Mój mąż nie przepada za słodyczami, ale ten dżem to wyjątek. Gdy na targu pojawiają się dynie, prosi mnie o jego przygotowanie. Słodki dodatek sprawdza się nie tylko na pieczywie, bo świetnie smakuje także z serami, pieczonym mięsem i wędlinami.
Jak zrobić dżem dyniowy z pomarańczą?
Pyszne słodkie smarowidło robię z dodatkiem skórki oraz soku z cytryny i pomarańczy. Skórka jest bogata w aromatyczne związki oraz pektyny, które przy gotowaniu zagęszczają masę. Natomiast sok wzbogaca ją w słodko-kwaśne nuty. Aby bezpiecznie użyć skórek cytrusów do dżemu, kupuję owoce ekologiczne. Tylko takie nie są pokryte niedozwolonymi do spożycia konserwantami.
Podczas gotowania dynia rozpada się szybciej, gdy ścieram ją na tarce o grubych oczkach. Nie zawsze rozdrabniam ją potem blenderem. Jeśli chcę, aby dżem był bardziej gęsty, podgrzewam go dłużej.
Przepis: Dżem dyniowy z pomarańczą
Słodki przetwór z dyni podkręcony cytrusami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 179 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg miąższu dyni
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 250 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOtrzyj skórkę cytrusów na drobnej tarce albo odkrój nożem, by na owocach pozostała jej biała część. Wyciśnij sok i połącz ze skórką. Dynię pokrój na małe kawałki.
- Gotowanie dżemuZalej dynię sokiem, zasyp cukrem, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż miąższ zacznie się rozpadać. Zblenduj go i duś mieszając jeszcze 15-20 minut. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików.
Jak zagęścić dżem z dyni?
Przetwór z samej dyni może być za rzadki, dlatego stosuje się różne dodatki zagęszczające. Oprócz skórek cytryn i pomarańczy może to być także ich wyfiletowany miąższ, a ponadto inne owoce naturalnie bogate w pektyny. Należą do nich między innymi kwaśne jabłka, śliwki, aronia, pigwa, żurawina, morele czy porzeczki. Przetwory można zagęszczać również gotowym preparatem pektynowym w proszku. Miesza się go z cukrem albo rozpuszcza w małej ilości gorącej wody i wlewa do gotującej się masy.
Przepis na dżem dyniowy z żurawiną
W sezonie przyrządzam też dżem z dyni i żurawiny, której kwaśny i cierpki smak zapewnia ciekawy kontrast dla słodkiej i łagodnej dyni. Biorę równe ilości obu składników, na przykład po 0,75 kg. Żurawinę rozgniatam częściowo w garnku, dodaję 0,75 kg cukru i całość doprowadzam do wrzenia. Regularnie mieszam gęstniejącą masę, a po 10-15 minutach dorzucam startą dynię. Ogrzewam jeszcze 15-20 minut, aż wiórki staną się szkliste i zaczną się rozpadać.
Czytaj też:
Dżem z cukinii od kilku lat robię furorę wśród moich znajomych. Są zaskoczeni jego smakiemCzytaj też:
Do słoika wkładam dynię z przyprawami i zalewam gorącym płynem. To najlepszy patent na jesienne warzywo