Czosnkowe kromki znikają u mnie, zanim zdążą ostygnąć. To genialne pieczywo robię w niecałą godzinę

Czosnkowe kromki znikają u mnie, zanim zdążą ostygnąć. To genialne pieczywo robię w niecałą godzinę

Dodano: 
Chlebek czosnkowy
Chlebek czosnkowy Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Bez długiego wyrabiania i bez czekania, aż ciasto wyrośnie. Ten przepis na chleb czosnkowy jest genialny w swojej prostocie i są tygodnie, że piekę go codziennie. Zawsze znika do ostatniego okruszka.

Pyszne kromki po prostu odrywa się z chleba i można je zajadać już bez żadnych dodatków. Smakują rewelacyjnie, bo ciasto jest idealnie miękkie, aromatyczne, mocno czosnkowe. Nie znam lepszego przepisu na chleb czosnkowy. Uwielbiam nie tylko jego smak, ale też prostotę i szybkość robienia samego ciasta. I to, że niemal od razu po włożeniu do piekarnika cały dom wypełnia się obłędnym zapachem ziół, czosnku i drożdżowego ciasta. Nie ma nic lepszego o poranku, bo najbardziej lubię robić pieczywo czosnkowe rano, tak żebyśmy mogli je zjeść na śniadanie jeszcze ciepłe. I chociaż z przepisu wychodzą mi zawsze dwie keksówki, to pytanie „a czemu zrobiłaś tak mało”, pada za każdym razem.

Jak zrobić domowy chleb czosnkowy?

Ten przepis na pieczywo czosnkowe można opisać krótko: wymieszaj składniki, rozwałkuj ciasto, posmaruj masłem czosnkowo-ziołowym, pokrój i upiecz. Ja do robienia tego chleba czosnkowego używam robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Nim składniki się wymieszają, zdążę przygotować masło czosnkowe. Jednocześnie włączam piekarnik, aby był już rozgrzany.

Chleb czosnkowy piekę w niewielkich keksówkach i zawsze wychodzą mi dwa bochenki składające się z pysznych kromek. Ciasto krój na kwadraty takiej wielkości, aby zmieściły się do foremki, jaką posiadasz. Kromki przed pieczeniem nie powinny wystawać za brzeg foremki. I tak mocno urosną podczas pieczenia.

Przepis: Chleb czosnkowy

Czosnkowe kromki z ciasta drożdżowego.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
567 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 40 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

nadzienie czosnkowe:

  • 120 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta i nadzieniaDrożdże rozpuść w części wody. Dodaj resztę składników, wyrabiaj chwilę, aż wszystko się połączy. Masło wymieszaj widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  2. Szykowanie czosnkowych kromek
    Szykowanie czosnkowych kromek
    Ciasto rozwałkuj mniej więcej na kształt prostokąta, posmaruj masłem i podziel na kwadraty.
  3. Pieczenie chleba
    Pieczenie chleba
    Kwadraty układaj pionowo w keksówkach. Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak podawać pieczywo czosnkowe?

Upieczone kromki wystarczy odrywać i od razu zajadać ze smakiem. Ale można też na nich położyć, niczym na kanapkach, ulubione dodatki: plasterek sera, wędliny, plasterek pomidora czy ugotowane jajko.

My uwielbiamy jeść pieczywo czosnkowe jeszcze ciepłe, ale ten chlebek smakuje rewelacyjnie także na drugi dzień. Można też zrobić niego pyszne grzanki.

Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenica
Czytaj też:
Leniwa drożdżówka wychodzi miękka i puszysta. Bez wyrabiania i nagrzewania piekarnika