Połączenie ugotowanego na sypko ryżu oraz duszonych warzyw zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Potrawa uda się każdemu i nie wymaga wiele wysiłku oraz dużych wydatków, bo do przygotowania dania idealnie sprawdzą się resztki świeżych warzyw, które masz w swojej kuchni, a także warzywa mrożone.
Jaki ryż podawać z warzywami?
Ryż z warzywami możesz przygotować na dwa sposoby. W poniższym przepisie uwzględniłem ryż biały długoziarnisty, który gotuję na sypko, ale możesz również przygotować potrawę à la risotto z ryżem krótkoziarnistym, który sprawi, że danie będzie miało kremową konsystencję. Z warzywami możesz też podać ugotowany na sypko ryż brązowy lub kolorowy oraz ulubioną kaszę.
Jak zrobić ryż z duszonymi warzywami?
Żeby ryż po ugotowaniu był sypki, płuczę go przed obróbką termiczną zimną wodą, co pozwala usunąć nadmiar skrobi. Ziarna gotuję w lekko osolonym wrzątku, w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę suchego ryżu. Ugotowany ryż mieszam z podduszonymi na patelni warzywami i krótko podgrzewam. Potrawę doprawiam podstawowymi przyprawami. Jeżeli lubisz pikantne dania, to proponuję dodać świeżą papryczkę chili, płatki chili lub pieprz cayenne.
Polecam przystąpić do duszenia warzyw w momencie nastawienia wody na ryż, dzięki czemu do maksimum skrócisz przygotowanie pożywnego posiłku – warzywa zmiękną i uwolnią aromat w czasie gotowania ryżu.
Porada: jeżeli chcesz przygotować potrawę w stylu risotto, to zrezygnuj z płukania ryżu, przesmaż go na maśle klarowanym po smażeniu warzyw (ziarna powinny zrobić się przezroczyste), stopniowo dodawaj bulion (2-3 szklanki), a gdy ryż zmięknie, dodaj na patelnię warzywa i duś krótką chwilę, żeby smaki się przegryzły.
Przepis: Ryż z duszonymi warzywami
T danie jest jednym z moich patentów na szybki, tani i bardzo smaczny posiłek dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 398 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki suchego ryżu
- 300 g pieczarek
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- mały pęczek koperku
- 100 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywPieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub paseczki.
- Gotowanie ryżuSuchy ryż opłucz pod zimną wodą i odsącz na sitku. W średnim garnku doprowadź do wrzenia 4 szklanki wody, dodaj nieco soli, wypłukany ryż i wymieszaj. Gotuj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente. Ryż odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
- Smażenie warzywRozgrzej klarowane masło (opcjonalnie olej lub oliwę z oliwek) i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Do cebuli z czosnkiem dodaj pieczarki. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodaj paprykę oraz oregano i smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Dodanie bulionuWlej na patelnię bulion i duś warzywa, aż zmiękną, odparowując nadmiar płynu. Porada: bulion warzywny możesz zastąpić bulionem mięsno-warzywnym, rosołem lub wodą.
- Dodanie ryżuDo miękkich warzyw dodaj ryż i podgrzewaj 2-3 minuty. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj koperek oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ser żółty.
Ryż z duszonymi warzywami podaję gorący. Porcje potrawy posypuję żółtym serem oraz koperkiem. Zamiast koperku możesz użyć do dekoracji natki pietruszki lub natki kolendry. Danie to świetnie sprawdza się u mnie zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek np. do smażonych polędwiczek z kurczaka oraz udek z piekarnika.
Czytaj też:
Duszę mięso mielone z warzywami. To genialny turecki przepis na szybkie i tanie danie jednogarnkoweCzytaj też:
W moich kotletach nie ma mięsa, a są pożywne i pyszne. Ten tani obiad robię z 2 składników