Ten makaron ze szpinakiem zachwyca bogatym smakiem i aromatem. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkę

Ten makaron ze szpinakiem zachwyca bogatym smakiem i aromatem. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkę

Dodano: 
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem Źródło: Pixabay / m_krohn
Makaron ze szpinakiem to doskonały pomysł na pyszny obiad. Sos do makaronu przygotowuję na bazie świeżego szpinaku, cebuli, czosnku, delikatnej śmietanki i parmezanu. Smak makaronu ze szpinakiem można jeszcze podkręcić. Zobacz przepis, za którym szaleje moja rodzina.

Wielu osobom szpinak kojarzy się z posiłkami, które serwowano w przedszkolach i szkołach. Sos szpinakowy do makaronu w niczym nie przypomina rozgotowanej, mdłej w smaku masy, którą niegdyś podawano np. do sadzonego jajka lub mięsa. Jeżeli omijasz szpinak szerokim łukiem, to koniecznie spróbuj klasycznego makaronu ze szpinakiem. Poniższy przepis sprawi, że na pewno zmienisz zdanie na temat tego warzywa.

Sos do makaronu możesz przygotować z różnych odmian szpinaku. Ja latem używam kupowanego na bazarze szpinaku odmiany Matador, a zimą kupuję szpinak baby o małych liściach. Możesz też użyć szpinaku mrożonego, jednak w tym przypadku pamiętaj, aby odparować nadmiar płynu, bo inaczej sos wyjdzie zbyt wodnisty.

Przepis: Makaron ze szpinakiem

Przepis na makaron ze szpinakiem posypany parmezanem to wyborne danie, które zrobisz w niespełna pół godziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g suchego makaronu
  • 600 g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuUlubiony makaron (np. spaghetti, fusilli, penne, tagliatelle lub świderki) ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu, odlej do kubeczka chochlę wody, w której się gotuje. Potrzebna będzie do sosu.
  2. Przygotowanie szpinakuSzpinak przebierz, usuwając zwiędłe lub zepsute liście. Usuń ogonki i opłucz liście w zimnej wodzie. Osusz umyty szpinak na sitku lub skorzystaj z suszarki do sałaty. Możesz też przełożyć szpinak do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wody.
  3. Przygotowanie bazy sosu szpinakowegoCebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim cebulę z czosnkiem – najpierw zeszklij cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Na podsmażoną cebulę z czosnkiem dodaj osuszone liście szpinaku. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż liście zwiędną i zmniejszą swoją objętość. Dodaj słodką śmietankę i dokładnie wymieszaj. Duś na małym ogniu przez 2-3 minuty. Do sosu szpinakowego dodaj 1 chochelkę wody z gotowania makaronu, połowę tartego parmezanu i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
  4. SerwowanieUgotowany makaron wymieszaj z gorącym sosem. Porcje nałóż na talerze i posyp je startym serem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Po nałożeniu makaronu ze szpinakiem możesz udekorować go na przykład połówkami pomidorków koktajlowych lub listami świeżych ziół (bazylii lub oregano). Ponadto smak makaronu ze szpinakiem możesz podkręcić, dodając do niego podsmażonego lub wcześniej upieczonego kurczaka oraz suszone pomidory.

Czytaj też:
Carbonara to pyszny przepis na makaron. W tej wersji smakuje wszystkim w mojej rodzinie
Czytaj też:
Risotto z kurczakiem. Przepis na to sycące danie dostałem od znajomego Włocha