Nadziewam ziemniaki na te gałązki i kładę na grillu. Wszyscy są zachwyceni

Nadziewam ziemniaki na te gałązki i kładę na grillu. Wszyscy są zachwyceni

Dodano: 
Ziemniaki z grilla
Ziemniaki z grilla Źródło: Shutterstock / zi3000
Szukasz prostego patentu na pyszne ziemniaki z grilla? Wykorzystaj popularne zioło i nadziej ziemniaki na aromatyczne gałązki.

Ziemniaki z grilla to rewelacyjny dodatek do mięs, ryb i warzyw. Można je zrobić i doprawić na wiele sposobów. My dziś proponujemy efektowny patent z wykorzystaniem rozmarynu.

Jak zrobić ziemniaki z grilla z rozmarynem?

Ziemniaki należy wcześniej ugotować – niekoniecznie do miękkości, jednak już powinny być niemal gotowe. Takie ziemniaki wystarczy nadziać na gałązki świeżego rozmarynu, skropić oliwą i położyć na grillu. Wówczas już tylko wystarczy upiec je na złoto i gotowe!

Rozmaryn sprawi, że ziemniaki nie tylko będą ładnie wyglądały na talerzu, ale też doda im wspaniałego aromatu. Ziemniaki z rozmarynem można też grillować bez nadziewania – wówczas należy ułożyć na tacce ziemniaki i gałązki zioła, skropić wszystko oliwą, jednak wówczas smak rozmarynu nie będzie tak intensywny.

Gotowe, gorące jeszcze ziemniaki z grilla, można posmarować przed podaniem masełkiem czosnkowym. Zrobisz je, mieszając masło z odrobiną soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub pesto z czosnku niedźwiedziego. Ziemniaczki warto też skropić sokiem z cytryny.

Jak jeszcze można wykorzystać gałązki rozmarynu?

Ziemniaki z grilla na gałązkach rozmarynu to prosty pomysł, który można modyfikować – wystarczy nadziać na gałązki także inne produkty. Razem z ziemniakami na gałązkach rozmarynu można grillować pieczarki, plasterki cytryny, czosnek, cebulkę, paprykę, rzodkiewki czy cukinię. Takie warzywne lub warzywno-pieczarkowe szaszłyki są idealnym uzupełnieniem mięs i ryb z grilla.

Na gałązki rozmarynu można tak naprawdę nadziewać wszystko, także zrobić na nich szaszłyki mięsne (szczególnie polecamy szaszłyki z filetów z udek z kurczaka albo szaszłyki z polędwiczek wieprzowych). Aby warzywa czy mięso łatwo się nadziewały na gałązki, wystarczy je ściąć tak, aby miały ostre zakończenie.

Czytaj też:
Uważaj, co kładziesz na grilla. Te marynaty mogą przynieść więcej szkody niż pożytku
Czytaj też:
Ta sałatka znika szybciej niż mięso. To idealny dodatek do dań z grilla i nie tylko