Naturalne masło orzechowe zrobisz w 20 minut. Jest zdrowsze niż masło krowie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Naturalne masło orzechowe zrobisz w 20 minut. Jest zdrowsze niż masło krowie

Dodano: 
Masło orzechowe
Masło orzechowe Źródło:Shutterstock / Yulia Davidovich
Masło orzechowe to produkt pełen smaku i aromatu. Można go używać zamiast tradycyjnego masła. I wcale nie trzeba go kupować. Można je zrobić łatwo i szybko za pomocą blendera. Będzie pyszne i naturalne.

Masło orzechowe kojarzy się z kuchnią amerykańską lub wegańską. Przeciętny Polak rzadko po ten produkt sięga, bo jego użycie wydaje się zbędne. Jednak masło orzechowe ma wiele zalet i można nim smarować pieczywo, a także dodawać je do licznych potraw.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe oficjalnie powinno nazywać się pastą orzechową, ponieważ nie jest to produkt mleczny, a całkowicie roślinny. My jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w tym produkcie, pozostaniemy przy nazwie „masło”. No właśnie – a czy tłuszcze zawarte w maśle orzechowym są zdrowe? Tu trzeba powiedzieć, że między kupnym, a domowym masłem orzechowym jest spora różnica. To pierwsze ma bowiem dodatek utwardzonych tłuszczów, które poprawiają jego konsystencję i smarowność. Tłuszcze te jednak nie są zdrowe. My natomiast zrobimy masło orzechowe bez zbędnych dodatków, czyli z samych orzechów. I takie masło będzie o wiele zdrowsze, bo będzie zawierało wyłącznie nienasycone kwasy tłuszczowe.

Poza tym masło orzechowe jest bogate w białko, a także błonnik, witaminy z grupy B i witaminę E oraz liczne minerały. Wśród nich wapń, potas, fosfor, magnez, sód i cynk. Z powodu wysokiej wartości odżywczej masło orzechowe jest cenionym produktem w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jednak warto je włączyć również do naszej diety.

Jak zrobić masło orzechowe?

Najpopularniejsze masło orzechowe jest robione z orzeszków ziemnych, czyli z arachidów. Jednak można je też zrobić z innych rodzajów orzechów, najlepiej z tych, z których łatwo jest usunąć brązową skórkę. Są to np. nerkowce, orzechy laskowe czy pistacje. My jednak sięgniemy po klasyczne arachidy, które są stosunkowo tanie i łatwo dostępne.

Przepis: Domowe masło orzechowe

Masło z orzechów arachidowych

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g łuskanych orzechów arachidowych

Sposób przygotowania

  1. Prażenie orzechówŁuskane orzechy wysyp na blachę z piekarnika i praż je ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Co jakiś czas zamieszaj orzechy, by równomiernie się uprażyły. Wystudź je.
  2. Blendowanie orzechówOrzechy umieść w blenderze kielichowym (możesz też użyć blendera ręcznego o większej mocy, wsyp wtedy orzechy do wysokiej miski) i blenduj je kilka razy po minucie. Między powtórnym blendowaniem rób kilka minut przerwy, by blender się nie zagrzał.
  3. Przechowywanie masłaMasło orzechowe przełóż do czystego słoika i trzymaj do tygodnia w temperaturze pokojowej lub do kilku tygodni w lodówce.

Wskazówki pomocne podczas robienia masła orzechpwego:

  • Jeśli twój blender nie ma zbyt dużej mocy, do orzeszków możesz dodać trochę oliwy lub oleju.
  • Do przygotowania masła orzechowego możesz użyć gotowych, prażonych orzeszków niesolonych. Możesz je jednak krótko podprażyć dla podniesienia ich aromatu.

Co warto dodać do domowego masła orzechowego?

Masło orzechowe doskonale smakuje w naturalnej postaci. Jednak można je doprawić do smaku solą lub cukrem. Zamiast cukru można użyć miodu, syropu albo suszonych owoców, które należy zblendować razem z orzechami. Smak masła orzechowego podniesie też kakao, szczypta zmielonego cynamonu, goździków czy imbiru.

Do czego wykorzystać masło orzechowe w kuchni?

Masłem orzechowym warto smarować pieczywo. Jest o wiele zdrowsze od masła krowiego, bo nie zawiera cholesterolu, ani tłuszczów nasyconych. Jest dość neutralne w smaku, więc dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Doskonale smakują tosty posmarowane masłem orzechowym, a także wafle ryżowe czy krakersy z ich dodatkiem. Masło to można też dodawać do różnych past, sosów, azjatyckich zup i mięs, a także do ciast i ciasteczek. Można go używać do smarowania naleśników, gofrów i przyrządzania kremów do ciast.

Czytaj też:
Domowa nutella z awokado. Jej zrobienie zajmie ci pięć minut
Czytaj też:
Nigdy nie używam orzechów prosto z torebki. Jedna czynność sprawia, że są idealne do ciast i sałatek