Ta kawa poprawia humor jak żadna inna. Smakuje niczym najlepsza szarlotka

Ta kawa poprawia humor jak żadna inna. Smakuje niczym najlepsza szarlotka

Dodano: 
Kawa i jabłka
Kawa i jabłka Źródło: Shutterstock / Tandra Nicole
Jeśli lubisz szarlotkę, to z pewnością zachwyci cię ta wersja kawy. Kawa szarlotkowa jest idealna na chłodne i ponure dni.

Kawa z jabłkiem? Wiele osób się zdziwi, a my mówimy jednogłośnie: spróbujcie! Ta kawa może być rozpustnym śniadaniem na słodko, ale może też być deserem. To kawa i szarlotka w jednym!

Jak zrobić kawę z jabłkiem?

Kawa szarlotkowa to kawa z dodatkiem mleka oraz przecieru jabłkowego z cynamonem, syropem daktylowym i odrobiną słodkiej śmietanki. Do zrobienia tego przysmaku możesz użyć gotowego musu z tubki lub ze słoiczka (szukaj na półkach z produktami dla małych dzieci). Mus z naszego przepisu jest dość słodki, dlatego ilość syropu daktylowego można zmienić w zależności od własnych preferencji. Można też użyć innego słodzidła: łagodnego syropu z agawy albo bardziej wyrazistego syropu klonowego. Można też użyć cukru, najlepiej brązowego.

Jeszcze inną opcją jest dodatek do jabłek słodkiego mleka skondensowanego (wówczas zastępuje ono i śmietankę, i syrop). Warto pamiętać, że sam cynamon również dodaje słodyczy napojom. Do przepisu można wykorzystać pełnotłuste mleko krowie lub dowolne mleko roślinne przeznaczone dla baristów.

Przepis: Kawa z jabłkiem

Deserowa kawa z musem jabłkowym

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
137

Składniki

  • 50 ml espresso
  • 70 ml mleka

na mus jabłkowy:

  • 1,5 łyżki przecieru jabłkowego
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie musu jabłkowegoPrzecier jabłkowy wymieszaj z resztą dodatków i delikatnie podgrzej, aby wszystko się połączyło i miało jednolitą konsystencję. Wlej tak uszykowany mus na dno szklanki do kawy.
  2. Robienie kawyNa mus wylej pogrzane, spienione mleko i dodaj espresso.

Opcja bez mleka i śmietanki jest również możliwa. Wystarczy, że z musu, brązowego cukru oraz cynamonu przygotujesz słodką, jabłkową masę, coś w rodzaju gęstego, jabłkowego syropu. Można wówczas posłodzić nim czarną kawę, ale też dodać do herbaty.

Jak podawać kawę szarlotkową?

Kawę z jabłkiem można oprószyć cynamonem lub jako mieszadełko podać do niej laski cynamonu. W wersji deserowej można udekorować kawę bitą śmietaną oraz ciasteczkami korzennymi czy dowolnym syropem albo posypką z czekolady.

Jeśli jesteś fanem jabłek, zjedz szarlotkę lub inny deser właśnie w towarzystwie takiej kawy. To będzie istne szarlotkowe szaleństwo, ale nie mamy wątpliwości, że takie połączenia są tym, co zawsze poprawia nastrój w szare i zimne dni.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Zalewam pokrojone jabłka prostą masą i piekę. Poznaj sekret jabłecznika, który rozpływa się w ustach