Mało kto robi dżem z tych owoców, a jest pyszny. Mam prosty patent na jego zagęszczenie

Mało kto robi dżem z tych owoców, a jest pyszny. Mam prosty patent na jego zagęszczenie

Dodano: 
Dżem gruszkowy
Dżem gruszkowy Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Niektóre przetwory wpisały się już do klasyki przetworów. Inne potrafią zaskoczyć, bo mało kto je robi i nie są dostępne w sklepach. Tak jest chociażby z dżemem gruszkowym, który nie jest zbyt popularny, ale warty przygotowania.

Wszyscy doskonale znają dżem truskawkowy czy wiśniowy, co nie oznacza, że z innych owoców nie można zrobić dżemu. Tak naprawdę na dżemy nadają się niemal wszystkie owoce. Będą się oczywiście różnić od siebie kolorem, konsystencją, a przede wszystkim smakiem, ale właśnie różnorodność jest ciekawa. Dżemy zazwyczaj przygotowuje się owoców o słodko-kwaśnym smaku. Jeśli zaś wolicie łagodniejsze przetwory, powinniście przygotować dżem gruszkowy. Ja uwielbiam jego aromat, niezbyt słodki smak i ciekawą konsystencję. Cenię go też za fakt, że pasuje do słodkości i wytrawnych potraw.

Jakie gruszki nadają się na przetwory?

Na przetwory tak naprawdę nadają się wszystkie odmiany gruszek. Te letnie od jesiennych różnią się przede wszystkim większą soczystością i miękkością. Szybko też się dojrzewają i robią się ciemne i bardzo miękkie. Jeśli więc macie nadmiar gruszek np. odmiany Klapsa, nie czekajcie, aż się przejrzeją czy zepsują, tylko jak najszybciej przeróbcie je na coś pysznego. Gruszki zbierane jesienią są nieco twardsze i nadają się do dłuższego przechowywania. Przygotowany z nich dżem może zawierać kawałki owoców, gdy będziemy gotować go krócej. Dżem z letnich gruszek będzie gładki i aksamitny.

Jak zrobić dżem gruszkowy?

Na dżem gruszkowy można wybrać owoce mniej lub bardziej dojrzałe. Ważne, by były zdrowe i nieuszkodzone. Warto połączyć w dżemie 2-3 odmiany gruszek, dzięki czemu przetwór zyska ciekawszy smak i konsystencję.

Przepis: Dżem gruszkowy

Delikatny dżem z letnich gruszek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg letnich gruszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Krojenie gruszekGruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na nieduże kawałki. Skrop sokiem z cytryny.
  2. Gotowanie gruszekGruszki wsyp do garnka, dodaj cukier, wymieszaj. Owoce gotuj na średnim ogniu, aż się zagotują. Gotuj je dalej (ok. 30 minut), często mieszając, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać.
  3. Zagęszczanie dżemuKisiel rozmieszaj w zimnej wodzie. Mieszankę wlej do gotujących się owoców. Wymieszaj, gotuj jeszcze 3-4 minuty, aż dżem zgęstnieje.
  4. Napełnianie słoikówGorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki. Szczelnie je zakręć. Ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia. Potem wynieś przetwory w ciemne i chłodne miejsce.

Wskazówka: Do gotujących się gruszek można dodać trochę mielonego cynamonu, który doda przetworowi wyrazistości.

Czym zagęścić dżem gruszkowy?

Gruszki w zasadzie nie zawierają w swoim składzie pektyn. Dlatego same z siebie nie stworzą gęstego, spójnego dżemu. Przez dłuższe gotowanie można tylko odparować nadmiar wody i konsystencja przetworu będzie bardziej zwarta. Jeśli jednak zależy wam na lekko ciągnącej konsystencji dżemu gruszkowego i większej jego spójności, powinniście go zagęścić. Do tego celu można użyć cukru żelującego, żelfixu czy kisielu. Ten ostatni można zastąpić mąką ziemniaczaną, jednak cytrynowy kisiel doda dżemowi również ciekawszego smaku i atrakcyjniejszego koloru.

Czytaj też:
To najprostszy przepis na maliny do słoików. Zasypuję je tylko cukrem i prawie gotowe
Czytaj też:
Dżem z mirabelek robię bez drylowania. Genialny patent podpatrzyłam u znanej blogerki