Makaron, który został z obiadu, zmieniam w prostą sałatkę. Mam pyszną i tanią kolację lub lunch do pracy

Makaron, który został z obiadu, zmieniam w prostą sałatkę. Mam pyszną i tanią kolację lub lunch do pracy

Dodano: 
Sałatka z makaronem, serem i warzywami
Sałatka z makaronem, serem i warzywami Źródło: Pexels / Eneida Nieves
Przepis na sałatkę z makaronem nie raz ratował mnie, gdy zostawałam z nadmiarem dodatku po obiedzie. To tanie danie robię w mniej niż 15 minut.

Kiedy ugotuję za dużo makaronu, staram się go sprytnie wykorzystać. Szczęśliwie, ugotowane kluski są idealnym dodatkiem do sałatek. Takie proste kompozycje są wręcz idealne, by zabrać je w drogę np. do pracy.

Przy okazji też zużywam pozostające w lodówce warzywa. Piekę zatem dwie pieczenie na jednym ogniu – nic się nie marnuje, a ja mam smaczny posiłek. Takie podejście do gotowania sprawia, że świetnie panuję nad budżetem domowym, a moja dieta jest bogata i różnorodna.

Jak zrobić sałatkę z makaronem z obiadu?

Danie nie wymaga wiele pracy – po prostu przyrządzam warzywa i łączę je z makaronem, serem żółtym oraz jogurtem. Tym razem padło na paprykę i szpinak, więc poddusiłam je z podsmażoną cebulką i czosnkiem, by nadać im więcej charakteru. Pełniący rolę sosu nabiał, z urozmaicającymi teksturę dania kawałkami, dobrze się z nimi skomponował. Wciąż jednak jest prosto, smacznie i tanio.

Przepis: Sałatka z makaronem, serem i warzywami

Proste danie z makaronem z obiadu idealne do pracy lub na kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 200 g ugotowanego makaronu penne
  • 50 g sera żółtego
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g szpinaku
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Szpinak opłucz. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paseczki, usuwając przy okazji gniazda nasienne.
  2. Przygotowanie sałatki z makaronem z obiaduNa patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, a po 30 sekundach wrzuć paprykę. Duś z odrobiną wody przez 2-3 minuty. Gdy płyn odparuje, dodaj szpinak. Smaż, aż lekko zwiędnie. Dopraw solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia, wrzuć ser żółty. Zawartość patelni połącz z makaronem i jogurtem naturalnym. Przenieś na talerz.

Możliwe modyfikacje sałatki z makaronem

Do pysznego miksu można dodać w zasadzie dowolne warzywa. Jeśli nie macie szpinaku, wrzućcie ulubioną sałatę i pomińcie smażenie cebuli z czosnkiem. Zamiast papryki użyjcie ćwiartek pomidora, pokrojonej w cienkie paseczki marchewki czy grillowanej cukinii. To tylko kilka smacznych opcji do sprawdzenia. Za każdym razem dobierajcie odpowiednio zioła – suszone lub świeże – a sos do sałatki będzie z nimi przyjemnie korespondował.

Jak jeszcze sprytnie wykorzystać makaron z obiadu?

Nadmiar ugotowanego dodatku zawsze można zapiec np. z serem i kiełbasą lub resztkami wędlin. Dobrą strategią jest również posiadanie w lodówce słoiczka z ulubionym pesto lub innego gotowego sosu. Można wtedy szybko odgrzać ugotowany wcześniej produkt ze wspomnianym dodatkiem. Sałatka z makaronem moim zdaniem będzie jednak najsmaczniejszą opcją.

Czytaj też:
Ten makaron ze szpinakiem zachwyca bogatym smakiem i aromatem. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkę
Czytaj też:
Błyskawiczna sałatka makaronowa. Idealna do pracy i na kolację