Kładę filet z kurczaka na patelnię i dodaję 3 składniki. Cała rodzina szaleje na punkcie tego obiadu

Kładę filet z kurczaka na patelnię i dodaję 3 składniki. Cała rodzina szaleje na punkcie tego obiadu

Dodano: 
Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym Źródło:Shutterstock / vkuslan
Jak szybko i bez wysiłku zrobić pyszny obiad dla całej rodziny? Wystarczy sięgnąć po filet z kurczaka i 3 dodatki. Na patelni przygotujesz z nich smaczne danie, które dosłownie rozpływa się w ustach.

Filet z piersi kurczaka kupuję często i w sporych ilościach. To dlatego, że mięso to smakuje całej mojej rodzinie i bardzo łatwo się je przygotowuje. Przyrządzam je na wiele sposobów – w piekarniku, na patelni i na grillu. Jedna opcja smaczniejsza od drugiej, wybór zależy tylko od tego, na co akurat mamy ochotę i jakie składniki mam pod ręką. Ostatnio zrobiłam bardzo prosty i szybki obiad z fileta z piersi kurczaka, śmietanki, szpinaku i suszonych pomidorów. Sama nawet się nie spodziewałam, że wyjdzie taki dobry.

Jak wybrać świeży filet z piersi kurczaka?

Podstawą smacznych dań są świeże składniki. W moim daniu najważniejszy jest oczywiście filet z piersi kurczaka, i to właśnie jego świeżość jest tu kluczowa. Kupując to mięso, należy zwrócić uwagę na to, jak wygląda. Filet powinien mieć jasnoróżową barwę, bez pożółkłych i sinych kawałków, z białymi fragmentami tłuszczu. Nie powinien być zbyt mocno błyszczący, ani też obsuszony. Jeśli masz okazję, możesz też przed zakupem powąchać mięso. Powinno mieć naturalny, neutralny zapach.

Filet z piersi kurczaka możesz kupić pojedynczy, podwójny, a także ze skórą. Ta ostatnia opcja często jest dużo tańsza i warto po nią sięgnąć, bo z łatwością usuwa się z niej skórę i kości. Oddzielone elementy można wykorzystać do ugotowania zupy lub dodać do rosołu. Filet z piersi kurczaka przeznaczony do pieczenia czy duszenia w sosie można użyć w całości. Do smażenia czy grillowania lepiej przekroić go na dwa płaty. Wtedy nie będzie sytuacji, że wierzch mięsa będzie wysuszony, a środek pozostanie surowy.

Jak przygotować filet z kurczaka w sosie śmietanowym?

Przygotowanie tej potrawy należy rozpocząć od obsmażenia fileta z piersi kurczaka. Dzięki temu wewnątrz mięsa zostaną zatrzymane soki, co poprawi smakowitość potrawy. Na to danie lepiej wybrać niezbyt grube filety z piersi kurczaka, bo przyrządza się je o wiele szybciej.

Przepis: Filet z kurczaka w sosie śmietanowym

Filet z piersi kurczaka duszony w sosie śmietanowym z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie mięsaFilety z piersi kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso z każdej strony.
  2. Dodawanie śmietanki i warzywObsmażone porcje mięsa podlej śmietanką, dodaj opłukane liście szpinaku i pokrojone, suszone pomidory, a także posiekane ząbki czosnku. Duś całość ok. 15 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Co jeszcze można dodać do sosu śmietanowego?

Do fileta z piersi kurczaka duszonego w sosie śmietanowym pasują nie tylko suszone pomidory i szpinak. Dobrze tu sprawdzi się też cebula i pieczarki, które warto podsmażyć uprzednio na patelni. Dzięki temu sos i potrawa zyskają intensywniejszy smak i aromat. Możesz też postawić na podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także na bazylię i pomidory, ewentualnie na dodatek sera i czosnku. Za każdym razem otrzymasz nieco inny, ale wyśmienity smak sosu.

Czytaj też:
Siekam filet z kurczaka i robię z niego delikatne, soczyste kotlety. Cała rodzina je uwielbia
Czytaj też:
Nacinam filet kurczaka i napełniam go pysznym farszem. Lepszego obiadu nie zjesz w restauracji