Kocham grillowane, pieczone i smażone żeberka. Te 3 marynaty cudownie podbijają smak mięsa

Kocham grillowane, pieczone i smażone żeberka. Te 3 marynaty cudownie podbijają smak mięsa

Dodano: 
Marynowanie żeberek
Marynowanie żeberek Źródło:Shutterstock / Restock images
Aby żeberka zyskały wyrazisty smak i aromat oraz były kruche i soczyste, warto przynajmniej na kilka godzin zamarynować je w aromatycznych przyprawach i dodatkach. Sprawdź, z jakich składników przygotować marynatę do żeberek.

Uwielbiam żeberka w każdej odsłonie. Często przygotowuje to mięso w piekarniku i na grillu oraz duszę z dodatkiem m.in. piwa i cebuli. Przetestowałem niejedną marynatę do mięsa i wybrałem 3, które doskonale pasują do żeberek. Możesz wykorzystać je do żeberek typu paski i trójkąty. Z mojego doświadczenia wynika, że bardzo mięsiste żeberka trójkąty wymagają dłuższego marynowania, aby mięso przeszło aromatem przypraw.

Z czego zrobić marynatę do żeberek?

Bazą poniższych marynat jest oliwa z oliwek, aromatyczne sosy oraz odrobina whisky, którą dodaję do marynaty BBQ. Korzystam z gotowego sosu BBQ na bazie m.in. sosu Worcestershire, sosu sojowego, musztardy, ketchupu i octu ryżowego, który dostępny jest w wielu supermarketach. Kupując sos BBQ i inne gotowe sosy, polecam sprawdzić skład – im mniej zbędnych dodatków, tym lepiej. Podobnie, jak w przypadku przepisów na marynaty do karkówki na grillamarynat do mięsa z kurczaka zestaw ziół i przypraw możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki.

Porada: podczas nakładania marynaty na mięso możesz skorzystać z silikonowego pędzelka. Jeżeli nie wykorzystasz całej marynaty do nacierania mięsa, to przełóż do niej żeberka i wymieszaj, energicznie potrząsając miską.

Przepis: Pikantna marynata do żeberek

Pikantne żeberka to smaczne wersja tego mięsa na grilla lub pieczonego w piekarniku.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 5 łyżek sosu Ajwar
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jeżeli obawiasz się, że mięso wyjdzie zbyt pikantne, to możesz usunąć gniazda nasienne i dodać do marynaty jedynie miąższ.
  2. Łączenie składnikówSos Ajwar, ostry ketchup, ostrą musztardę i oliwę z oliwek przełóż do dużej miski. Do marynaty możesz użyć tradycyjnego Ajwaru lub Ajwaru łagodnego oraz ulubionego oleju, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Do mokrych składników dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili, słodką i wędzoną paprykę, majeranek, kminek, ziarna gorczycy oraz sól. Wymieszaj składniki marynaty.
  3. Marynowanie mięsa1 kg żeberek umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz upiec cały płat żeberek np. na grillu, to pomiń ten krok. Mięso dokładnie natrzyj marynatą i przełóż do miski.

Przepis: Marynata BBQ do żeberek

Taka mieszanka składników nadaje mięsu głębokiego i bogatego smaku.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 4 łyżki sosu BBQ
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml whisky
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 owoce jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Owoce jałowca rozgnieć nożem. Odmierz potrzebną ilość whisky. Whisky możesz zastąpić burbonem lub koniakiem. Możesz również zrezygnować z dodawania alkoholu do marynaty.
  2. Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj whisky z sosem BBQ, oliwą z oliwek i miodem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, owoce jałowca, majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki marynaty.
  3. Marynowanie mięsa1 kg żeberek umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz upiec cały płat żeberek np. na grillu, to pomiń ten krok. Dokładnie wymieszaj mięso z marynatą.

Przepis: Marynata musztardowo-miodowa do żeberek

Smak tej marynaty jest złożony i pełen kontrastów — słodki od miodu, ostry od musztardy, z wyraźnymi akcentami ziołowymi.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jeżeli obawiasz się, że mięso wyjdzie zbyt pikantne, to możesz usunąć gniazda nasienne i dodać do marynaty jedynie miąższ.
  2. Łączenie składnikówSos Ajwar, ostry ketchup, ostrą musztardę i oliwę z oliwek przełóż do dużej miski. Do marynaty możesz użyć Ajwaru tradycyjnego lub łagodnego oraz ulubionego oleju, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Do mokrych składników dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili, słodką i wędzoną paprykę, majeranek, kminek, ziarna gorczycy oraz sól. Wymieszaj składniki marynaty
  3. Marynowanie mięsa1 kg żeberek umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz upiec cały płat żeberek np. na grillu, to pomiń ten krok. Mięso dokładnie natrzyj marynatą i przełóż do miski.

Wskazówka: miskę z żeberkami po wymieszaniu ich z dowolną marynatą z powyższych przepisów przykryj folią spożywczą i wstaw na 4-6 godzin do lodówki. Możesz marynować mięso dłużej, dzięki czemu będzie wyjątkowo aromatyczne.

Porada: podczas marynowania warto kilka razy pomieszać mięso.

Przygotowanie marynowanych żeberek

Przed obróbką termiczną ogrzej zamarynowane mięso do temperatury pokojowej – wyjmij je z lodówki na około 1 godzinę przed rozpoczęciem smażenia, pieczenia lub grillowania. Jeżeli chcesz obsmażyć żeberka przed pieczeniem, to zdejmij z mięsa nadmiar marynaty i dodaj ją do naczynia, w którym będą pieczone. Zdjętą z mięsa marynatą możesz również smarować żeberka podczas smażenia na patelni oraz grillowania.

Marynaty z powyższych przepisów możesz wykorzystać również do innego mięsa wieprzowego. Są idealne na przykład do karkówki, szynki i polędwicy.

Czytaj też:
Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Stosuj te wskazówki, a mięso nigdy nie wyjdzie suche i twarde
Czytaj też:
Nadziewam ziemniaki na te gałązki i kładę na grillu. Wszyscy są zachwyceni