Błyskawiczna sałatka makaronowa. Idealna do pracy i na kolację

Błyskawiczna sałatka makaronowa. Idealna do pracy i na kolację

Dodano: 
Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa Źródło:Shutterstock / travellight
Sałatka makaronowa to doskonały sposób na wykorzystanie świderków czy kolanek, które zostały z obiadu. Wystarczy dodać do nich kilka prostych składników, by otrzymać pyszną i pożywną przekąskę.

Makaron często gości w naszej kuchni. Jest szybki do przygotowania, więc chętnie serwujemy go do zup i podajemy z różnymi sosami. Kształt makaronu dobrze jest dopasować do dania, jednak niezależnie od niego, smak pozostaje ten sam. Jeśli więc zostało wam trochę makaronu z wczorajszego obiadu, nie pozwólcie mu się zmarnować. Wykorzystajcie go do przygotowania pożywnej sałatki.

Jaki makaron jest najlepszy do sałatki?

Jak dopasować kształt makaronu do dania? Jeśli planujemy podać go do zupy, wybierzmy drobniejsze formy, np. kolanka, krajankę. Do gęstych sosów idealne będą świderki i wstążki. Do sałatki można wykorzystać różne kształty: kokardki, będą wyglądały bardzo ozdobnie, makaron w kształcie ziarenek ryżu świetnie połączy się z innymi składnikami. Jednak świderki, kolanka czy rurki, też doskonale sprawdzą się jako składnik sałatki.

Co dodać do sałatki makaronowej?

Makaron jest składnikiem, który doskonale komponuje się z wieloma produktami. Wyjątkowo lubią go jednak warzywa z puszki, sery, szynka, zielenina. Do sałatki makaronowej warto też dodać odrobinę majonezu lub oliwy z oliwek, które nadadzą przekąsce soczystości i zwiększą jej walory smakowe. Do doprawiania oprócz soli i pieprzu dobrze jest użyć ząbka czosnku, soku z cytryny i odrobiny musztardy.

Przepis: Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa z serem żółtym, kukurydzą i ananasem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 10 dag suchego makaronu
  • 10 dag szynki
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebulka
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuJeśli nie masz ugotowanego makaronu z poprzedniego dnia, przygotuj świeży. Ugotuj go w osolonym wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i dokładnie odsącz.
  2. Krojenie dodatkówSzynkę i żółty ser pokrój w niedużą kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulkę obierz, pokrój w kostkę. Ogórek umyj, pokrój w kostkę razem ze skórką.
  3. Mieszanie składnikówMakaron wymieszaj z rozdrobnionymi składnikami. Dodaj oliwę z oliwek, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zdrowsza wersja tej samej sałatki makaronowej

Jeśli chcesz podnieść wartość odżywczą sałatki, możesz sięgnąć po makaron razowy. Jest on bogatszy w błonnik i witaminy z grupy B, niż klasyczny makaron. Ma też wyraźniejszy smak. Makaron razowy lubi się jednak rozpadać. By jednak do tego nie dopuścić, nie należy go gotować zbyt długo.

Przechowywanie sałatki z dodatkiem makaronu

Gotową sałatkę makaronową należy trzymać w lodówce i zjeść w ciągu dwóch dni. Dobrze jest umieścić ją w zamykanym pojemniku, by nie obsychała i nie wchłaniała obcych zapachów. Jeśli nie masz pod ręką zamykanego naczynia, sałatkę możesz pozostawić w salaterce i przykryć ją folią spożywczą.

Czytaj też:
Zaskakująca smakiem sałatka z serem halloumi. Dodatek owoców sprawia, że jest lekka i orzeźwiająca
Czytaj też:
Ta sałatka ryżowa ekspresowo znika z talerzy. Do klasycznego przepisu zawsze dodaję jeden składnik

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl