Ta góralska zupa świetnie rozgrzewa i syci. Oryginalny przepis na kwaśnicę mam z Żywiecczyzny

Ta góralska zupa świetnie rozgrzewa i syci. Oryginalny przepis na kwaśnicę mam z Żywiecczyzny

Dodano: 
Kwaśnica
Kwaśnica Źródło: Shutterstock / Monika_1
Kwaśnica to pyszna i sycąca zupa, którą często przygotowuję w sezonie jesienno-zimowym. Przepis na prawdziwą kwaśnicę zdradził mi znajomy z terenów Żywiecczyzny. Sprawdź, jak zrobić góralską kwaśnicę na żeberkach.

Prawdziwa góralska kwaśnica jest bardzo kwaśna i zawiera sporo mięsa. Będą w górach, koniecznie trzeba spróbować tego dania. Ja dzisiaj spieszę z przepisem, dzięki któremu przygotujesz w domu tę pyszną zupę. Uwielbiam kwaśnicę nie tylko za smak i rozgrzewające właściwości. To w moim domu jeden z patentów na jednogarnkowe danie.

Jak zrobić kwaśnicę?

Kwaśnica to zupa o unikalnym smaku, którego sekret stanowi połączenie domowej kapusty kiszonej oraz tłustych żeberek i wędzonki. Smak dania z poniższego przepisu ma wyjątkowy charakter, ponieważ receptura uwzględnia dodatek suszonych grzybów. Ja zawsze stawiam na kapelusze prawdziwków. Warto też wiedzieć, że górale przygotowują kwaśnicę również na wywarze z rybich głów, kręgosłupów i ogonów – taka kwaśnica serwowana jest m.in. na Boże Narodzenie i w okresie wielkiego postu.

Wskazówka: Zamiast dodawać do zupy ziemniaki w kawałkach, możesz też serwować kwaśnicę z ziemniakami tłuczonymi. Wówczas utłucz je, gdy są jeszcze gorące.

Przepis: Kwaśnica

To tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej charakteryzuje się kraśnym smakiem. Tak właśnie ma smakować prawdziwa kwaśnica.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
910 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g kiszonej kapusty z sokiem
  • 1/2 kg surowych żeberek
  • 1/2 kg wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 100 g słoniny
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 kapelusze suszonych grzybów leśnych
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSurowe żeberka paski umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki, co 1-2 kości. Wędzone żeberka, boczek i słoninę pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Kapusty kiszonej nie odcedzaj z soku, nie płucz i nie krój na mniejsze kawałki.
  2. Gotowanie surowych żeberekDo dużego garnka przełóż surowe żeberka. Zalej 10 szklankami zimnej wody (2 i 1/2 litra) i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby. Gotuj na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do miękkości żeberek, usuwając pojawiające się na powierzchni wody szumowiny. Czas gotowania to 40-60 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej, usuń kości i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pokrojone żeberka do wywaru.
  3. Gotowanie ziemniakówPokrojone w dużą kostkę ziemniaki ugotuj w osobnym garnku w osolonej wodzie, w osobnym garnku. Gdy zmiękną, przełóż je na durszlak do odcieknięcia. Możesz też utłuc gorące ziemniaki – kwaśnica doskonale smakuje zarówno z ziemniakami w kawałkach, jak i z ziemniakami tłuczonymi.
  4. Smażenie i dodanie wędzonkiW międzyczasie podsmaż na suchej patelni pokrojoną w kostkę słoninę. Do garnka z ugotowanymi żeberkami dodaj skórę z wędzonego boczku (opcjonalnie), pokrojone na mniejsze kawałki żeberka wędzone i boczek, skwarki ze słoniny oraz drobno posiekany czosnek. Gotuj 10-15 minut.
  5. Dodanie kiszonej kapustyDo garnka dodaj kiszoną kapustę oraz sok z kiszonej kapusty. Gotuj do miękkości kapusty – około 40 minut.
  6. PrzyprawianieDodaj do garnka suszony majeranek, kminek oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Uwaga: Sól dodasz tuż przed podaniem zupy. Gotuj kwaśnicę z przyprawami 5-10 minut.
  7. Dodanie ziemniakówDodaj do garnka ugotowane ziemniaki i wymieszaj zupę. Gotuj jeszcze kilka minut. Kwas z kapusty zapobiegnie rozgotowaniu się ziemniaków.
  8. Dodanie soliSpróbuj kwaśnicę i dopraw ją do smaku solą i opcjonalnie pieprzem. Jeżeli kapusta kiszona była słona, to zwykle potrawy nie trzeba dosalać. Przed podaniem kwaśnicy wyjmij skórę z wędzonego boczku.

Jak podawać kwaśnicę?

Kwaśnicę podawaj gorącą z pajdą świeżego chleba. Jeżeli zdecydujesz się na podanie kwaśnicy z tłuczonymi ziemniakami, to na środku talerza ułóż 2 łyżki ziemniaków i zalej je zupą. Na wierzch tłuczonych ziemniaków możesz dodać skwarki ze słoniny lub uprażonej na maśle cebulki.

Przydatne wskazówki do przepisu na kwaśnicę

Kwaśnica to danie, do którego dodawana jest kapusta kiszona w sposób tradycyjny. Jeżeli kupujesz kapustę w sklepie, to sprawdź, czy w jej składzie nie znajduje się ocet. Najlepiej smakuje kwaśnica z dodatkiem domowej lub tradycyjnie przygotowywanej wędzonki – żeberka i boczek powinny być wędzone dymem, a nie „doprawiane” aromatem dymu wędzarniczego. Jeśli zależy ci na podkręceniu smaku kwaśnicy, polecam kilka wskazówek:

  • Do kwaśnicy możesz również dodać surową lub podsmażoną cebulkę (obraną i pokrojoną w kostkę) bądź przypaloną cebulę (jak do rosołu). Przed podaniem zupy wyjmij przypaloną cebulę z garnka.
  • Przed gotowaniem żeberek i boczku możesz mięso przysmażyć na niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu wywar zyska bardziej intensywny smak.
  • Kwaśny smak kapusty kiszonej niweluje dodatek tłustego mięsa. Jeżeli obawiasz się, że kwaśnica wyjdzie zbyt kwaśna, to przed gotowaniem odlej trochę soku z kiszonej kapusty i dopraw nim zupę do smaku dopiero przed końcem gotowania.

Czytaj też:
Ta zupa rozgrzewa jak żadna inna. Robię ją na jesienne obiady dla rodziny
Czytaj też:
Tę tanią zupę robię według przepisu mojej mamy. Świetnie syci dzięki domowym kluskom