Wprost uwielbiam owoce czarne jak smoła, bo czuję się po nich najlepiej. Dlatego w sezonie poluję nawet na takie, których nie da się jeść wprost z szypułek, bo trzeba je najpierw ugotować i dosłodzić. W tym przetworze kwaśny smak aronii równoważą słodkie jabłka. Jako dodatek do kanapki z twarożkiem, naleśników czy herbaty, ten dżem kasuje całą konkurencję.
Jak zrobić dżem z aronii i jabłek?
Najlepszy dżem aroniowy powstaje z owoców przemrożonych. Mają one nie tylko mniej związków odpowiadających za cierpki i gorzki smak, ale też szybciej się gotują. W domu łatwo osiągnąć ten efekt, wkładając aronię do zamrażarki na 12 godzin, a najlepiej na 1-2 doby.
Do tego przetworu warto wybrać słodkie jabłka, co pozwoli zmniejszyć dodatek cukru. Standardowo to porcja ważąca pół kilograma, ale w moim przepisie wzięłam tylko 300 gramów. Dżem można posłodzić też miodem, a zamiast goździków i cynamonu dodać do gotowania rozkrojoną laskę wanilii. Sprawdzi się także ekstrakt waniliowy.
Przepis: Dżem z aronii i jabłek
Prosty i pyszny dżem z kwaśnych owoców aronii i słodkich jabłek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 164 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg rozmrożonej aronii
- 0,5 kg jabłek
- 300 g cukru
- 3-4 goździki (opcjonalnie)
- laska cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Gotowanie aroniiWrzuć aronię do garnka z grubym dnem, zgnieć tłuczkiem, dodaj cukier oraz przyprawy, jeśli ich używasz. Gotuj przez około 15 minut.
- Przygotowanie dżemuObierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj miąższ na grubej tarce. Dorzuć do aronii i gotuj 20-25 min, aż masa zgęstnieje. Przełóż ją do wyparzonych słoiczków i zakręć wyparzonymi wieczkami.
Czy należy płukać aronię przed mrożeniem?
Aronię trzeba przygotować do spożycia jeszcze przed mrożeniem, a jednym z ważnych kroków jest mycie. Po rozmrożeniu oczyszczenie jej nie byłoby możliwe, bo owoce mają tendencję do rozpadania się. Należy więc pozbawić je szypułek, dokładnie wypłukać pod wodą, a następnie przebrać, pozbywając się okazów zepsutych i uszkodzonych. Na końcu trzeba je dobrze osuszyć i dopiero wtedy można pakować do woreczków na mrożonki.
Z czym najlepiej łączyć aronię?
W dżemie i podobnych przetworach dobrze jest łączyć aronię ze słodkimi owocami. Oprócz jabłek to także gruszki i banany. Dobrym towarzystwem dla niej są też jednak kwaśne owoce, na przykład śliwki, wiśnie, czerwone i czarne porzeczki, agrest czy maliny. Przetwory z aronii można przygotować także z pomarańczami, dodając do niej cytrusowe fileciki, czyli miąższ z cząstek pozbawionych skórki.
Czytaj też:
Babcia robiła ten dżem co lato z owoców rosnących na działce. Jeden trik sprawiał, że był wyśmienityCzytaj też:
Takiego dżemu nie ma w sprzedaży, a jest pyszny. Co roku robię kilka słoiczków, bo rodzina go uwielbia