Nie wyobrażam sobie sezonu na przetwory bez zrobienia dużej ilości słoików z tym cukiniowym leczo. Sięgam po nie, kiedy chcę zrobić szybki obiad. Takie leczo robię zawsze wtedy, kiedy jest pełnia sezonu na warzywa i są one nie tylko najlepsze w smaku, ale i najtańsze.
Jak zrobić cukiniowe leczo do słoików?
U mnie bazą leczo do słoików jest cukinia. Dodaję do niej zawsze obowiązkowo cebulę, kilka ząbków czosnku, dużo kolorowej papryki i świeże pomidory. Tu od razu uwaga: można wykorzystać też pomidory z puszki lub dobrą passatę.
Proporcje podane w przepisie traktuj orientacyjnie. Tu nie musi być dokładnego ważenia składników. Ja robię to leczo w ogromnym garnku, który mam specjalnie do tego typu przetworów (12-litrowy). Wcześniej robiłam na 2-3 garnki, które już po zmniejszeniu objętości warzyw przekładałam do jednego. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 6 litrowych słoików (ja pakuję część także w słoiki półlitrowe – to idealna pojemność na szybki posiłek dla dwóch osób).
Przepis: Leczo do słoików
Pyszny dodatek do dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 298 w każdej porcji
Składniki
- 2,5 kg cukinii
- 2 kg papryki
- 2 kg pomidorów (najlepiej Lima)
- 1,5 kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2-3 łyżeczki soli
- pieprz
- chili
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój warzywa: cebulę, cukinię, paprykę, czosnek. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i też pokrój.
- Gotowanie leczoW dużym garnku rogrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj cukinię, paprykę, czosnek, pomidory. Dopraw (dodaj też ocet) i gotuj ok. 30-40 minut. Spróbuj leczo i dopraw jeszcze ewentualnie. Gotuj, aż będzie miało dobrą dla ciebie konsystencję.
- Zamykanie w słoikachGorące leczo przekładaj do czystych słoików. Zakręcaj i pasteryzuj przez ok. 20 minut.
Leczo można pasteryzować, gotując słoiki w garnku z wodą lub wykorzystać do pasteryzacji piekarnik. W tym drugim przypadku włóż słoiki do piekarnika i włącz nagrzewanie do 110 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę, wyłącz go, ale nie otwieraj i pozostaw słoiki w środku aż do ostygnięcia.
Do czego wykorzystać leczo ze słoików?
Najczęściej jem to leczo z makaronem: to mój patent na ekspresowy obiad. Jeśli chcesz, możesz wówczas do dania dołożyć przesmażoną na patelni kiełbasę lub np. smażone kawałki z kurczaka.
Leczo świetnie pasuje także do dań z ryżem, ale też do ziemniaków czy kasz. Ja bardzo lubię zajadać je z chlebem lub kłaść na chrupiące grzanki. Cukiniowe leczo doskonale pasuje do placków ziemniaczanych oraz kopytek.
Czytaj też:
Tę sałatkę z cukinii robię co roku na zimę. Oto trik na idealnie chrupiące warzywaCzytaj też:
Zrób tę zieloną pastę. Od pierwszego kęsa wiedziałem, że to będzie hit