Dżem figowy odkryłam dzięki mojej przyjaciółce. Podała go do popołudniowej herbaty, czym zachwyciła chyba wszystkich gości. Wraz z puchatym ciastem drożdżowym smakował po prostu obłędnie. Od razu wypytałam ją, jak przyrządza ten smakołyk, bo wiem, że sezon na figi jest bardzo krótki. Na tyle, że nie pamiętam, kiedy przed tym miłym popołudniem je jadłam. A zdecydowanie warto się na nie skusić.
Dlaczego warto zrobić dżem z figi?
Figi, poza wyjątkowym smakiem, oferują bardzo wiele pod względem zdrowotnym. Te niewielkie owoce to bogactwo przeciwutleniaczy, czyli substancji chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniami.
Wśród witamin, których dostarczysz sobie, jedząc figi, wymienić można witaminy z grupy B oraz witaminę C i K. Figi są też źródłem potasu – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. W owocu znajdziesz jeszcze znaczną ilość regulującego trawienie i sytość błonnika oraz szereg substancji o charakterze przeciwzapalnym. Przy takiej liście zalet nie miałam, jak widzisz, wyjścia. Musiałam „załapać” się na sezon i zrobić pyszny — a także zdrowy i prosty w przygotowaniu — dżem z figi.
Jak zrobić dżem figowy?
Pracy przy dżemie z figi za wiele nie będzie. Potrzebujesz jedynie umyć i pokroić figi oraz dodać skórkę i sok z pomarańczy, która podkręci smak lekko miodowego i kremowego w odbiorze owocu. Potem pozostaje ci już tylko cierpliwie czekać, aż całość zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając gotowany dżem, by się nie przypalił i zamknąć ten wyjątkowy wyrób w słoikach. Prawda, że proste?
Przepis: Dżem figowy
Pyszny i prosty dżem z figi, którym urozmaicisz przeróżne potrawy.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 35 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 58 w każdej porcji
Składniki
- 500 g świeżych fig
- 100 g cukru
- 1/2 pomarańczy
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówFigi dokładnie umyj, osusz. Usuń twarde ogonki, a następnie pokrój owoce na 8-12, zależnie od wielkości. Pomarańczę wyszoruj, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
- Gotowanie dżemu z figiDo garnka wrzuć figi i pomarańczowe wiórki. Wlej sok z owocu i wsyp cukier oraz cynamon. Wymieszaj. Gotuj początkowo na średnim ogniu, często mieszając. Gdy zawrze, zmień moc palnika na minimalną i przyrządzaj przez 60-90 minut.
- Zamykanie dżemu w słoikachGęsty i gorący dżem przełóż do wyparzonych i dokładnie osuszonych słoików. Zakręć je i studź ustawione do góry dnem.
Jak podawać dżem figowy?
Dżem z figi najczęściej wykorzystuję teraz do kanapek. Z serami — zwłaszcza tymi pleśniowymi — wędlinami i świeżym pieczywem tworzy znakomite połączenia, które na długo pozostają w pamięci. Możesz nim też wzbogacać potrawy mięsne np. duszony schab czy pieczoną karkówkę. Dodaj już na talerzu albo wykorzystaj do marynowania — obie wersje będą świetne.
Desery z dżemem figowym tez będą pyszne. Możesz nim śmiało smarować naleśniki i gofry, wypełniać muffiny i podkręcać smak babek, ciast bez pieczenia oraz tart – w każdej roli się sprawdzi. Osobiście lubię go też w owsiance i zdarza się, że dorzucam 1-2 łyżeczki, gdy nie mam pod ręką świeżych owoców.
Czytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała, jak szybko zrobić pyszny letni dżem. Jej patent to mistrzostwo świataCzytaj też:
Mało kto robi dżem z tych owoców, a jest pyszny. Mam prosty patent na jego zagęszczenie