Filet z piersi kurczaka kupuję często i w sporych ilościach. To dlatego, że mięso to smakuje całej mojej rodzinie i bardzo łatwo się je przygotowuje. Przyrządzam je na wiele sposobów – w piekarniku, na patelni i na grillu. Jedna opcja smaczniejsza od drugiej, wybór zależy tylko od tego, na co akurat mamy ochotę i jakie składniki mam pod ręką. Ostatnio zrobiłam bardzo prosty i szybki obiad z fileta z piersi kurczaka, śmietanki, szpinaku i suszonych pomidorów. Sama nawet się nie spodziewałam, że wyjdzie taki dobry.
Jak wybrać świeży filet z piersi kurczaka?
Podstawą smacznych dań są świeże składniki. W moim daniu najważniejszy jest oczywiście filet z piersi kurczaka, i to właśnie jego świeżość jest tu kluczowa. Kupując to mięso, należy zwrócić uwagę na to, jak wygląda. Filet powinien mieć jasnoróżową barwę, bez pożółkłych i sinych kawałków, z białymi fragmentami tłuszczu. Nie powinien być zbyt mocno błyszczący, ani też obsuszony. Jeśli masz okazję, możesz też przed zakupem powąchać mięso. Powinno mieć naturalny, neutralny zapach.
Filet z piersi kurczaka możesz kupić pojedynczy, podwójny, a także ze skórą. Ta ostatnia opcja często jest dużo tańsza i warto po nią sięgnąć, bo z łatwością usuwa się z niej skórę i kości. Oddzielone elementy można wykorzystać do ugotowania zupy lub dodać do rosołu. Filet z piersi kurczaka przeznaczony do pieczenia czy duszenia w sosie można użyć w całości. Do smażenia czy grillowania lepiej przekroić go na dwa płaty. Wtedy nie będzie sytuacji, że wierzch mięsa będzie wysuszony, a środek pozostanie surowy.
Jak przygotować filet z kurczaka w sosie śmietanowym?
Przygotowanie tej potrawy należy rozpocząć od obsmażenia fileta z piersi kurczaka. Dzięki temu wewnątrz mięsa zostaną zatrzymane soki, co poprawi smakowitość potrawy. Na to danie lepiej wybrać niezbyt grube filety z piersi kurczaka, bo przyrządza się je o wiele szybciej.
Przepis: Filet z kurczaka w sosie śmietanowym
Filet z piersi kurczaka duszony w sosie śmietanowym z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 300 ml śmietanki 30%
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie mięsaFilety z piersi kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso z każdej strony.
- Dodawanie śmietanki i warzywObsmażone porcje mięsa podlej śmietanką, dodaj opłukane liście szpinaku i pokrojone, suszone pomidory, a także posiekane ząbki czosnku. Duś całość ok. 15 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Co jeszcze można dodać do sosu śmietanowego?
Do fileta z piersi kurczaka duszonego w sosie śmietanowym pasują nie tylko suszone pomidory i szpinak. Dobrze tu sprawdzi się też cebula i pieczarki, które warto podsmażyć uprzednio na patelni. Dzięki temu sos i potrawa zyskają intensywniejszy smak i aromat. Możesz też postawić na podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także na bazylię i pomidory, ewentualnie na dodatek sera i czosnku. Za każdym razem otrzymasz nieco inny, ale wyśmienity smak sosu.
Czytaj też:
Siekam filet z kurczaka i robię z niego delikatne, soczyste kotlety. Cała rodzina je uwielbiaCzytaj też:
Nacinam filet kurczaka i napełniam go pysznym farszem. Lepszego obiadu nie zjesz w restauracji