Kroję cukinię i inne, sezonowe warzywa. Pyszne leczo pakuję do słoików i mam gotowe obiady

Kroję cukinię i inne, sezonowe warzywa. Pyszne leczo pakuję do słoików i mam gotowe obiady

Dodano: 
Leczo do słoików
Leczo do słoików Źródło: Shutterstock / Wiktory
To leczo do słoików robię każdego roku. Słoik pełen warzyw to idealna baza do wielu dań. Przepis jest prosty.

Nie wyobrażam sobie sezonu na przetwory bez zrobienia dużej ilości słoików z tym cukiniowym leczo. Sięgam po nie, kiedy chcę zrobić szybki obiad. Takie leczo robię zawsze wtedy, kiedy jest pełnia sezonu na warzywa i są one nie tylko najlepsze w smaku, ale i najtańsze.

Jak zrobić cukiniowe leczo do słoików?

U mnie bazą leczo do słoików jest cukinia. Dodaję do niej zawsze obowiązkowo cebulę, kilka ząbków czosnku, dużo kolorowej papryki i świeże pomidory. Tu od razu uwaga: można wykorzystać też pomidory z puszki lub dobrą passatę.

Proporcje podane w przepisie traktuj orientacyjnie. Tu nie musi być dokładnego ważenia składników. Ja robię to leczo w ogromnym garnku, który mam specjalnie do tego typu przetworów (12-litrowy). Wcześniej robiłam na 2-3 garnki, które już po zmniejszeniu objętości warzyw przekładałam do jednego. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 6 litrowych słoików (ja pakuję część także w słoiki półlitrowe – to idealna pojemność na szybki posiłek dla dwóch osób).

Przepis: Leczo do słoików

Pyszny dodatek do dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
298 w każdej porcji

Składniki

  • 2,5 kg cukinii
  • 2 kg papryki
  • 2 kg pomidorów (najlepiej Lima)
  • 1,5 kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2-3 łyżeczki soli
  • pieprz
  • chili

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój warzywa: cebulę, cukinię, paprykę, czosnek. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i też pokrój.
  2. Gotowanie leczoW dużym garnku rogrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj cukinię, paprykę, czosnek, pomidory. Dopraw (dodaj też ocet) i gotuj ok. 30-40 minut. Spróbuj leczo i dopraw jeszcze ewentualnie. Gotuj, aż będzie miało dobrą dla ciebie konsystencję.
  3. Zamykanie w słoikachGorące leczo przekładaj do czystych słoików. Zakręcaj i pasteryzuj przez ok. 20 minut.

Leczo można pasteryzować, gotując słoiki w garnku z wodą lub wykorzystać do pasteryzacji piekarnik. W tym drugim przypadku włóż słoiki do piekarnika i włącz nagrzewanie do 110 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę, wyłącz go, ale nie otwieraj i pozostaw słoiki w środku aż do ostygnięcia.

Do czego wykorzystać leczo ze słoików?

Najczęściej jem to leczo z makaronem: to mój patent na ekspresowy obiad. Jeśli chcesz, możesz wówczas do dania dołożyć przesmażoną na patelni kiełbasę lub np. smażone kawałki z kurczaka.

Leczo świetnie pasuje także do dań z ryżem, ale też do ziemniaków czy kasz. Ja bardzo lubię zajadać je z chlebem lub kłaść na chrupiące grzanki. Cukiniowe leczo doskonale pasuje do placków ziemniaczanych oraz kopytek.

Czytaj też:
Tę sałatkę z cukinii robię co roku na zimę. Oto trik na idealnie chrupiące warzywa
Czytaj też:
Zrób tę zieloną pastę. Od pierwszego kęsa wiedziałem, że to będzie hit