Dżem z cukinii od kilku lat robię furorę wśród moich znajomych. Są zaskoczeni jego smakiem

Dżem z cukinii od kilku lat robię furorę wśród moich znajomych. Są zaskoczeni jego smakiem

Dodano: 
Dżem z cukinii
Dżem z cukinii Źródło: Shutterstock / Tatevosian Yana
Nigdy nie przypuszczałabym, że można zrobić dżem z warzyw. Jednak parę lat temu dżemem z cukinii poczęstowała mnie ciocia. Na tyle byłam nim zaskoczona i zachwycona, że sama zaczęłam go robić. Teraz znają go już moi znajomi.

Cukinia to warzywo, które jest prawdziwym, letnim hitem. Nie dość, że jest bardzo tanie, to jeszcze można przygotować z niego przeróżne przysmaki. Fantastycznie nadaje się do zapiekania, na zupy i przekąski. Ba, można z niego zrobić nawet dżem! Tak, dobrze czytacie – słodki, smaczny dżem z kawałeczkami delikatnego warzywa.

Jak przygotować cukinię na dżem?

Na dżem najlepiej wybrać nieduże, młode cukinie. Mają delikatny, jędrny miąższ, drobne nasionka i cienką skórkę. Mimo wszystko ja skórkę zwykle usuwam, bo wtedy dżem ma delikatniejszą konsystencję. Podobnie robię z nasionkami. Jeśli jednak skórka, ani nasionka wam nie przeszkadzają, możecie ująć sobie nieco pracy. Oczyszczone warzywo kroję w drobną kostkę, bo lubię czuć w dżemie jego kawałeczki. Można też jednak zetrzeć cukinię na dużych oczkach, a wtedy dżem będzie bardziej jednorodny.

Jak zrobić pyszny dżem z cukinii?

Gdy mam już przygotowaną cukinię na dżem, robota idzie raz-dwa. Warzywo wsypuję do garnka, zasypuję cukrem i odstawiam na trochę, by puściło sok. Potem dodaję sok z cytryny, całość gotuję i wsypuję... galaretkę z torebki. Dodaje ona dżemowi smaku i zapewnia mu odpowiednią konsystencję. Gdy cukinia trochę się z nią pogotuje, dżem można nakładać do słoików.

Przepis: Dżem z cukinii

Aromatyczny dżem z popularnego warzywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 1/2-2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywaCukinię umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połowę, usuń z niej nasionka. Miąższ pokrój w małą kostkę. Cukinię umieść w garnku, zasyp cukrem, odstaw na ok. 1,5 godziny, by puściła sok.
  2. Gotowanie dżemuCukinię podgrzewaj na niedużym ogniu, aż się zagotuje. Dodaj sok i skórkę startą z cytryny oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj, gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Wsyp galaretkę, wymieszaj i gotuj całość jeszcze ok. 5-10 minut.
  3. Napełnianie słoikówGorący dżem nałóż do małych, wyparzonych słoiczków. Szczelnie je zakręć, ustaw na pokrywkach na ręczniku. Pozostaw do wystygnięcia.

Wskazówka: Do dżemu z cukinii najlepiej smakują galaretki orzeźwiającym, kwaskowym smaku. Możecie więc wybrać pomarańczową, cytrynową albo o smaku kiwi.

Jak podać dżem z cukinii?

Dżem z cukinii jest słodki i aromatyczny i można go stosować, podobnie jak dżemy owocowe. Ja lubię smarować nim pieczywo z masłem, a także naleśniki i racuchy. Można nim też przekładać ciasta, dodawać go do deserów czy serwować do deski serów, zimnych mięs i pasztetów.

Czytaj też:
Takiego dżemu nie kupisz w żadnym sklepie. Zrobisz go ekspresowo z czterech składników
Czytaj też:
Na zrobienie tego malinowego dżemu wystarczy pół godziny. Rodzina nie chce jeść innego