Bez maszynki i długiego czekania. Ekspresowe lody zrobisz z dwóch zdrowych składników

Bez maszynki i długiego czekania. Ekspresowe lody zrobisz z dwóch zdrowych składników

Dodano: 
Lody z bananów
Lody z bananów Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
To najlepszy przepis na domowe lody: wystarczy, że masz w zamrażarce jeden składnik, aby zrobić ekspresowo genialny deser. To lody nie tylko i smaczne, ale i zdrowe.

Kiedy pierwszy raz zrobiłam te lody, żałowałam jedynie, że nie znałam wcześniej tego patentu. Domowe lody z bananów to mistrzostwo świata. To proste domowe lody bez maszynki i co ważne: bez czekania aż się zmrożą. Miksujesz i od razu możesz cieszyć się pysznym deserem. Dodatkowa zaleta to fakt, że są to lody wegańskie: nie zawierają mleka, śmietanki czy jaj. To oznacza, że są idealne także dla osób z różnymi nietolerancjami pokarmowymi i osób na dietach roślinnych.

Jak zrobić domowe lody z bananów?

Najważniejszy składnik to mrożone, pokrojone w plastry lub kostkę banany. To jest coś, o czym warto pomyśleć wcześniej i jestem pewna: jak raz spróbujesz, już zawsze będziesz mieć w zamrażarce torebkę z takimi bananami. To najlepszy sposób na to, aby móc zrobić domowe lody w kilka minut zawsze, kiedy tylko masz na to ochotę. Mrożenie kawałków bananów to jednocześnie świetny patent na uratowanie tych przejrzałych (takie banany można często kupić za grosze).

Zmiksowane, zmrożone banany tworzą w kilka chwil aksamitne, słodkie lody (im bardziej dojrzałe owoce, tym słodsze). Moim zdaniem najlepsza wersja lodów bananowych to lody z masłem orzechowym i taki przepis podaję: masło dodaje lodom nie tylko smaku, ale i dodatkowej kremowości.

Do przygotowania lodów przyda się dobry blender, który dobrze i szybko zmiksuje mrożone banany na lodowy krem.

Przepis: Lody z bananów

Ekspresowe lody.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
144 w każdej porcji

Składniki

  • 2 mrożone banany w kawałkach
  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie lodówZmiksuj mrożone banany z masłem orzechowym. Podawaj gotowe lody od razu.

Lody można podawać solo, a można je dodatkowo udekorować, np. owocami, orzechami czy polewą czekoladową.

Inne pomysły na lody z bananów

Z mrożonych bananów można zrobić lody o wielu smakach. Wszystko to kwestia dodatków. Ja uwielbiam w tej wersji lody jagodowe: do bananów dodaję garść świeżych lub mrożonych jagód i miksuję. Mogą to być także borówki, maliny czy truskawki. Pyszną wersją są też lody z dodatkiem odrobiny soku i skórki z cytryny lub limonki.

Do lodów z przepisu, czyli lodów z bananów i masła orzechowego można też dodać odrobinę gorzkiego kakao, aby uzyskać smaczne lody orzechowo-czekoladowe. Do gotowych lodów można też wmieszać pokruszone ciastka (np. oreo) lub pokruszone słone precelki.

Czytaj też:
Moje domowe lody biją sklepowe na głowę. Przygotujesz je w 15 minut, resztę zrobi zamrażarka
Czytaj też:
Kocham orzeźwiający sorbet truskawkowy. Mam prosty przepis na ten pyszny deser