Wrzucam na patelnię warzywa i zalewam je masą. Ten omlet to moja ulubiona kolacja

Wrzucam na patelnię warzywa i zalewam je masą. Ten omlet to moja ulubiona kolacja

Dodano: 
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami Źródło: Shutterstock / nelea33
Omlet na kolację? Czemu nie! Zwłaszcza jeśli doda się do niego warzywa, które wszystkim wyjdą na zdrowie. Gwarantuję, że to danie wszyscy zjedzą szybciej niż nudne kanapki. A robi się je naprawdę szybko.

Omlet to proste danie jajeczne, które doskonale sprawdzi się o różnych porach dnia. Można go zaserwować na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Dużo zależy do tego, z jakimi dodatkami go zestawimy. Jednak zawsze będzie to danie zdrowe i bardzo pożywne, a jednocześnie proste do zrobienia.

Jakie są rodzaje omletów?

Najprostszy omlet robi się błyskawicznie. Wystarczy rozkłócić jajka z odrobiną soli i pieprzu, wylać na patelnię i usmażyć z nich placek. Jeśli placek zostanie usmażony tylko z jednej strony, a na tą nieprzyrumienioną wyłożymy farsz, to otrzymamy omlet francuski. Jeśli jednak macie nieco więcej czasu na przygotowanie omletu, możecie go zrobić w puszystej wersji. Wtedy należy ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z żółtkami. Do masy można też dodać łyżkę mąki, dzięki czemu będzie pożywniejsza i bardziej stabilna.

Jak zrobić omlet z brokułem?

Do przygotowania tego omleta zainspirował mnie brokuł, który został mi w obiadu z poprzedniego dnia. Nie musiałam, więc już gotować warzywa i omlet zrobiłam błyskawicznie.

Przepis: Omlet z warzywami

Omlet z dodatkiem brokułu, pomidora, cebuli i szczypiorku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • kilka ugotowanych różyczek brokuła
  • 1 pomidor
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywRóżyczki brokułu podziel na mniejsze kawałki. Pomidor umyj, pokrój w cząstki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  2. Smażenie warzywNa patelni rozpuść masło. Wsyp brokuł, pomidor i cebulę. Przesmaż je, często mieszając.
  3. Smażenie omletaJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć widelcem. Masą zalej warzywa. Patelnię przykryj i smaż omlet na niedużym ogniu, aż masa od góry będzie dobrze ścięta. Omlet zsuń na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka: Do tego omleta możesz też dodać pokrojoną w paski paprykę czy kukurydzę z puszki.

Inne sposoby podania omleta

Omlet można usmażyć z samych jaj i podać z ulubionym farszem. Może on być wytrawny, ale też słodki. Doskonałym dodatkiem do omleta wytrawnego mogą być np.: podduszony szpinak, duszone pieczarki czy starty, żółty ser. Jeśli chcecie zrobić omlet w słodkiej wersji, możecie go podać np.: z musem jabłkowym, słodkim twarożkiem czy kremem czekoladowym. Doskonale też smakuje i wygląda omlet z pokrojonymi, świeżymi owocami, np. truskawkami i bitą śmietaną. Jednym słowem w temacie omletów jest duże pole do popisu.

Czytaj też:
Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskę
Czytaj też:
Ten omlet z ziemniakami robię w 30 minut. To mój pomysł na szybki obiad we włoskim stylu