczy obłożyć mięso 2 składnikami i wstawić do piekarnika. Danie wygląda i smakuje, że palce lizać.

Filet z piersi kurczaka to mięso, które idealnie nadaje się na obiad. Jest bowiem tyle sposobów jego przyrządzenia, że trudno się nim znudzić. Można go smażyć, piec i grillować i to na wiele sposobów. Dziś zapraszamy was na danie we włoskim stylu. Do jego przygotowania prócz mięsa z kurczaka potrzebujemy bowiem mozzarelli i pomidorów. I to z grubsza wszystko.

Czym przyprawić filet z piersi kurczaka?

Najbezpieczniejszymi przyprawami, nie tylko do fileta z piersi kurczaka, są sól i pieprz. Jednak warto sięgnąć też po inne przyprawy i zioła, które dodadzą potrawie charakteru i wyrazistości. Ponieważ tym razem będziemy łączyć filet z piersi kurczaka z serem mozzarella i pomidorkami, od razu przychodzą na myśl czosnek i bazylia. Składniki te rzeczywiście doskonale będą harmonizować z całą potrawą. Dobrze też sprawdzi się tu oregano lub zioła prowansalskie. Jeśli chcecie nieco zaostrzyć smak kurczaka, oprószcie go również odrobiną ostrej papryki.

Jak przygotować filet z piersi kurczaka z serem i pomidorami?

Filet z piersi kurczaka można upiec w całości lub przekrojony na dwa płaty. W pierwszym przypadku potrawę trzeba nieco dłużej piec.

Przepis: Filet z kurczaka z serem i pomidorkami

Filet z piersi kurczaka pieczony z serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • 2 łyżki oleju
  • 125 g (kulka) mozzarelli
  • 150 g małych pomidorków
  • sól, pieprz
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy oprósz solą, pieprzem i bazylią. Natrzyj przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i olejem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  2. Obkładanie i pieczenie mięsaMozzarellę pokrój w plastry. Pomidorki umyj, poprzekrawaj na pół. Na każdym filecie połóż po 2-3 plasterki mozzarelli i kilka połówek pomidorków. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Mięso piecz ok. 30 minut. Posyp listkami bazylii.

Z czym podać pieczony filet z piersi kurczaka?

Do kurczaka pieczonego z mozzarellą i pomidorkami świetnym dodatkiem będą pieczone ziemniaki. Pokrojone w cząstki lub talarki i przyprawione, można wstawić do piekarnika razem z kurczakiem. Upieką się przy okazji. Można też oczywiście podać potrawę z ziemniaki gotowanymi lub z ryżem ugotowanym na sypko. Dopełnieniem dania może być np. zielona sałata z dodatkami.

Czytaj też:
Tradycyjne kotlety z piesi kurczaka mogą się znudzić. Wtedy sięgam po te soczyste roladki
Czytaj też:
Kładę filet z kurczaka na patelnię i dodaję 3 składniki. Cała rodzina szaleje na punkcie tego obiadu

Źródło: smaki.pl