Makaron orzo to makaron, który kształtem przypomina ziarenka ryżu (choć trzeba dodać, że Włosi mają nieco inne skojarzenie, bo orzo po włosku oznacza jęczmień). Idealnie nadaje się do sałatek, ale my tym razem proponujemy, aby podać go na ciepło z pysznymi przesmażonymi na patelni dodatkami. Można powiedzieć, że to makaronowa sałatka na ciepło. To danie jest idealne na obiad albo na kolację.
Jak zrobić makaron orzo z salami?
Całe danie zrobisz w niecały kwadrans. Najważniejsze to przesmażyć kiełbasę z papryką i pomidorkami na patelni. Potem wystarczy już tylko dodać makaron i dużą ilość posiekanej natki pietruszki, która sprawi, że danie nabierze lekkości i bardziej sałatkowego charakteru. Jeśli chcesz zrobić to danie w wersji bezmięsnej, wykorzystaj zamiast salami wędzone tofu zamarynowane wcześniej w mieszance słodkiej i ostrej papryki.
Rada: jeśli nie masz makaronu orzo, do zrobienia dania możesz wykorzystać inny makaron o dowolnym kształcie (sprawdzą się tu także muszelki czy kokardki).
Przepis: Makaron orzo z salami
Ekspresowe danie z prostych składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 300 g makaronu orzo
- 200 g salami
- 1 papryka żółta
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKiełbasę i paprykę pokrój na kawałki. Pietruszkę posiekaj. Nastaw makaron do gotowania (w dobrze osolonej wodzie). Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć kiełbasę, paprykę i całe pomidorki.
- Robienie daniaOdcedź makaron i wrzuć na patelnię, wymieszaj dokładnie wszystko. Dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę pietruszki i podawaj od razu.
Gotowe danie możesz posypać tartym parmezanem, a dla ciekawego efektu smakowego i świeżości, odrobiną skórki otartej z cytryny.
Inne wersje makaronu orzo z salami
Do tej sałatki na ciepło możesz dodać także inne warzywa, przede wszystkim różnokolorowe papryki. Bardzo smaczną i nieoczywistą opcją jest dodanie do makaronu marchewki. Wówczas pokrój ją w dość cienkie plasterki lub słupki, tak aby się usmażyła, pozostając wciąż lekko chrupiąca.
Do dania pasują również inne sezonowe warzywa, takie jak cukinia, bakłażan czy dynia. Do wymieszanego już makaronu z salami można także dodać posiekaną drobno sałatę rzymską.
W przepisie kiełbasę salami można także zastąpić innym mięsem: może to być kiełbasa chorizo albo dobry, wędzony boczek.
Czytaj też:
Biorę dwie puszki fasoli i robię ekspresową, tanią sałatkę. Smak przełamuje jeden dodatekCzytaj też:
Nie uwierzysz, co Czesi zamykają w słoiku. Ten mięsny przysmak to prawdziwy imprezowy hit