Najprostsze ciasto z owocami robię na maślance. Jest tanie, wilgotne i puszyste

Najprostsze ciasto z owocami robię na maślance. Jest tanie, wilgotne i puszyste

Dodano: 
Placek z malinami i jeżynami
Placek z malinami i jeżynami Źródło: Shutterstock / Grazyna Kownacka
Kiedy rodzina latem prosi mnie o coś słodkiego, najczęściej robię to ciasto na maślance. Nie ma przy nim dużo pracy, a składniki zwykle mam pod ręką. Na dodatek wypiek wychodzi wilgotny, puszysty i pełen smaku.

Uwielbiam takie ciasta, jak to, bo robi się je szybko i z prostych składników. Za każdym razem się udaje i wychodzi puszyste i pełne smaku. Jego sekretnym składnikiem jest maślanka, która wpływa na smak i wilgotność. Nie bez znaczenia są też owoce, które nadają sezonowego charakteru i zwiększają wartość odżywczą wypieku.

Jakie owoce warto dodać do ciasta na maślance?

Do ciasta na maślance pasują niemal wszystkie owoce. Najlepsze są te mięsiste, z małą ilością soku, np. czereśnie, śliwki, morele, jabłka. Jednak w sezonie na owoce jagodowe, sięgam też i po nie. Tym razem upiekłam placek z malinami i jeżynami, jednak, zamiast nich można dodać truskawki czy borówki amerykańskie.

Jak zrobić szybkie ciasto z owocami na maślance?

Szybkie ciasto z owocami na maślance robię na zasadzie ciasta ucieranego. Miksuję więc jajka z cukrem, potem dodaję olej i maślankę, a na końcu mąkę ze spulchniaczem. Owocami posypuję ciasto, po przełożeniu do formy. Ciasto nie jest zbyt wysokie, więc nie wymaga długiego pieczenia. Dzięki temu można się nim raczyć już po godzinie, od rozpoczęcia szykowania.

Przepis: Ciasto z owocami na maślance

Szybkie, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki i sezonowych owoców

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 1,5 szklanki owoców sezonowych, np. malin, jeżyn
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Sporą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Maliny przebierz, jeżyny opłucz, oczyść.
  2. Ucieranie ciastaW misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Krótko zmiksuj ją z olejem i maślanką. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszaj.
  3. PieczenieCiasto przelej do formy, posp owocami, delikatnie wciśnij je do środka. Piecz ok. 40-45 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Po ostudzeniu ciasto oprósz cukrem pudrem.

Wskazówka: By mieć pewność, że owoce nie opadną na dno, przed umieszczeniem na cieście warto je oprószyć mąką i lekko wcisnąć do środka.

Jak ozdobić szybkie ciasto na maślance?

Szybkie ciasto na maślance dekoruję na dwa sposoby. Gdy nie mam za dużo czasu, po upieczeniu po prostu oprószam je cukrem pudrem. Gdy zaś chcę otrzymać lekko chrupiące ciasto, przed pieczeniem posypuję je kruszonką. Do ciasta ucieranego pasuje jak ulał, podobnie zresztą, jak do drożdżowego czy kruchego. Kruszonka dodaje też wypiekom atrakcyjnego wyglądu, także naprawdę warto ją przygotować.

Czytaj też:
Na ciasto czekoladowe kładę świeże wiśnie. To proste brownie zachwyca smakiem
Czytaj też:
Nie piekę, tylko robię ten lekki mus na herbatnikach. Raz spróbujesz i będziesz go robić całe lato