Nie każdy lubi owsiankę, ale mojemu owsianemu omletowi nikt się nie oprze. Dzieci zajadą go aż miło popatrzeć

Nie każdy lubi owsiankę, ale mojemu owsianemu omletowi nikt się nie oprze. Dzieci zajadą go aż miło popatrzeć

Dodano: 
Czekoladowy omlet owsiany z serkiem wiejskim i migdałami
Czekoladowy omlet owsiany z serkiem wiejskim i migdałami Źródło: Shutterstock / Natallia Ploskaya
Czekoladowy omlet to marzenie każdego małego łasucha. Zdrowa wersja przygotowana na płatkach owsianych powstanie w kilka chwil. Spróbuj, a dzieci ci podziękują.

Omlet owsiany z dodatkiem kakao to pyszny pomysł na słodkie śniadanie. Proste w przygotowaniu danie nie tylko dobrze smakuje, ale też dostarcza dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Moje dzieci ciężko namówić na zdrowe jedzenie, więc jestem zadowolona, że z taką radością sięgają po ten posiłek. Jeśli i ty masz w domu niejadków lub młodych, którym tylko desery w głowie, koniecznie sprawdź ten przepis.

Jak zrobić czekoladowy omlet owsiany?

To słodkie śniadanie powstaje niemalże ekspresowo. Wbrew nazwie nie ma w nim ani grama czekolady. Zamiast niej dodaję kakao – gorzkie, takie jak do innych wypieków. Jest ono bogate m.in. w zdrowe tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B, magnez i żelazo. W połączeniu z cukrem — którego wsypuję tylko odrobinę — świetnie „udaje” czekoladę i dzieci są zachwycone, że pozwalam im ją jeść rano.

Bazą omletu są namoczone płatki owsiane, które dostarczają mnóstwa regulującego przemianę materii błonnika i całkiem sporo białka. Ten makroskładnik znajduje się też w jajkach, które sprawiają, że omlet ma odpowiednią, zwartą konsystencję.

Z wyglądu tuczący i pełen pustych kalorii posiłek jest więc całkiem odżywczy. Jego zrobienie natomiast polega na połączeniu miękkich płatków i pozostałych składników. Po usmażeniu wypełniam jeszcze omlet owsiany serkiem wiejskim – także obfitującym w białko, ale również w ważny dla kości wapń – i mam czym nakarmić głodną latorośl.

Przepis: Czekoladowy omlet owsiany z serkiem wiejskim i migdałami

Słodki omlet na bazie płatków owsianych, który posmakuje ci bardziej niż owsianka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

Na omlet:

  • 40 g płatków owsianych górskich
  • 60 ml wrzątku
  • 2 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 10 g cukru
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do podania:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 30 g migdałów

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na omlet owsianyPłatki owsiane wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Wbij jaja. Wsyp też mąkę pszenną i kakao. Starannie połącz.
  2. Smażenie omletu owsianegoNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wylej połowę masy i rozprowadź po całej powierzchni naczynia. Smaż na małym ogniu, aż na wierzchu omletu pojawią się dziurki. Wtedy obróć i przyrządzaj jeszcze przez 1 minutę. Przełóż omlet na talerz. Tak samo usmaż drugą sztukę przysmaku.
  3. Podawanie omletu owsianegoNa jednej połowie słodkiego dania ułóż 100 g serka wiejskiego. Złóż omlet, tak aby przykryć nabiał. Wierzch posyp migdałami.

Jak podawać omlet owsiany?

U nas najczęściej słodkie śniadanie wzbogacam o serek wiejski i migdały. Moim zdaniem to pyszne, a przede wszystkim zdrowe połączenie, bo migdały dostarczają cennych dla organizmu przeciwutleniaczy oraz wspomnianych już wcześniej tłuszczy nienasyconych, magnezu i białka. Możesz je jednak podmienić w zasadzie na każde inne chrupkie dodatki. Świetne będą orzechy laskowe czy włoskie, które bywają dostępne na bazarkach w niewygórowanych cenach.

Serek wiejski też możesz wymienić na inny gęsty nabiał. Jeśli dzieci są bardzo wybredne, dosłodź go jednak lekko. Odrobina cukru wcale od razu nie zaszkodzi, a omlet owsiany na pewno będzie smaczniejszy.

Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchni
Czytaj też:
Wrzucam na patelnię warzywa i zalewam je masą. Ten omlet to moja ulubiona kolacja