Nie uwierzysz, co zawijam w cienki biszkopt. To najlepszy deser w ciepłe dni

Nie uwierzysz, co zawijam w cienki biszkopt. To najlepszy deser w ciepłe dni

Dodano: 
Rolada lodowa
Rolada lodowa Źródło: Shutterstock / neil langan
Ta obłędna rolada to deser, który skradnie serce i podniebienie każdego łasucha! Tradycyjny tort lodowy rodem z Wielkiej Brytanii nie wymaga wiele pracy i wysiłku, a smak zachwyca.

Biszkoptowa rolada lodowa (arctic roll) to połączenie delikatnego w smaku, puszystego ciasta biszkoptowego, lodów waniliowych oraz świeżych owoców lub dżemu np. malinowego. Deser smakuje i wygląda fenomenalnie oraz bije na głowę gotowe rolady lodowe ze sklepu.

Jak zrobić biszkoptową roladę lodową?

Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie biszkoptu. Klasyczne ciasto biszkoptowe z 7 jaj piekę w dużej formie (25 x 40 cm). Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli nie masz wprawy w przygotowywaniu biszkoptu, to polecam najpierw ubić pianę z białek i cukru, a następnie dodać żółtka, masło oraz ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować i wmieszać w masę jajeczną suche składniki.

Gotowe ciasto od razu po upieczeniu przekładam na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę lub papierowy ręcznik i zwijam wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowany biszkopt studzę w temperaturze pokojowej. Na nadzienie najlepsze są miękkie, kremowe lody waniliowe lub śmietankowe. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz masę na domowe lody bez użycia maszynki. Deser lodowy wymaga kilku godzin mrożenia. Gotową roladę owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażalnika na 4-5 godzin.

Przepis: Rolada lodowa

Kapitalny deser nie tylko na lato. Biszkopt wypełniony pysznymi lodami smakuje każdemu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
334 w każdej porcji

Składniki

  • 7 dużych jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek drobnego cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 litr lodów waniliowych
  • 5 łyżek dżemu wiśniowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie biszkoptuMąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na jasną masę. Do masy jajecznej dodaj roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy i miksuj, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj suche składniki i wmieszaj je rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką.
  2. PieczenieWyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wyrównaj wierzch łyżką i piecz 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika, wyłóż na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę lub ręcznik papierowy i zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  3. WykonanieRozwiń wystudzony biszkopt i posmaruj go dżemem wiśniowym (opcjonalnie innym dżemem np. malinowym). Wzdłuż dłuższego boku ułóż lody i zwiń roladę, a następnie owiń ją folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 4-5 godzin.

Biszkoptową roladę lodową wyjmuję z zamrażalnika na 10 minut przed podaniem, żeby ciasto nie było bardzo twarde, a następnie kroję na plastry.

Jak przygotować domowe lody?

Domowe lody można przygotować z zaledwie kilku prostych składników. Często robię je ze śmietanki kremówki 36% oraz serka mascarpone w proporcji 1:1, a także śmietanki kremówki i skondensowanego mleka słodzonego w proporcji 2:1. Składniki przed miksowaniem powinny być mocno schłodzone. Gotową masę na domowe lody przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam folią i wstawiam do zamrażalnika na 6-8 godzin.

Smak domowych lodów możesz wzbogacić cukrem, ekstraktem waniliowym/pastą waniliową lub cukrem pudrem z prawdziwą wanilią, a także ulubionymi dodatkami. Do ubitej mikserem, gęstej masy możesz dodać np. posiekane bakalie, startą na tarce/posiekaną czekoladę, ulubiony mus owocowy, pokrojone w małą kostkę świeże owoce, roztopioną czekoladę lub kakao.

Czytaj też:
Moje domowe lody biją sklepowe na głowę. Przygotujesz je w 15 minut, resztę zrobi zamrażarka
Czytaj też:
Bez maszynki i długiego czekania. Ekspresowe lody zrobisz z dwóch zdrowych składników