Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchni

Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchni

Dodano: 
Tortilla de patatas
Tortilla de patatas Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Tortilla de patatas, czyli po prostu omlet ziemniaczany, to klasyk hiszpańskiej kuchni. Sekret tego dania tkwi w prostocie, a sprawdzony przepis dostałam od szefa kuchni hiszpańskiej restauracji.

Omlet ziemniaczany to danie, które lubię sobie zrobić na poprawę humoru. Jest obłędnie smaczne, sycące, tanie i można je zajadać na ciepło oraz na zimno. Ja swój przepis i cenne wskazówki dostałam od Pawła Perkowskiego, szef kuchni restauracji Bilbao w Warszawie, który tortillę de patatas uważa za najbardziej hiszpańskie z hiszpańskich dań. To jeden z moich ulubionych przepisów i często do niego wracam.

Jak zrobić tortillę de patatas?

Hiszpański omlet ziemniaczany to przede wszystkim kuchnia prosta. Nie ma tu żadnych wymyślnych dodatków, jedynie ziemniaki, cebula i jajka. W przepisie, który podaję, jest jeszcze dodatek zielonej pietruszki, ale do tortilli możesz też dodać pokrojoną na kawałki kiełbasę chorizo.

Ziemniaki z cebulą trzeba najpierw usmażyć do miękkości na oliwie, a potem już tylko wystarczy wymieszać je z jajkami. I tu są dwie szkoły. Jedni wlewają masę jajeczną do ziemniaków i cebuli i mieszają wszystko na patelni. Ja wolę wymieszać wszystko w misce i wlać już gotową masę jajeczno-ziemniaczaną na dobrze rozgrzaną patelnię (to bardzo ważne, aby była rozgrzana, inaczej omlet może się przykleić)

– Ja zawsze wlewam masę jajeczną do ziemniaków i cebuli i mieszam wszystko na patelni. Ale można wymieszać osobno i wlać wszystko razem na patelnię, ale trzeba pamiętać, aby była rozgrzana – tłumaczy Paweł Perkowski. Ja wybrałam tę drugą opcję, ponieważ wygodniej mi było smażyć ziemniaki z cebulą na większej patelni, a samą tortillę robiłam już na mniejszej.

Dla mnie zawsze najtrudniejsze jest przewracanie omletu na drugą stronę. Jeśli masz dwie patelnie, to możesz przełożyć omlet na drugą, ja jednak stosuję patent, który podpowiedział mi Paweł Perkowski: przed przewróceniem omleta na drugą stronę, wkładam pod jego brzegi odrobinę masła. To naprawdę działa!

Przepis: Tortilla de patatas (omlet z ziemniakami)

Hiszpański klasyk, czyli ziemniaki smażone z jajkami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
256 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie ziemniaki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • ½ pęczka pietruszki
  • sól

opcjonalnie:

  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Smażenie ziemniakówZiemniaki pokrój w dość cienkie plastry, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki i cebulę. Smaż na małym ogniu do miękkości, ale nie doprowadź do zbrązowienia.
  2. Robienie tortilliW misce roztrzep jajka, dodaj przesmażone ziemniaki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj. Przypraw solą. Na rozgrzaną patelnię wylej masę jajeczną z ziemniakami. Smaż na wolnym ogniu, aż dolna strona się ładnie zarumieni, następnie delikatnie przewróć na drugą stronę. Aby tortilla ładnie odeszła od patelni, możesz wcześniej włożyć pod jej brzegi odrobinę masła. Smaż do zarumienienia się drugiej strony.

Jak jeść omlet ziemniaczany?

Omlet ziemniaczany można jeść przez cały dzień, może być sycącym śniadaniem, może być dodatkiem do obiadu (możesz go podać np. z gulaszem), przekąską albo kolacją. Możesz zajadać się nim na zimno i na ciepło. Doskonale smakuje podany z lampką białego (koniecznie hiszpańskiego) wina.

Czytaj też:
Jajecznica po hiszpańsku dosłownie rozpływa się w ustach. Sekretem jest jedno warzywo
Czytaj też:
Wrzucam na patelnię warzywa i zalewam je masą. Ten omlet to moja ulubiona kolacja