Szaszłyki są moim ulubionym daniem z grilla. Te z kiełbasy i ziemniaków wbrew pozorom nie wymagają wielu przygotowań. Nie są też kosztowne. Połączenie delikatnych i rozpływających się w ustach ziemniaków z lekko chrupką z zewnątrz kiełbasą smakuje nieziemsko. Ilekroć je podaję, znajomi i rodzina są zachwyceni. Spróbujcie i wy – to będzie hit.
Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków?
Zrobienie tej potrawy to bułka z masłem. Podgotowuję ziemniaki, tnę je na plastry i doprawiam. Potem nabijam na patyczki razem z cienkimi kawałkami kiełbasy i grilluję. Prościej się chyba nie da, a efekty są spektakularne.
Przepis: Szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków
Pyszne i sycące danie z grilla, którym zachwycisz gości.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g kiełbasy czosnkowej
- 8 średnich młodych ziemniaków
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKiełbasę pokrój w plastry o grubości 5 mm. Ziemniaki wyszoruj, potnij podobnie jak kiełbasę. Warzywo obgotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedź. Przenieś do dużej miski i połącz z olejem rzepakowym oraz przyprawami.
- przygotowanie szaszłykówPlastry ziemniaków i kiełbasy naprzemiennie nadziewaj na namoczone w chłodnej wodzie patyczki do szaszłyków. Piecz na grillu do zrumienienia, czyli mniej więcej przez 15-20 minut.
Z czym podać szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków?
Klasyczne sosy w postaci ketchupu, musztardy czy majonezu będą doskonałym dodatkiem do tego pysznego dania. Możecie też pokusić się o przygotowanie dipu czosnkowego czy sosu tzatziki. Koniecznie wzbogaćcie swój posiłek o chrupiącą surówkę, świeżą sałatkę czy kiszonki, by danie nie było zbyt ciężkie w odbiorze. Moim faworytem jest kimchi, które zawiera mnóstwo witamin i przyjemnie podkręca smak tego dość prostego dania z grilla.
Jak można urozmaicić szaszłyki z kiełbasą i ziemniakami?
Gdy wyjawiłam znajomym, jak prosty jest to przepis, nie chcieli uwierzyć. Oczywiście można go modyfikować, a jedynymi ograniczeniami będą nasza kreatywność i zasoby lodówki.
Przede wszystkim do dwóch proponowanych składników możecie dodać inne warzywa. Świetnie sprawdzą się np. plastry cukinii, cebula biała lub czerwona czy pokrojona w większą kostkę papryka w dowolnym kolorze. Końce naszych szaszłyków można też zwieńczyć niewielkimi pieczarkami.
Pamiętajcie tylko, by każdy z dodatków był posmarowany olejem. Jeśli o tym zapomnicie, może wyjść suchy, a nawet się przypalić. Polecam też oprószać warzywa ziołami. Postawcie na oregano, tymianek czy sproszkowaną miętę, a będzie więcej niż pysznie.
Czytaj też:
Ta przekąska z grilla to hit. Przepis przywiozła z urlopu moja przyjaciółkaCzytaj też:
Kroję 2 składniki i robię ekspresową sałatkę do dań grilla. Pasuje do wielu potraw