Tę pastę warzywną poznałam podczas urlopu na Bałkanach. Robię spory zapas i wykorzystuję do kanapek i mięs

Tę pastę warzywną poznałam podczas urlopu na Bałkanach. Robię spory zapas i wykorzystuję do kanapek i mięs

Dodano: 
Ajvar na pieczywie
Ajvar na pieczywie Źródło: Shutterstock / Igor Dutina
Ajvar (ajwar) to wyśmienity dodatek do pieczywa i mięs. Przepis na tę pastę warzywną przywiozłam z wyjazdu na Bałkany już lata temu, a do dziś w domu chętnie się nią zajadamy.

Ajvar to niesamowicie smaczna serbska pasta warzywna. Przyrządza się ją z papryk i bakłażanów, które po upieczeniu miksuje się z octem. Wykonanie pysznego smarowidła o wielu zastosowaniach jest banalne i w sezonie letnim moim zdaniem trzeba je zrobić. Cieszy potem przez drugi czas, bo zamkniecie jej w słoiku to bułka z masłem.

Jak przygotować pyszny ajvar?

Pasta warzywna z papryki i bakłażana nie wymaga wiele pracy. Trzeba jedynie dobrze upiec warzywa – tak, aby potem z łatwością usunąć z nich skórkę – i zmiksować je z kilkoma łatwo dostępnymi dodatkami. Obowiązkowy jest ocet, ale możesz go wybrać wedle uznania. Niektórzy wlewają ten najpopularniejszy spirytusowy 10%, inni jabłkowy. Ja stawiam na winny, który nie jest ani zbyt łagodny, ani zbyt mocny w smaku.

Do przyrządzenia warzyw w piecu używam też dobrej oliwy z oliwek, którą smaruję warzywa, by zbytnio nie wyschły. Zawsze też od razu robię większą ilość ajvaru i jeszcze na gorąco zamykam go w czystych słoikach z nieuszkodzonymi zakrętkami.

Przepis: Ajvar

Serbska pasta warzywna z papryki i bakłażana idealna do pieczywa i mięs.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Serbska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
35
Liczba kalorii
22 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 500 g bakłażana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie warzywWarzywa umyj. Paprykę potnij na połówki i usuń gniazda nasienne. Bakłażana też przetnij na pół. Składniki przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a następnie skrop oliwą i oprósz solą. Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 20 minut. Na ten czas blachę umieść na środkowym poziomie piekarnika. Potem obróć warzywa skórką do góry i przenieś całość bliżej górnej grzałki. Piecz jeszcze przez 5-10 minut.
  2. Robienie ajvaruUpieczone warzywa umieść w szczelnych workach i odłóż na 10-20 minut. Obierz ej ze skórki. Pulpę wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj ocet winny, pół łyżeczki cukru oraz solidną szczyptę pieprzu. Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą.

Jak podawać ajvar?

Ajvar świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Możesz nim smarować pieczywo lub pieczone mięsa czy wędliny. W daniach świetnie zastępuje też ketchup, więc możesz śmiało po niego sięgnąć, gdy zrobisz sobie frytki czy ziemniaczane łódeczki. Ja lubię też dodawać ajwar — zwłaszcza ten ostry — do gulaszy i sosów do makaronów. Z serbską pastą warzywną możesz też zajadać słupki warzyw czy grissini. Zdarza mi się również robić kanapeczki z krakersów dla gości z udziałem ajvaru, oliwek i świeżych warzyw.

Inne warianty ajvaru

Powyższy przepis na ajvar pozwoli ci przygotować dość łagodną pastę warzywną. Jeśli chcesz, by twoja wersja miała więcej, charakteru dodaj chili. Możesz je podpiec lub po prostu posiekane dodać do warzywnej pulpy. Wiele osób wzbogaca ajwar także o czosnek. Jego ząbki także można podpiekać lub nie, zależnie od preferencji.

Smak ajvaru świetnie wzbogaci też dodatek papryki wędzonej. Przyprawę wymieszaj ze zblendowanymi warzywami, a dodasz jej przyjemnego aromatu.

Czytaj też:
Przepis na roladki z bakłażana mam od znajomego Gruzina. Farsz do nich jest przepyszny
Czytaj też:
Ten obłędnie słodki deser podbił moje serce. Odkryj prosty przepis na domową baklawę