Smaruję filet z kurczaka, kładę 2 plastry i zwijam roladkę. To mój ulubiony obiad z piekarnika

Smaruję filet z kurczaka, kładę 2 plastry i zwijam roladkę. To mój ulubiony obiad z piekarnika

Dodano: 
Kurczak z serem halloumi
Kurczak z serem halloumi Źródło: Unsplash
Marzy ci się aromatyczny, lekki obiad? Jeśli masz pod ręką filet z piersi kurczaka, możesz zamienić go w pyszne roladki. Dorzuć tylko do mięsa 3 składniki, zwiń i wstaw do piekarnika.

Filet z piersi kurczaka daje nam w kuchni wiele możliwości. Można z niego przygotować pyszne: drobiowe kieszonki, roladki, nugettsy, kotlety i szybkie dania z patelni. Świetnie też sprawdzi się w sałatkach i na grillu. Jego doskonałość polega na tym, że mięso to jest zdrowe, bo zawiera niewiele tłuszczu, a jednocześnie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Dziś proponuję wam danie obiadowe we włoskim stylu. Będą to roladki z piersi kurczaka zapiekane z pesto, serem i bakłażanem. Jednym słowem prawdziwe niebo w gębie.

O czym warto pamiętać, robiąc roladki z kurczaka?

Przygotowanie roladek z piersi kurczaka jest bardzo proste. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach:

  • Filet z piersi kurczaka przeznaczony na roladki należy przekroić na 2 płaty. Grubszy kawałek mięsa można podzielić nawet na 3 plastry. Każdy plaster warto delikatnie rozbić gładką stroną tłuczka do mięsa. Dzięki temu mięso będzie cienkie i kruche.
  • Smak roladce warto nadać aromatycznymi przyprawami, ziołami, czosnkiem albo sosami, np. pesto.
  • Jako składnik roladki dobrze jest użyć twaróg lub ser. W czasie pieczenia doskonale zespoli on pozostałe składniki.
  • Czas pieczenia roladek z piersi kurczaka zależy od grubości farszu. Wynosi on 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • By roladki nie wyschły w czasie pieczenia, warto posypać je serem, obłożyć warzywami lub piec je pod przykryciem.

Jak zrobić roladki z kurczaka we włoskim stylu?

Przygotowanie drobiowych roladek należy rozpocząć od pokrojenia składników w plastry. Potem wystarczy zwinąć roladki i je upiec.

Przepis: Roladki z kurczaka we włoskim stylu

Roladki z piersi kurczaka z dodatkiem pesto, bakłażana i mozzarelli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 6-8 łyżeczek bazyliowego pesto
  • 1 mały bakłażan
  • 250 g białej mozzarelli (2 kulki)
  • sól, pieprz
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówKażdy filet z kurczaka oczyść, przekrój na dwa płaty, rozbij je delikatnie kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem. Bakłażan umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na dość cienkie plastry. Ser mozzarella pokrój w plastry.
  2. Przygotowanie roladekKażdy płat mięsa posmaruj pesto, połóż na nim plaster bakłażana, a potem plasterki sera. Zwiń dość ścisłe roladki, zepnij je wykałaczkami.
  3. Pieczenie roladekNaczynie do zapiekania natłuść oliwą, ułóż w nim roladki. Obłóż je resztą mozzarelli i pomidorkami. Wokół połóż resztę pokrojonego bakłażana. Warzywa posmaruj resztą pesto, skrop oliwą. Naczynie przykryj, roladki piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: zamiast bakłażana do środka roladki można włożyć plaster cukinii lub całkowicie zrezygnować z tych warzyw.

Z czym najlepiej podać roladki z kurczaka we włoskim stylu?

Roladki z kurczaka we włoskim stylu najlepiej będą smakować podane z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą kuskus. Można też zaserwować je z pieczonymi ziemniakami. Jako dodatek warzywny sprawdzą się tu idealnie pomidory, np. pieczone albo w postaci sałatki. Dobrze też będzie komponować się sałata z dodatkami.

Czytaj też:
3 proste marynaty do kurczaka: pikantna, słodko-kwaśna i czosnkowo-ziołowa. Odkryj moje przepisy
Czytaj też:
Ekspresowy kurczak w sosie śmietanowym. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny

Źródło: smaki.pl