Od lat sama robię ocet jabłkowy z tego przepisu. Jest zdrowy, pełen smaku i aromatu

Od lat sama robię ocet jabłkowy z tego przepisu. Jest zdrowy, pełen smaku i aromatu

Dodano: 
Robienie octu jabłkowego
Robienie octu jabłkowego Źródło: Shutterstock / Vilda.S
Nie ma nic lepszego niż domowy ocet jabłkowy. Nie wyobrażam sobie gotowania bez tego dodatku. Jeśli raz spróbujesz, już nigdy nie kupisz gotowego.

Kiedyś wydawało mi się, że zrobienie domowego octu jabłkowego jest trudne. Kiedy spróbowałam pierwszy raz, moja myśl była tylko jedna: dlaczego tak późno! Ocet wyszedł rewelacyjny w smaku, miał piękny, głęboki kolor. Od lat nie kupuję żadnego octu i sama nastawiam w sezonie na jabłka wielkie słoje, ponieważ domowym octem obdarowuję też bliskich.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

W przepisie nie podaję dokładnej ilości jabłek, ale proporcje cukru i wody. Jeśli je znasz, zrobisz ocet zarówno z jabłek, jak i innych owoców (ja zwykle nastawiam też octy z malin lub jeżyn).

Moja największa obawa przy pierwszym podejściu do robienia octu była taka, że nastaw mi spleśnieje. Tu ważna uwaga: zminimalizujesz takie ryzyko, jeśli słoik i łyżka, którą mieszasz ocet, będą wyparzone. Sama fermentacja jest dosyć burzliwa i może wydawać się, że coś się w słoju psuje: dopóki czujesz ładny, octowy zapach, możesz mieć pewność, że wszystko przebiega zgodnie z planem.

Ważne, żeby owoce na ocet nie były spleśniałe, czy zgniłe. Ja kroję całe jabłka, razem ze skórką i zwykle też gniazdami nasiennymi. Kolor i smak octu zależy od tego, jakich jabłek użyjesz. Ja lubię zrobić ocet na mieszance różnych odmian.

Są różne przepisy na domowy ocet i nie wszyscy mieszają go w czasie fermentacji. Ja mieszam, ponieważ zmniejsza to ryzyko pojawienia się pleśni na owocach, które pływają początkowo po wierzchu. Nie próbowałam robić inaczej, skoro ta metoda u mnie działa. Kiedy owoce opadną, zostawiam ocet, aby nabrał smaku, a po około miesiącu (czasem nawet dłużej), zlewam aromatyczny płyn do butelek. Nie filtruję osadu, ponieważ szkoda mi cennych składników w nim zawartych.

Przepis: Ocet jabłkowy

Sprawdzony przepis na domowy ocet.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
20

Składniki

  • świeże jabłka ze skórką
  • 4 łyżki cukru na każdy litr przegotowanej wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie nastawuPokrój jabłka i wrzuć do wyparzonego słoja. Powinny zajmować nie mniej niż ok. 1/3 pojemności naczynia. Wodę w temperaturze pokojowej wymieszaj z cukrem, zalej owoce i przykryj dobrze gazą lub ściereczką (nie zakręcaj szczelnie).
  2. Robienie octuOwoce powinny zacząć fermentować już na drugi dzień. Możesz zawartość słoja zamieszać co 1-2 dni czystą, drewnianą łyżką. Kiedy burzliwa fermentacja się zakończy, owoce powinny opaść na dno. Zakręć wówczas słoik i odstaw jeszcze na miesiąc. Po tym czasie odcedź owoce i zlej gotowy ocet do butelek.

Jak wykorzystać domowy ocet jabłkowy?

Domowy ocet jabłkowy możesz wykorzystywać dokładnie tak, jak ten kupny. Ja obowiązkowo dodaję go do sałatek (na bazie octu jabłkowego zrobisz pyszny sos winegret), ale też zakwaszam nim zupy (np. barszcz), dodaję do innych przetworów (np. domowego leczo do słoików). Taki ocet można też dodawać do wody i pić w niewielkich ilościach jako prozdrowotny napój.

Czytaj też:
Kroję cukinię i inne, sezonowe warzywa. Pyszne leczo pakuję do słoików i mam gotowe obiady
Czytaj też:
Najprostsze ciasto z owocami robię na maślance. Jest tanie, wilgotne i puszyste