Duszę mięso mielone z warzywami. To genialny turecki przepis na szybkie i tanie danie jednogarnkowe

Duszę mięso mielone z warzywami. To genialny turecki przepis na szybkie i tanie danie jednogarnkowe

Dodano: 
Mięso mielone duszone z warzywami
Mięso mielone duszone z warzywami Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Większość dań jednogarnkowych wymaga długiego gotowania. Mięso mielone z duszonymi warzywami jest gotowe w zaledwie 40 minut. Przepis na to danie przywiozłem z Turcji.

Kuchnia turecka słynie z wyrazistych smaków i prostych w przygotowaniu dań. Połączenie mięsa mielonego, marchewki, groszku i ziemniaków pozwala przygotować pyszny, tani obiad dla całej rodziny. Spróbuj, a zobaczysz, że będziesz do niego wracać.

Aromatyczne mięso z warzywami, kiymali bezelye yemegi

Kiymali bezelye yemegi to potrawa przygotowywana zarówno z mięsem mielonym, jak i mięsem pokrojonym w kostkę oraz w wersji wegetariańskiej, do której możesz dodać soczewicę lub ciecierzycę. Danie wyśmienicie smakuje również z dodatkiem pokrojonej na niezbyt małe kawałki, obtoczonej w mące i podsmażonej ryby. Proporcje warzyw i innych składników w oryginalnym przepisie to kwestia gustu oraz inwencji kucharza. Przygotowuję kiymali bezelye yemegi, dodając podobną ilość mięsa i warzyw. Danie zyskuje na smaku, gdy jest kilka razy podgrzewane, więc warto przygotować większą porcję.

Jak zrobić mięso mielone z duszonymi warzywami?

Do przygotowania potrawy potrzebujesz jedynie dużej patelni lub rondla z grubym dnem. Poniższy przepis uwzględnia użycie groszku mrożonego, który możesz zastąpić świeżym lub konserwowym groszkiem (ten z puszki dodaj do potrawy, gdy pozostałe składniki zmiękną). Doskonale nada się również mrożony groszek z marchewką lub mieszanka groszku i marchewki ze słoika (odsączona na sitku z zalewy).

Robię kiymali bezelye yemegi z mięsem mielonym wieprzowym, które możesz zastąpić mięsem mieszanym wieprzowo-wołowym i mięsem drobiowym. Do potrawy dodaję ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (np. odmiany Lord, Vineta), które nie rozpadają się, nawet jeżeli kilka razy podgrzewam potrawę.

Sekretem wyjątkowego smaku mięsa mielonego z duszonymi warzywami są wyraziste przyprawy. Przyprawy z przepisu możesz zastąpić gotową mieszanką przypraw np. do Kofty lub przyprawą arabską.

Przepis: Mięso mielone duszone z warzywami

To pyszne danie jednogarnkowe robi się szybko i łatwo je modyfikować wedle uznania.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
608 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g mrożonego groszku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 średnie marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Do przyprawienia:

  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka młotkowanej kolendry
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywZiemniaki i marchewkę obierz oraz umyj. Pokrój ziemniaki w kostkę o boku około 2 cm, a marchewkę w półplasterki lub małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
  2. SmażenieNa dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, na małym ogniu, cały czas mieszając. Zwiększ grzanie i dodaj mięso. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się przyrumieni.
  3. PrzyprawianieOprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem, oraz dodaj ostrą i słodką paprykę, kumin, młotkowaną kolendrę, anyż i gałkę muszkatołową. Wymieszaj składniki i smaż 1-2 minuty.
  4. Dodanie bulionu, marchewki i ziemniakówZalej mięso bulionem (możesz zastąpić bulion wodą) i dodaj ziemniaki oraz marchewkę. Ustaw małą moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wskazówka: może być konieczne dodanie większej ilości płynu podczas gotowania.
  5. Dodanie groszkuPod koniec gotowania dodaj na patelnię przelany gorącą wodą groszek i gotuj około 10 minut. Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Mięso mielone duszone z warzywami podaję gorące jako samodzielne danie obiadowe oraz przekąskę.

Czytaj też:
Smażę pieczarki i mieszam ze zdrową kaszą. Genialny, tani posiłek robię w niecałe pół godziny
Czytaj też:
Biorę jajka, mąkę i robię pyszne kluski. To mój niezawodny sposób na ekspresowy obiad z niczego