Masło jabłkowe jest zdrowe i zaspokaja apetyt na słodycze. Nic dziwnego, że po nim chudnę

Masło jabłkowe jest zdrowe i zaspokaja apetyt na słodycze. Nic dziwnego, że po nim chudnę

Dodano: 
Masło jabłkowe
Masło jabłkowe Źródło:Shutterstock / L. Ganz
Pieczywo zwykle smarowałam masłem. Jednak miałam wysoki cholesterol i za dużo ważyłam. Dlatego sięgnęłam po masło jabłkowe i sytuacja szybko się poprawiła. A to aromatyczne smarowidło robię raz dwa.

Masło to najpopularniejsze smarowidło do pieczywa. Trudno odmówić mu smaku, jednak do zdrowych nie należy. Jako, że jest to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, zawiera szkodliwe tłuszcze nasycone i cholesterol. Dlatego lepiej nie sięgać często po masło i nie jeść go zbyt dużo. Czym w takim razie smarować pieczywo, by było smaczniejsze? Możliwości jest wiele, a jedną z nich jest masło jabłkowe. Pyszne, aromatyczne i pozbawione tłuszczu.

Co to jest masło jabłkowe?

Masło jabłkowe nie zawiera tłuszczu, bo przygotowuje się je w zasadzie z samych jabłek. Nazwę swą zawdzięcza kremowej konsystencji, którą uzyskuje w wyniku dość długiego gotowania owoców. Masło jabłkowe jest naturalnie słodkie i ma karmelowy kolor, co zawdzięcza wygotowaniu nadmiaru wody i częściowej karmelizacji cukru zawartego w jabłkach.

Jak przygotować masło jabłkowe?

Masło jabłkowe można przygotować od razu w większej ilości, napełnić nim słoiczki, zakręcić i po wystudzeniu przechowywać w chłodzie. Do dłuższego przechowywania słoiczki z masłem jabłkowym warto zapasteryzować.

Przepis: Masło jabłkowe

Aksamitny mus jabłkowy do smarowania pieczywa, deserów i mięs

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg słodkich jabłek
  • 1/2 cytryny
  • cynamon
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i gotowanie jabłekJabłka obierz, przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki, wsyp do garnka, skrop sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż jabłka się rozgotują.
  2. Odparowywanie jabłekJabłka dopraw zmielonym cynamonem i solą. Gotuj dalej na małym ogniu, aż masa zrobi się gęsta i jasnobrązowa.
  3. Pakowanie masła jabłkowegoMasłem jabłkowym napełnij małe słoiczki i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj ok. 20 minut.

Wskazówki: do gotujących się jabłek można dodać trochę masła, co podniesie smak tego owocowego wyrobu. Dobrym dodatkiem jest też cydr, ocet jabłkowy czy lekkie, białe wino. Masło jabłkowe można doprawić również odrobiną zmielonych goździków i ziela angielskiego.

Do czego stosować masło jabłkowe?

Masło jabłkowe, jak wskazuje nazwa, można stosować do smarowania pieczywa, zamiast krowiego masła czy margaryny. Jednak ponieważ jest słodkie, doskonale sprawdzi się też jako dodatek do rozmaitych deserów i ciast. Można więc nim smarować naleśniki, gofry, przekładać czy dekorować ciasta. Aromatyczne, owocowe masło sprawdzi się też jako dodatek do pieczonych mięs, drobiu, a także do serów.

Czytaj też:
Pomysł na to masło podpatrzyłam u znajomego kucharza. Kilka minut smażenia, a zapach czuć w całym domu
Czytaj też:
Naturalne masło orzechowe zrobisz w 20 minut. Jest zdrowsze niż masło krowie