Ta zupa rozgrzewa i syci, a kosztuje grosze. Moja rodzina może jeść ją non stop

Ta zupa rozgrzewa i syci, a kosztuje grosze. Moja rodzina może jeść ją non stop

Dodano: 
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa Źródło: Shutterstock / Natalia Hanin
Zupa to doskonała potrawa na chłodne dni. Doskonale bowiem rozgrzewa, potrafi też nasycić. O tej porze roku często robię całkiem tanią zupę z bardzo aromatycznego składnika. Mąż zawsze ją lubił, a dzieci też ostatnio się do niej przekonały.

Dlaczego zupy rozgrzewają lepiej niż drugie dania? To zasługa płynnej postaci i tego, że zawierają aromatyczne przyprawy. A gdy jeszcze przyprawy będą pikantne, taka zupa będzie wprost idealna na chłodne dni. Ja jesienią często gotuję zupę pieczarkową. Moje dzieci wolą ją od kwaśnicy czy zupy ogórkowej. A ja bardzo się z tego cieszę, bo taką zupę robi się szybko i za grosze.

Jak zwiększyć pożywność zupy?

O pożywności zupy stanowią sycące dodatki. Może to być mięso, na którym ugotowano wywar albo dodane do zupy ziemniaki, warzywa strączkowe, bądź kluski. Niektóre zupy można też wzbogacić np. podsmażonym boczkiem, łyżką masła czy startym, żółtym serem. Ja stawiam zwykle na ziemniaki, bo moja rodzina bardzo je lubi.

Jak zrobić zupę pieczarkową z ziemniakami?

Zupa pieczarkowa z ziemniakami nie jest zbyt pracochłonna. Wystarczy tylko ugotować wywar warzywny lub mięsno-warzywny, a potem dodać do niego ziemniaki i pieczarki. Grzyby wcześniej warto podsmażyć na maśle, co wydobędzie z nich moc aromatu. Taką zupę warto zabielić śmietaną.

Przepis: Zupa pieczarkowa

Sycąca zupa pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 g pieczarek
  • 100 ml śmietanki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMarchewkę, pietruszkę i seler oczyść, zalej 2 l zimnej wody, zagotuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj całość ok. 15 minut.
  2. Dokładnie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru. Gotuj ok. 10 minut. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do cebuli, przesmaż. Grzyby dodaj do zupy, gotuj całość jeszcze ok. 20 minut.
  3. Wykańczanie zupyZupę dopraw do smaku solą i pieprzem, zabiel śmietanką. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Pieczarki warto podsmażyć nie tylko z cebulą, ale też z ząbkiem czosnku. Dzięki niemu zupa zyska jeszcze pełniejszy smak.

Zupa pieczarkowa bez ziemniaków

Pieczarkowa z ziemniakami to najpopularniejsza wersja tej zupy. Jednak potrawa ta będzie też doskonale smakować podana z innym dodatkiem, a mianowicie z makaronem. Co więcej, pieczarkowa z makaronem ma też istotną zaletę. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania. Przewyższa tym wersję z ziemniakami, które następnego dnia nie są już tak smaczne, jak w dniu ugotowania.

Czytaj też:
Do zupy grzybowej dodaję jeden składnik. Takie sycące danie zastępuje mi cały obiad
Czytaj też:
Tę tanią zupę robię według przepisu mojej mamy. Świetnie syci dzięki domowym kluskom