Zupa ziemniaczana z tymi dodatkami smakuje fenomenalnie. To u mnie jednodaniowy obiad lub kolacja

Zupa ziemniaczana z tymi dodatkami smakuje fenomenalnie. To u mnie jednodaniowy obiad lub kolacja

Dodano: 
Zupa z jarmużem
Zupa z jarmużem Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Zupa ziemniaczana, inaczej kartoflanka, to sycąca i smaczna potrawa, której smak można modyfikować dzięki dodatkom. Ja przygotowuję ją z białą kiełbasą i jarmużem. Przepis zaczerpnąłem z uwielbianej przeze mnie kuchni włoskiej.

Zupa ziemniaczana to prosta w przygotowaniu, niedroga i bardzo smaczna potrawa, do której można dodać resztki warzyw, mięs i wędlin, które akurat mamy pod ręką. Moja mama była zachwycona moim pomysłem na nietypowe połączenie smaków tradycyjnej kuchni polskiej i włoskiej, choć nie znosi jarmużu.

Jak zrobić pyszną i sycącą zupę z jarmużem?

Przygotowanie zupy z jarmużem zajmuje około 45 minut, o ile masz w lodówce aromatyczny bulion lub rosół z wczorajszego obiadu. Jeżeli nie masz wywaru, do którego można dodać inne składniki, to musisz go ugotować z samych warzyw lub warzyw i mięsa np. drobiowego. Nie polecam dodawać do zupy z jarmużem bardzo intensywnego w smaku bulionu lub rosołu z dużą ilością wołowiny lub z kaczki czy gęsiny.

Porada: do zupy najlepiej nadają się ziemniaki sałatkowe typu A oraz ziemniaki sałatkowe ogólnoużytkowe typu AB, czyli np. ziemniaki odmiany Impresja, Vineta, Soraya, Gala, Avanti, Lord, Denar. Ziemniaki typu A i typu AB zawierają mało skrobi i sporo wody, co sprawia, że nie rozpadają się podczas gotowania.

Ja do zupy tej dodaję białą kiełbasę, która ma delikatny smak, ale możesz użyć również innej kiełbasy, boczku lub dodać do potrawy mięso z rosołu. Gotową zupę z jarmużem zabielam słodką śmietanką i mlekiem w proporcji 1:1. Możesz użyć samego mleka krowiego lub napoju roślinnego (najlepiej sojowego, który ma neutralny smak).

Przepis: Zupa ziemniaczana z jarmużem

Zachęcam do spróbowania zupy ziemniaczanej w całkiem nowej odsłonie.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 5 średnich ziemniaków
  • 300 g białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g jarmużu
  • 2/3 szklanki mleka półtłustego
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz pod zimną wodą i pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Jarmuż umyj, osusz papierowym ręcznikiem i porwij na małe kawałki. Kiełbasę obierz ze skórki oraz pokrusz lub rozgnieć widelcem.
  2. SmażenieRozgrzej klarowane masło (opcjonalnie olej) w garnku z grubym dnem. Podsmaż białą kiełbasę, uważając, żeby się nie przypaliła. Do lekko przyrumienionej kiełbasy dodaj cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Uważaj, żeby czosnek mocno nie zbrązowiał, bo nada zupie gorzkawy posmak. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się przyrumienią. Zmniejsz moc palnika i dodaj porwane liście jarmużu. Smaż, często mieszając przez 2-3 minuty.
  3. Dodanie bulionuZalej podsmażone składniki zupy bulionem i doprowadź potrawę do wrzenia na średnim ogniu. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
  4. Przyprawianie i zabielanieGdy zupa będzie gotowa, dodaj roztarty w dłoniach majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj mleko ze śmietanką kremówką, dodaj 1 chochelkę gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka, cały czas mieszając. Gotuj 2-3 minuty, aż zupa znowu zacznie delikatnie wrzeć, a następnie wyłącz grzanie.

Zupę z jarmużem podawaj gorącą. Możesz przed podaniem posypać porcje potrawy natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Inne warianty zupy z jarmużem

Oryginalny przepis na toskańską zupę z jarmużem uwzględnia dodanie nie tylko ziemniaków, ale także białej fasoli. W tym wydaniu zupa z jarmużem świetnie sprawdzi się jako bezmięsny posiłek dla wegan i wegetarian. Mam też kilka wskazówek, jak jeszcze możesz modyfikować mój przepis:

  • Zupę z jarmużem możesz również przygotować z boczkiem, fasolką szparagową, brokułami, szpinakiem oraz szparagami. W każdej wersji smakuje wyśmienicie i jest bardzo sycąca.
  • Opcjonalne zioła i przyprawy do zupy z jarmużem to np. tymianek, rozmaryn, cząber, ostra papryka, pieprz ziołowy i kminek mielony.
  • Jeżeli nie lubisz zabielanych zup, to możesz zrezygnować z dodawania mleka i śmietanki lub zagęścić zupę jasną zasmażką.

Czytaj też:
Ta zupa rozgrzewa i syci, a kosztuje grosze. Moja rodzina może jeść ją non stop
Czytaj też:
Ta góralska zupa świetnie rozgrzewa i syci. Oryginalny przepis na kwaśnicę mam z Żywiecczyzny