Kuchnia turecka słynie z wyrazistych smaków i prostych w przygotowaniu dań. Połączenie mięsa mielonego, marchewki, groszku i ziemniaków pozwala przygotować pyszny, tani obiad dla całej rodziny. Spróbuj, a zobaczysz, że będziesz do niego wracać.
Aromatyczne mięso z warzywami, kiymali bezelye yemegi
Kiymali bezelye yemegi to potrawa przygotowywana zarówno z mięsem mielonym, jak i mięsem pokrojonym w kostkę oraz w wersji wegetariańskiej, do której możesz dodać soczewicę lub ciecierzycę. Danie wyśmienicie smakuje również z dodatkiem pokrojonej na niezbyt małe kawałki, obtoczonej w mące i podsmażonej ryby. Proporcje warzyw i innych składników w oryginalnym przepisie to kwestia gustu oraz inwencji kucharza. Przygotowuję kiymali bezelye yemegi, dodając podobną ilość mięsa i warzyw. Danie zyskuje na smaku, gdy jest kilka razy podgrzewane, więc warto przygotować większą porcję.
Jak zrobić mięso mielone z duszonymi warzywami?
Do przygotowania potrawy potrzebujesz jedynie dużej patelni lub rondla z grubym dnem. Poniższy przepis uwzględnia użycie groszku mrożonego, który możesz zastąpić świeżym lub konserwowym groszkiem (ten z puszki dodaj do potrawy, gdy pozostałe składniki zmiękną). Doskonale nada się również mrożony groszek z marchewką lub mieszanka groszku i marchewki ze słoika (odsączona na sitku z zalewy).
Robię kiymali bezelye yemegi z mięsem mielonym wieprzowym, które możesz zastąpić mięsem mieszanym wieprzowo-wołowym i mięsem drobiowym. Do potrawy dodaję ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (np. odmiany Lord, Vineta), które nie rozpadają się, nawet jeżeli kilka razy podgrzewam potrawę.
Sekretem wyjątkowego smaku mięsa mielonego z duszonymi warzywami są wyraziste przyprawy. Przyprawy z przepisu możesz zastąpić gotową mieszanką przypraw np. do Kofty lub przyprawą arabską.
Przepis: Mięso mielone duszone z warzywami
To pyszne danie jednogarnkowe robi się szybko i łatwo je modyfikować wedle uznania.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Turecka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 608 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 400 g mrożonego groszku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju do smażenia
Do przyprawienia:
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka młotkowanej kolendry
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywZiemniaki i marchewkę obierz oraz umyj. Pokrój ziemniaki w kostkę o boku około 2 cm, a marchewkę w półplasterki lub małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
- SmażenieNa dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, na małym ogniu, cały czas mieszając. Zwiększ grzanie i dodaj mięso. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się przyrumieni.
- PrzyprawianieOprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem, oraz dodaj ostrą i słodką paprykę, kumin, młotkowaną kolendrę, anyż i gałkę muszkatołową. Wymieszaj składniki i smaż 1-2 minuty.
- Dodanie bulionu, marchewki i ziemniakówZalej mięso bulionem (możesz zastąpić bulion wodą) i dodaj ziemniaki oraz marchewkę. Ustaw małą moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wskazówka: może być konieczne dodanie większej ilości płynu podczas gotowania.
- Dodanie groszkuPod koniec gotowania dodaj na patelnię przelany gorącą wodą groszek i gotuj około 10 minut. Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Mięso mielone duszone z warzywami podaję gorące jako samodzielne danie obiadowe oraz przekąskę.
Czytaj też:
Smażę pieczarki i mieszam ze zdrową kaszą. Genialny, tani posiłek robię w niecałe pół godzinyCzytaj też:
Biorę jajka, mąkę i robię pyszne kluski. To mój niezawodny sposób na ekspresowy obiad z niczego