Takiego dżemu z tych sezonowych owoców nie kupisz w sklepie. U mnie znika prosto ze słoika

Takiego dżemu z tych sezonowych owoców nie kupisz w sklepie. U mnie znika prosto ze słoika

Dodano: 
Dżem z aronii i jabłek
Dżem z aronii i jabłek Źródło: Shutterstock / Fiery Phoenix
Gotowych przetworów z aronią jest niewiele, a dżemu z jabłkiem nie uświadczysz prawie wcale. Ten prosty dodatek łatwo jednak zrobić w domu z tanich sezonowych owoców. Powstaje idealnie wyważone smarowidło, które mam ochotę wcinać łyżkami.

Wprost uwielbiam owoce czarne jak smoła, bo czuję się po nich najlepiej. Dlatego w sezonie poluję nawet na takie, których nie da się jeść wprost z szypułek, bo trzeba je najpierw ugotować i dosłodzić. W tym przetworze kwaśny smak aronii równoważą słodkie jabłka. Jako dodatek do kanapki z twarożkiem, naleśników czy herbaty, ten dżem kasuje całą konkurencję.

Jak zrobić dżem z aronii i jabłek?

Najlepszy dżem aroniowy powstaje z owoców przemrożonych. Mają one nie tylko mniej związków odpowiadających za cierpki i gorzki smak, ale też szybciej się gotują. W domu łatwo osiągnąć ten efekt, wkładając aronię do zamrażarki na 12 godzin, a najlepiej na 1-2 doby.

Do tego przetworu warto wybrać słodkie jabłka, co pozwoli zmniejszyć dodatek cukru. Standardowo to porcja ważąca pół kilograma, ale w moim przepisie wzięłam tylko 300 gramów. Dżem można posłodzić też miodem, a zamiast goździków i cynamonu dodać do gotowania rozkrojoną laskę wanilii. Sprawdzi się także ekstrakt waniliowy.

Przepis: Dżem z aronii i jabłek

Prosty i pyszny dżem z kwaśnych owoców aronii i słodkich jabłek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
164 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg rozmrożonej aronii
  • 0,5 kg jabłek
  • 300 g cukru
  • 3-4 goździki (opcjonalnie)
  • laska cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie aroniiWrzuć aronię do garnka z grubym dnem, zgnieć tłuczkiem, dodaj cukier oraz przyprawy, jeśli ich używasz. Gotuj przez około 15 minut.
  2. Przygotowanie dżemuObierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj miąższ na grubej tarce. Dorzuć do aronii i gotuj 20-25 min, aż masa zgęstnieje. Przełóż ją do wyparzonych słoiczków i zakręć wyparzonymi wieczkami.

Czy należy płukać aronię przed mrożeniem?

Aronię trzeba przygotować do spożycia jeszcze przed mrożeniem, a jednym z ważnych kroków jest mycie. Po rozmrożeniu oczyszczenie jej nie byłoby możliwe, bo owoce mają tendencję do rozpadania się. Należy więc pozbawić je szypułek, dokładnie wypłukać pod wodą, a następnie przebrać, pozbywając się okazów zepsutych i uszkodzonych. Na końcu trzeba je dobrze osuszyć i dopiero wtedy można pakować do woreczków na mrożonki.

Z czym najlepiej łączyć aronię?

W dżemie i podobnych przetworach dobrze jest łączyć aronię ze słodkimi owocami. Oprócz jabłek to także gruszki i banany. Dobrym towarzystwem dla niej są też jednak kwaśne owoce, na przykład śliwki, wiśnie, czerwone i czarne porzeczki, agrest czy maliny. Przetwory z aronii można przygotować także z pomarańczami, dodając do niej cytrusowe fileciki, czyli miąższ z cząstek pozbawionych skórki.

Czytaj też:
Babcia robiła ten dżem co lato z owoców rosnących na działce. Jeden trik sprawiał, że był wyśmienity
Czytaj też:
Takiego dżemu nie ma w sprzedaży, a jest pyszny. Co roku robię kilka słoiczków, bo rodzina go uwielbia