Ciocia, a zrobimy bułeczki śniadaniowe? – zapytała moja siostrzenica Pola. Przyznam, że niespecjalnie umiem piec chleby czy bułki i raczej rzadko to robię. Pola natychmiast rozwiała wszystkie moje wątpliwości. – Ale ja mam przepis! I robię je prawie codziennie – stwierdziła. I zaraz zabrałyśmy się do robienia bułek. Efekt? Pachnący dom i gorące, chrupiące bułki na śniadanie. Jeśli ten przepis ma jakikolwiek minus, to jest to czas. Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, a to oznacza, że razem z wyrobieniem ciasta, czekaniem na wyrośnięcie i pieczenie, musisz zarezerwować sobie na to ok. 1,5 godziny. Ale po stokroć warto.
Jak zrobić bułeczki śniadaniowe?
Ciasto na bułki trzeba dobrze wyrobić. Jeśli robisz to ręcznie – poranna gimnastyka zaliczona. Jeśli masz robot z hakiem do wyrabiania ciasta – ty możesz szykować się do pracy lub szkoły, a on zrobi pracę za ciebie. Potem jeszcze tylko trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie i od pysznego śniadania dzieli cię już tylko pół godziny. RADA: tradycyjne mleko możesz zastąpić mlekiem roślinnym.
Do zrobienia bułek najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typ 550.
Czy bułeczki śniadaniowe można zrobić na drożdżach instant?
Zamiast tradycyjnych drożdży można użyć drożdży instant. Wówczas podaną w przepisie ilość drożdży zastąp 5 g drożdży instant. Wtedy wystarczy pominąć robienie zaczynu. Wymieszaj drożdże instant z mąką, solą i cukrem, a potem dodaj resztę składników i dalej wyrabiaj ciasto i rób wszystko jak w przepisie.
Bułeczki śniadaniowe – różne warianty
Jeśli chcesz, aby twoje bułeczki miały błyszczącą skórkę, posmaruj je przed pieczeniem jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Bułeczki śniadaniowe możesz przed pieczeniem posypać dowolnymi dodatkami – makiem, pestkami słonecznika, pestkami dyni, sezamem, czarnuszką. Możesz też dodać nieco mniej mąki pszennej i w zamian dodać 2-3 łyżki mąki razowej. Moja siostrzenica testowała już wszystkie te warianty – i jak potwierdza moja siostra, bułeczki zawsze znikają błyskawicznie. My razem z Polą zrobiłyśmy bułeczki w najprostszej, podstawowej wersji i ja w takim wydaniu lubię je najlepiej. W domu jemy bułki zwykle jeszcze ciepłe, kiedy rozsmarowane masło się na nich roztapia. Tak naprawdę nic więcej wtedy nie trzeba.
Z podanego przepisu wychodzi 8-10 bułeczek.
Przepis: Bułeczki śniadaniowe
Proste bułeczki idealne na śniadanie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Zrób zaczyn, uszykuj mąkęPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą (najlepiej od razu w dużej misie).
- Zrób ciasto drożdżoweDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Jeśli czujesz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Upiecz bułeczkiRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem (możesz zrobić na bułkach charakterystyczne nacięcia), przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut.