Pikantny por, słodka marchew i kwaskowate jabłko doskonale się uzupełniają, sprawiając, że gotowy dodatek do obiadu zachwyca nie tylko smakiem, ale także teksturą – surówka jest chrupiąca i bardzo soczysta.
Jak przygotować surówkę z pora, marchewki i jabłka?
Przygotowanie surówki z pora, marchewki i jabłka jest banalnie proste. Wystarczy umyć i rozdrobnić składniki, wymieszać i dodać sos. Nie solę pora przed dodaniem marchewki i jabłka, co sprawia, że zachowuje jędrność. Jeżeli nie lubisz lub nie możesz jeść surowego pora, to polecam sparzyć pokrojone warzywo wrzątkiem, a następnie odsączyć z nadmiaru wody i pozostawić do ostygnięcia.
Sos do surówki robię z soku z cytryny oraz gęstego jogurtu naturalnego, który możesz zastąpić kwaśną śmietaną lub 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Jeżeli lubisz bardziej wyraziste w smaku surówki, to polecam przygotować sos na bazie majonezu i musztardy lub klasyczny sos winegret z oliwy z oliwek, musztardy, miodu i soku z cytryny.
Przepis: Surówka z pora, marchewki i jabłka
Surówka z pora, marchewki i jabłka to idealne połączenie różnych smaków.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 mały por
- 2 średnie marchewki
- 1 duże jabłko o kwaskowatym smaku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPora przekrój wzdłuż na pół i umyj pod bieżącą wodą. Osusz papierowym ręcznikiem i pokrój białą i jasnozieloną część w cienkie półplasterki. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz również jabłko pokroić w małą kostkę.
- Przygotowanie sosuWymieszaj jogurt naturalny z sokiem z cytryny. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Łączenie składników i chłodzenieWymieszaj pora, marchewkę i jabłko z sosem jogurtowym. Gotową surówkę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Do jakich potraw podawać surówkę z pora, marchewki i jabłka?
Surówka z pora, marchewki i jabłka świetnie komponuje się z różnymi daniami obiadowymi. Możesz ją podawać m.in. do kotletów schabowych, drobiowych i wszelkiego rodzaju mielonych. Dodatek ten pasuję również do mięs pieczonych i duszonych, smażonej i pieczonej ryby, golonki, gulaszu, placków ziemniaczanych, zapiekanek ziemniaczanych, a nawet sadzonych jajek.
Opcjonalne dodatki do surówki z pora, marchewki i jabłka
Smak surówki możesz wzbogacić, dodając np. posiekane orzechy (osobiście polecam włoskie), rodzynki, kiełki, szczypiorek, cebulkę dymkę lub natkę pietruszki.
Czytaj też:
Słodycz marchewki przełamuję wyrazistym dodatkiem. Ta surówka schodzi u mnie kilogramamiCzytaj też:
Nic nie nacinam i nie nadziewam. Oto mój najprostszy sposób na pyszną pierś z kurczaka