Te proste kotlety bez mięsa robię zawsze, gdy mam ochotę na lekki i przyjemny obiad. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga stosowania skomplikowanych technik kulinarnych. Składniki niezbędne do przyrządzenia tej świetnej alternatywy dla kotletów mielonych dostępne są w każdym sklepie spożywczym, a moja rodzina wręcz ubóstwia to danie. Spróbuj koniecznie. Są tak znakomite, że na stałe wejdą do twojego kulinarnego repertuaru.
Jak zrobić proste kotlety mielone bez mięsa?
To sycące danie obiadowe zrobisz w mniej niż godzinę, a produkty, których potrzebujesz, nie są drogie. Bazą moich kotletów są płatki owsiane górskie, czyli produkt pełen sycącego błonnika, roślinnego białka oraz witamin i minerałów korzystnie wpływających na zdrowie m.in. żelaza, cynku, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Namaczam je najpierw we wrzątku, by zmiękły, a potem łączę z podsmażonymi z dodatkiem cebulki, czosnku i ziół pieczarek. Na koniec pozostaje mi szybko wyrobić masę, a uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Prościej się chyba nie da.
Przepis: Kotlety z płatków owsianych i pieczarek
Pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych, która zachwyci cię smakiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPłatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Pieczarki umyj i osusz, pokrój je w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj.
- Smażenie warzywNa patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj czosnek i pieczarki. Podsmaż wszystko na średnim ogniu, aż grzyby się lekko zredukują. Dopraw tymiankiem, szczyptą soli oraz ½ łyżeczki pieprzu.
- Formowanie i smażenie kotletówZawartość patelni ostudź. Połącz ją z napęczniałymi płatkami owsianymi, mąką pszenną i jajkiem. Zwilżonymi dłońmi uformuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Usmaż na złoto na pozostałym oleju rzepakowym. Przed podaniem osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak podać kotlety z płatków owsianych?
Smakowite danie obiadowe najlepiej smakuje z prostymi surówkami np. z marchewki i jabłka albo z selera. Podaj je z sosem tatarskim albo kaszą bulgur z dodatkiem warzyw surowych warzyw takich jak ogórek, pomidor lub papryka, a tez będzie smacznie. Moi bliscy lubią tę potrawę zajadać także z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Inne alternatywy kotletów mielonych
Proste kotlety z płatkami owsianymi możesz również przygotować w piekarniku. Będą jeszcze lżejsze, a smak pozostanie znakomity. Aby danie było bardziej wyraziste, użyj więcej czosnku lub dopraw pieczarki niewielką ilością ostrej papryczki. Podsmaż ją wcześniej z cebulą i czosnkiem, a uwolni najwięcej aromatu. Możesz też wsypać więcej ziół suszonych lub skorzystać z ziół świeżych, podsmażając je krótko w oliwie z oliwek. Takiego wzbogaconego tłuszczu używam czasem do smażenia grzybów.
Czytaj też:
Kotlety mielone z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Jest pyszny, a kosztuje groszeCzytaj też:
Moje kotlety mielone robią furorę. Ich sekretem jest mięso i jeden nietypowy dodatek