Surówka z kapusty pekińskiej świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także sycąca przekąska, dodatek do dań z grilla oraz lekki lunch. Jej smak zachwyci każdego oraz pomoże wzbogacić codzienne menu o cenną porcję witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Do dzieła!
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty pekińskiej?
Kapusta pekińska w połączeniu z soczystymi pomidorami i aromatyczną natką pietruszki idealnie komponuje się z różnymi mięsami, rybami oraz daniami jarskimi. Na surówkę najlepsze są niewielkie główki kapusty pekińskiej o jasnozielonych, jędrnych i chrupiących liściach. Jeżeli liście są przywiędłe, żółte lub pokryte ciemnymi plamkami, to warzywo nie nadaje się do spożycia.
W sezonie letnim do surówki z kapusty pekińskiej dodaję soczyste, mięsiste i słodkie pomidory gruntowe, a jesienią i zimą pomidorki koktajlowe. Wybór natki pietruszki to kwestia gustu. Do surówki możesz dodać zarówno liście pietruszki korzeniowej, jak i bardziej dekoracyjną pietruszkę naciową.
Do surówki z kapusty przygotowuję sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy i miodu. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji innych sosów i dodatków, dzięki którym ta surówka nigdy się nie znudzi.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej może gościć na naszych stołach przez cały rok.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 średnia główka kapusty pekińskiej
- 4 małe pomidory
- 1 pęczek natki pietruszki
Na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywKapustę pekińską podziel na liście, umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne (jeżeli są duże) i pokrój miąższ pomidorów na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyj, osusz, oderwij listki od łodyżek i drobno je posiekaj. W dużej misce wymieszaj kapustę, pomidory oraz 3/4 natki pietruszki.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę i miód. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Łączenie składników i chłodzeniePolej surówkę aromatycznym sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw gotową surówkę z kapusty na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Inne warianty sosu i opcjonalne dodatki do sałatki z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty doskonale smakuje z różnymi sosami i dodatkami, które nie tylko wzbogacają jej smak, ale także wpływają na wartości odżywcze. Ze smakiem surówki z powyższego przepisu doskonale komponuje się sos czosnkowy, jogurtowo-ziołowy, klasyczny sos winegret, a także sos jogurtowo-paprykowy z mieloną papryką słodką i ostrą, płatkami chili lub aromatycznym ajwarem.
Opcjonalne dodatki do surówki to m.in. świeży lub kiszony ogórek, rzodkiewka, czerwona cebula, kolorowa papryka, por oraz szczypiorek lub cebulka dymka. Możesz modyfikować smak surówki, dodając również świeżą bazylię, majeranek, tymianek lub oregano.
Do surówki z kapusty, która jest serwowana jako przekąska lub lekki lunch doskonale pasują grzanki czosnkowe, gotowany lub pieczony kurczak, kabanosy, a także prażone orzechy lub pestki dyni.
Czytaj też:
Ta surówka to ekspresowa porcja zdrowia, którą podaję do obiadu. Przepis jest banalnie prosty i taniCzytaj też:
Surówkę z marchewki i jabłka robię z nietypowymi dodatkami. Już nie wracam do klasycznego przepisu