Szybka sałatka z makaronem we włoskim stylu. Jest kolorowa, smaczna i lekka

Szybka sałatka z makaronem we włoskim stylu. Jest kolorowa, smaczna i lekka

Dodano: 
Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa Źródło: Shutterstock / YuliiaHolovchenko
Sałatki makaronowe mogą być dodatkiem do obiadu, ale mogą być same w sobie lekkim posiłkiem. Ta sałatka we włoskim stylu jest pełna zdrowych warzyw.

Sałatka z makaronem to idealny pomysł na szybkie, lekki i efektowne danie (wystarczy dodać kolorowe warzywa, aby to z pozoru banalne danie wyglądało pięknie i cieszyło oczy). My dziś przychodzimy z przepisem na sałatkę makaronową we włoskim stylu: są w niej czerwone pomidorki, zielone bazylia i brokuł oraz czarne oliwki. Sałatkę można podać do obiadu jako dodatek do mięs, ale może też być sama w sobie lekkim posiłkiem na kolację. To także doskonała sałatka na grilla.

Jak zrobić sałatkę z makaronem we włoskim stylu?

Tak naprawdę wystarczy wziąć ulubiony makaron (w zdrowszej wersji może to być makaron pełnoziarnisty, ale sprawdzą się tu też makarony bezglutenowe, np. z grochu albo ciecierzycy), pomidory, brokuł, a do tego bardzo włoskie dodatki, czyli dobrą oliwę z oliwek, czarne oliwki i świeżą bazylię. Dobrej jakości oliwa z oliwek w tego typu sałatkach jest kluczowa, bo potrafi zamienić najprostsze danie w kulinarną rozkosz. My proponujemy do sałatki dodać odrobinę chili dla zaostrzenia smaków, ale można w zamian dodać np. czubatą łyżeczkę suszonego oregano, które jest nieodłącznym elementem śródziemnomorskiej kuchni.

W przygotowaniu sałatki ważne jest, aby nie rozgotować brokułów. Powinny pozostać soczyście zielone i jędrne. To oznacza, że cały proces gotowania nie powinien trwać dłużej niż 3-4 minuty, a potem dobrze jest przelać różyczki zimną wodą.

Przepis: Sałatka makaronowa

Prosta i szybka sałatka we włoskim stylu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g makaronu świderki
  • 1 brokuł
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronu i brokułówMakaron ugotuj. Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj (powinien pozostać lekko chrupiący).
  2. Robienie sałatkiW misce wymieszaj makaron, brokuły, pokrojone pomidorki i oliwki. Dodaj oliwę, przyprawy i listki świeżej bazylii.

Inne pomysły na sałatkę z makaronem

Skład sałatki możesz modyfikować w zależności od tego, jakie składniki masz akurat pod ręką. Do sałatki makaronowej możesz dorzucić także kukurydze z puszki albo pokrojoną w kostkę lub paski kolorową paprykę. Będzie tu także pasowała grillowana cukinia, ale też pokruszony ser feta czy dla ostrzejszego smaku, pokrojona w piórka cebula. Do sałatki oprócz lub zamiast bazylii można dodać także natkę pietruszki lub kolendrę.

Czytaj też:
To ekspresowe danie z makaronem jest niczym sałatka na ciepło. Wystarczą cztery dodatki
Czytaj też:
Makaron, który został z obiadu, zmieniam w prostą sałatkę. Mam pyszną i tanią kolację lub lunch do pracy