Omlet owsiany z dodatkiem kakao to pyszny pomysł na słodkie śniadanie. Proste w przygotowaniu danie nie tylko dobrze smakuje, ale też dostarcza dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Moje dzieci ciężko namówić na zdrowe jedzenie, więc jestem zadowolona, że z taką radością sięgają po ten posiłek. Jeśli i ty masz w domu niejadków lub młodych, którym tylko desery w głowie, koniecznie sprawdź ten przepis.
Jak zrobić czekoladowy omlet owsiany?
To słodkie śniadanie powstaje niemalże ekspresowo. Wbrew nazwie nie ma w nim ani grama czekolady. Zamiast niej dodaję kakao – gorzkie, takie jak do innych wypieków. Jest ono bogate m.in. w zdrowe tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B, magnez i żelazo. W połączeniu z cukrem — którego wsypuję tylko odrobinę — świetnie „udaje” czekoladę i dzieci są zachwycone, że pozwalam im ją jeść rano.
Bazą omletu są namoczone płatki owsiane, które dostarczają mnóstwa regulującego przemianę materii błonnika i całkiem sporo białka. Ten makroskładnik znajduje się też w jajkach, które sprawiają, że omlet ma odpowiednią, zwartą konsystencję.
Z wyglądu tuczący i pełen pustych kalorii posiłek jest więc całkiem odżywczy. Jego zrobienie natomiast polega na połączeniu miękkich płatków i pozostałych składników. Po usmażeniu wypełniam jeszcze omlet owsiany serkiem wiejskim – także obfitującym w białko, ale również w ważny dla kości wapń – i mam czym nakarmić głodną latorośl.
Przepis: Czekoladowy omlet owsiany z serkiem wiejskim i migdałami
Słodki omlet na bazie płatków owsianych, który posmakuje ci bardziej niż owsianka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 550 w każdej porcji
Składniki
Na omlet:
- 40 g płatków owsianych górskich
- 60 ml wrzątku
- 2 jajka
- 20 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 10 g cukru
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania:
- 200 g serka wiejskiego
- 30 g migdałów
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy na omlet owsianyPłatki owsiane wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Wbij jaja. Wsyp też mąkę pszenną i kakao. Starannie połącz.
- Smażenie omletu owsianegoNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wylej połowę masy i rozprowadź po całej powierzchni naczynia. Smaż na małym ogniu, aż na wierzchu omletu pojawią się dziurki. Wtedy obróć i przyrządzaj jeszcze przez 1 minutę. Przełóż omlet na talerz. Tak samo usmaż drugą sztukę przysmaku.
- Podawanie omletu owsianegoNa jednej połowie słodkiego dania ułóż 100 g serka wiejskiego. Złóż omlet, tak aby przykryć nabiał. Wierzch posyp migdałami.
Jak podawać omlet owsiany?
U nas najczęściej słodkie śniadanie wzbogacam o serek wiejski i migdały. Moim zdaniem to pyszne, a przede wszystkim zdrowe połączenie, bo migdały dostarczają cennych dla organizmu przeciwutleniaczy oraz wspomnianych już wcześniej tłuszczy nienasyconych, magnezu i białka. Możesz je jednak podmienić w zasadzie na każde inne chrupkie dodatki. Świetne będą orzechy laskowe czy włoskie, które bywają dostępne na bazarkach w niewygórowanych cenach.
Serek wiejski też możesz wymienić na inny gęsty nabiał. Jeśli dzieci są bardzo wybredne, dosłodź go jednak lekko. Odrobina cukru wcale od razu nie zaszkodzi, a omlet owsiany na pewno będzie smaczniejszy.
Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchniCzytaj też:
Wrzucam na patelnię warzywa i zalewam je masą. Ten omlet to moja ulubiona kolacja